Οι τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν μεγαλύτερη κεφαλαιακή ελάφρυνση, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν τις εταιρείες που δυσκολεύονται με την πανδημία του κορωνοϊού, αποφεύγοντας επιζήμιες προβλέψεις για τα δάνεια που θα πληγούν από την επικείμενη βαθειά ύφεση, δήλωσαν πηγές στο Reuters.

Ο επικεφαλής στην ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Βάλντις Ντομπρόβσκις αναμένεται να προτείνει αυτή την εβδομάδα όπως η ΕΕ «μιμηθεί σε κάποιο βαθμό» την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed), επιτρέποντας στις τράπεζες να χαλαρώσουν τον τρόπο υπολογισμού του συντελεστή μόχλευσής τους, δήλωσαν πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Ο συντελεστής μόχλευσης αποτελεί ένα μέτρο φερεγγυότητας που μετρά τα κεφάλαια των τραπεζών σε σχέση με το σύνολο του ενεργητικού τους (χωρίς στάθμιση του κινδύνου). Η Fed πρότεινε να μην είναι οι τράπεζες έως τον Μάρτιο του 2021 υποχρεωμένες να συνυπολογίζουν στο ενεργητικό τους, κατά τον υπολογισμό του συντελεστή μόχλευσης, τα χαρτοφυλάκια σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου και τις καταθέσεις που έχουν κάνει στην κεντρική τράπεζα. Αυτό θα απελευθέρωνε τους ισολογισμούς τους για να χορηγούν περισσότερα δάνεια σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Ντομπρόβσκις αναμένεται, επίσης, να προτείνει ελάφρυνση των τραπεζών όσον αφορά τον σχηματισμό προβλέψεων με βάση τον λογιστικό κανόνα IFRS 9, δήλωσαν οι ίδιες πηγές. Ο κανόνας αυτός αναγκάζει τις τράπεζες να σχηματίζουν κάποιες προβλέψεις από την αρχή της χορήγησης ενός δανείου και στη συνέχεια, αν υπάρχει κίνδυνος μη αποπληρωμής του, κάτι που μπορεί να είναι πιθανότερο για πολλούς δανειολήπτες, καθώς η πανδημία κλείνει θύλακες οικονομικής δραστηριότητας. Με τους σημερινούς κανόνες, οι τράπεζες που είχαν αποφασίσει πριν την πανδημία να εφαρμόσουν πλήρως τους νέους κανόνες δεν μπορούν να στραφούν στην εναλλακτική σταδιακή προσέγγιση, η οποία τους δίνει προσωρινή ελάφρυνση έως και 70% στα κεφάλαιά τους που έχουν πληγεί από τις προβλέψεις. Το πακέτο της ΕΕ θα επιτρέπει στις τράπεζες να στραφούν στη σταδιακή προσέγγιση, σύμφωνα με τις πηγές.

Η Fed έχει προχωρήσει περισσότερο, προσφέροντας μία διετή περίοδο χάριτος στα κεφάλαια των τραπεζών που έχουν πληγεί από τις προβλέψεις, με την επίπτωσή τους να απλώνεται στη συνέχεια σε μία τριετή περίοδο. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να καταγράψουν υψηλότερες προβλέψεις με τις επικείμενες ανακοινώσεις τους για τα κέρδη του πρώτου τριμήνου λόγω του αντίκτυπου στις επιχειρήσεις από τα περιοριστικά μέτρα που πήραν οι χώρες.

Ο Ντομπρόβσκις δήλωσε την Παρασκευή ότι οι τράπεζες πρέπει να κάνουν πλήρη χρήση της ευελιξίας που παρέχεται από τους κεφαλαιακούς και λογιστικούς κανόνες. «Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσω μία έκθεση για να εντοπίσω ρητά που είναι διαθέσιμη αυτή η ευελιξία και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί», πρόσθεσε. Ο Ντομπρόβσκις αναμένεται να μιλήσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 18.00 (ώρα Ελλάδας).

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΦΚΑ – Ασφαλιστική ενημερότητα: Ηλεκτρονικά πλέον από τον e- ΕΦΚΑ για 1,5 εκατ. μη μισθωτούς

Κορωνοϊός – Τσιόδρας: Η μετάδοση του ιού μπορεί να μειωθεί 20% το καλοκαίρι

Κορωνοϊός: Αυτό είναι το νέο αντι-ιϊκό φάρμακο για το οποίο μίλησε ο Τσιόδρας

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗ FIFA προτείνει να γίνονται πέντε αλλαγές στα παιχνίδια μετά την επανέναρξη!
Επόμενο άρθροΦ. Γεννηματά: Πρόγραμμα επιδότησης εργασίας του ΚΙΝΑΛ