Ο υδράργυρος στα ύψη! Η ζέστη δυσκολεύει τις κινήσεις όλων. Η κίνηση πριν ακόμη έρθει το μεσημέρι μειώνεται αισθητά, στους δρόμους παραμένουν μόνο όσοι έχουν να κάνουν κάποια απαραίτητη δουλειά. Οι υπόλοιποι αναζητούν σκιερά μέρη και την δροσιά του κλιματιστικού. Ωστόσο, εκείνοι, οι εργάτες δεν σταματούν.

Ο Σουτσορή Χαϊδάρι , από την Αλβανία

Μέχρι τις τρεις το απόγευμα από τις επτά το πρωί εργάζονται κάτω από τον ήλιο στρώνοντας τα καινούργια πλακάκια στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.Ο Σουτσορή Χαϊδάρι , από την Αλβανία εργάζεται τριάντα χρόνια στο χώρο της οικοδομής. Οκτώ ώρες κάθε μέρα από τις επτά το πρωί μέχρι τις τρεις το απόγευμα με το καπέλο στο κεφάλι και το κρύο νερό από δίπλα. «Έχουμε συνηθίσει. Τριάντα χρόνια την ίδια δουλειά δεν είναι λίγο» δηλώνει και μιλά για την «Αλφαδιά» που πρέπει να είναι « σωστή και το σχέδιο να βγει όπως πρέπει.» «Έτυχε να κάνετε λάθος;» ρωτάμε τον κο Χαϊδάρι «Μόνο ο Θεός δεν κάνει λάθος!» απαντά και γελά όταν μας ακούει να μιλάμε για: «παραλία», «θάλασσα», «διακοπές»…
«Μια Κυριακή μπορεί να πάμε κι εμείς στη θάλασσα, αλλά μέχρι εκεί γιατί πρέπει να δουλέψουμε.» δηλώνει και μιλά για την δουλειά κάτω από τον ήλιο. «Κάποιος θα πρέπει κι αυτή τη δουλειά να την κάνει.Χρειάζεται υπομονή. Πολύ υπομονή. Όποιος διψάει, πίνει νερό και συνεχίζει. Αν κάποιος πει: «δεν μπορώ», δεν μπορεί σταματάμε.»

Τριάντα χρόνια σ’ αυτή την δουλειά και ο συνάδελφός του από τα Κιμμέρια της Ξάνθης. «Μετά το δημοτικό σχολείο είμαι συνέχεια στην οικοδομή. Είναι δύσκολα, αλλά πετσετούλα, καπελάκι για να μην καούμε εντελώς και συνεχίζουμε» δηλώνει, στέκεται, παίρνει μια ανάσα και συνεχίζει.
Φώτο: Στιγμιότυπα με τους εργάτες που δουλεύουν κάτω από τον ήλιο ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠ. Δαμιανίδης: Είναι ανάγκη να δώσουμε μια προοδευτική κατεύθυνση στη χώρα και στον τόπο.
Επόμενο άρθροΚομοτηνή: 01-7-2019 Ειδήσεις – ert.gr