Η κα Αγγελική Μουζακίτη , μέλος ΕΔΙΠ στο Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών ήταν υπεύθυνη στο Λεκτοράτο της Ελληνικής Γλώσσας στο Ιάσιο της Ρουμανίας για πέντε χρόνια. Σε έναν ιστορικό τόπο, συνδεδεμένο στο παρελθόν με ιστορικές στιγμές των Ελλήνων, αλλά και μακρά παράδοση φιλελληνισμού.

Ως αποσπασμένη εκπαιδευτικός εργάστηκε στο Λεκτροράτο Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κούζα του Ιασίου, μένοντας επί πέντε χρόνια σε έναν ιστορικό τόπο. «Ήθελα να μείνω. Για μένα ήταν μια εξαιρετική εμπειρία» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής και σημειώνει «Δίδασκα τα Ελληνικά ως ξένη γλώσσα σε φοιτητές. Ήταν φοιτητές που ήθελαν να μάθουν τα Ελληνικά για πολλούς λόγους.»

Το ενδιαφέρον των Ρουμάνων όπως λέει για την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας είναι πολύ μεγάλο. « Κάθε χρόνο είχαμε πενήντα με εξήντα εγγραφές. Σε όλα τα επίπεδα. Έχει ζήτηση η ελληνική γλώσσα, ειδικά στο Ιάσιο για πολλούς λόγους: ιστορικούς και πολιτιστικούς. Ήταν ένα κέντρο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι εκεί ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση.»

Μιλώντας για τους Ρουμάνους σημειώνει πως είναι φιλέλληνες. «Αγαπάνε την Ελλάδα, το Ελληνικό στοιχείο. Θέλουν να μάθουν τα Ελληνικά. Είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε για ερευνητικούς λόγους, για παράδειγμα κάποιοι θέλουν να συνεχίσουν έρευνα στον τομέα των κλασσικών σπουδών, των θεωρητικών σπουδών, υπάρχει ενδιαφέρον.»

Αναφερόμενη τέλος στην ίδια την διδασκαλία της Ελληνικής σημειώνει πως αυτό το οποίο εκείνη διαπίστωσε είναι πως ως εκπαιδευτικός είχε, ειδικά τον πρώτο καιρό, ανάγκη κάποιον να την καθοδηγήσει. «Πολλά πράγματα τα έκανα στην αρχή προσπαθώντας μόνη μου να χαρτογραφήσω την κατάσταση» δηλώνει και σημειώνει «Θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη κάποιων στρατηγικών, που, ίσως, τον βοηθήσουν στο να βελτιώσει καλύτερα την διδακτική διαδικασία, την μαθησιακή διαδικασία. Βοηθώντας την ομάδα στόχο, τα παιδιά, τους νέους και τους ενήλικες.»
Φώτο: Η κα Αγγελική Μουζακίτη στο πλευρό της η κα Δημάση από το ξεκίνημα της προσπάθειας ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚομοτηνή: Κέντρο των Βαλκανίων το Τμήμα Παρευξείνιων του ΔΠΘ
Επόμενο άρθροΚομοτηνή: Πέντε φοιτήτριες στην «Οδό» του Ι. Καμπανέλλη