Το Άνοιγμα στα Βαλκάνια και στην Νοτιο Ανατολική Ευρώπη συνεχίζει η κα Μαρία Δημάση, πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών με τους συνεργάτες και την στήριξη των Πρυτανικών Αρχών του Δ.Π.Θ.. Μια ακόμη δράση του Τμήματος έρχεται να αποτελέσει συνέχεια της εξωστρέφειας που χαρακτηρίζει τις προσπάθειες της.

Δράση που πρόκειται να υλοποιηθεί στο διάστημα 22-29 Ιουνίου όταν και θα φιλοξενηθούν στο τμήμα οκτώ διδάσκουσες, καθηγήτριες που διδάσκουν την Ελληνική Γλώσσα στα Κοινοτικά Σχολεία της Ρουμανίας. Σχολεία τα οποία λειτουργούν με την ευθύνη της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας , με την οποία το Τμήμα της Κομοτηνής έχει συνάψει πρωτόκολλο συνεργασίας το 2016. Επίσης, όπως τονίζει, για πρώτη φορά θα έρθουν έξι διδάσκουσες και διδάσκοντες από την Αρμενία. «Για πρώτη φορά στην ιστορία της διδασκαλία της νέας Ελληνικής στην συγκεκριμένη χώρα, θα έρθουν και οι έξι άνθρωποι που συνολικά διδάσκουν την Νέα Ελληνική και ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, η οποία καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης. Το ΔΠΘ τους φιλοξενεί στις Εστίες και χαιρόμαστε πάρα πολύ και προσφέρει σε όλους την δυνατότητα να σιτίζονται δωρεάν στις δύο λέσχες του Πανεπιστημίου.» δηλώνει η κα Δημάση ευχαριστώντας το Πρυτανικό συμβούλιο που έκανε δεκτό το αίτημα του Τμήματος και ιδιαίτερα τον κο Μάρη , που, όπως είπε, συμπαραστέκεται πολύ ουσιαστικά . Επίσης στην συνάντηση θα πάρουν μέρος και πέντε καθηγητές στις έδρες της νέας Ελληνικής, σε τρία πανεπιστήμια της Βουλγαρίας. «Θα είναι ένα θερινό σχολείο, το οποίο θα αποτελέσει και μια ευκαιρία να συγχρωτιστούν και μεταξύ τους και να γνωριστούν οι άνθρωποι που διδάσκουν την νέα Ελληνική, έτσι ώστε το Τμήμα μας και το ΔΠΘ να αποτελέσει ένα ενοποιητικό σημείο αναφοράς, αλλά και να δημιουργήσει και μια οριζόντια βάση επικοινωνίας με όσους αγαπούν την Ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. Έτσι που να αναπτύξουμε πολύ ουσιαστικές βάσεις στο μέλλον.»
Στις 26 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί και μια εκδρομή στα Άβδηρα, στην Παλιά Ξάνθη, αλλά και στην Ροδόπη, με επίσκεψη και ξενάγηση στο αρχαιολογικό μουσείο με την βοήθεια μιας επίκουρης καθηγήτριας του Τμήματος, της αρχαιολόγου Αμαλίας Αβραμίδου.
«Τέσσερις Γυναίκες και το Πρυτανικό Συμβούλιο υλοποιούμε τώρα αυτή την δράση, ελπίζουμε σε μια επόμενη φάση να μας στηρίξουν κι άλλοι.» δηλώνει η κα Δημάση σημειώνοντας πως το Τμήμα της έχει να προσφέρει πάρα πολλά. «Η διδασκαλία της νέας Ελληνικής στον Παρευξείνιο Χώρο είναι μια ιστορία δεκαετιών. Όμως υπάρχουν παθογένειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως για παράδειγμα το επίπεδο ελληνομάθειας των διδασκόντων. ¨Όταν είναι χαμηλό ο διδασκόμενος δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Θέλουμε να ενισχύσουμε τους διδάσκοντες με υλικό και επιμόρφωση. Θα χαρίσουμε βιβλία, τους δημιουργούμε πακέτα εκπαιδευτικού υλικού με την κα Μουζακίτη, θα σταθούμε ουσιαστικά στο πλευρό τους.»
Το θερινό Σχολείο θα έχει κυρίως εργαστηριακό χαρακτήρα, θα παραχθούν διδακτικές ενότητες, θα εξοικειωθούν με στρατηγικές. «Θέλουμε να μην νιώθουν απλώς ότι κάποιος τους συμπαρίσταται σε ένα θεωρητικό επίπεδο, αλλά να ξέρουν ότι είμαστε εδώ και είμαστε δίπλα τους και στην αντιμετώπιση των πρακτικών ζητημάτων.» δηλώνει η κα Δημάση και εξηγεί ότι με την κα Μουζακίτη, από το Δεκέμβριο του 2018, κάθε δεύτερη Τετάρτη μέσω του Synergia, της ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας, υλοποιείται σεμινάριο νέας ελληνικής στους διδάσκοντες και στις διδάσκουσες της Ρουμανίας. «Τώρα ζητάνε τη βοήθεια μας στην Μαριούπολη για το ίδιο θέμα. Επίσης, υπάρχει μια Ακαδημία στο Κίεβο που θέλει να αναλάβουμε τα Ελληνικά. Υπάρχουν Πανεπιστήμια στην Ελλάδα που έχουν πόρους ανθρώπινους και οικονομικούς και μια μακρά ιστορία που συνεπάγεται τεχνογνωσία, εργογνωσία. Δεν απλωνόμαστε ανά τον κόσμο, όπου διδάσκεται η νέα ελληνική παρόλο που μας έγινε η πρόταση. Περιοριζόμαστε σ’ αυτό που κατά τεκμήριο μπορούμε να υπηρετήσουμε και οφείλουμε να το κάνουμε, όπως προκύπτει από το ιδρυτικό προεδρικό διάταγμα του Τμήματος μας» τονίζει η κα Δημάση αποτυπώνοντας πώς το Τμήμα της κινείται.
Της δράσης του Ιουνίου, θα ακολουθήσει και η λειτουργία φθινοπωρινού Τμήματος με την συμμετοχή 25 διδασκόντων και διδασκουσών της Ελληνικής στην Νότιο Ρωσία. «Το Ρώσικο Κέντρο συνεχίζει την δουλειά του. Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού θεωρεί ότι είμαστε ένας καλός φορέας συνεργασίας.» σημειώνει η κα Δημάση δείχνοντας έναν άλλο τρόπο αξιοποίησης των Πανεπιστημιακών Εγκαταστάσεων τους θερινούς μήνες. «Έχουμε μια διοίκηση που ακούει και θέλει να βοηθήσει είναι ένα θετικό βήμα.» σημειώνει κάνοντας ειδική αναφορά στις νεαρές συνεργάτιδές της, Μουζακίτη Αγγελική και Στεργίου Γιάννα.
Φώτο: Η κα Μαρία Δημάση ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΘρήνος στo Σιδηροκάστρο σε αγώνα δρόμου
Επόμενο άρθροΚομοτηνή: Μαθήματα Ελληνικών στο Ιάσιο της Ρουμανίας