Τα εγκαίνια του δικτύου μονοπατιών που έχει υλοποιήσει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μονοπάτια Πολιτισμού στη Θράκη», με τη συνεργασία του Δήμου Ξάνθης, και μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα πραγματοποιηθούν αύριο στην Ξάνθη.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στη Θράκη αποτελεί σημαντική εφαρμογή του ευρύτερου προγράμματος Μονοπάτια Πολιτισμού, που πολύ πρόσφατα απέσπασε το Ευρωπαϊκό Βραβείο για την Πολιτιστική Κληρονομιά που απονέμει η EUROPA NOSTRA, το κορυφαίο ευρωπαϊκό δίκτυο για την πολιτιστική κληρονομιά, πρόκειται για μία υψηλού κύρους διάκριση, καθώς τα Μονοπάτια Πολιτισμού είναι το μόνο πρόγραμμα από την Ελλάδα που δέχτηκε αυτήν την τιμή για το 2019.

«Τα Μονοπάτια Πολιτισμού είναι πρόγραμμα που ανέπτυξε η Ελληνική Εταιρεία στον καιρό της κρίσης που γνώρισε η  χώρας μας με στόχο να δώσουμε περισσότερη ζωή σε όμορφες περιοχές εκτός Αθηνών.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής η κα Λυδία Καρρά, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κι εξήγησε «Το έχουμε κάνει σε 13 μέρη της χώρας με τα αποτελέσματα να  είναι εντυπωσιακά από απόψεως επιρροής στην Τοπική Οικονομία. Όταν ολοκληρωθούν τα μονοπάτια πολιτισμού πολλοί επισκέπτονται την περιοχή και εκτός τουριστικής σεζόν, όχι μόνο Ιούλιο -Αύγουστο, έτσι δίνει πιο πολύ χρόνο στα μικρά ξενοδοχεία να είναι ανοικτά, στις ταβέρνες, στα καταστήματα με souvenirs, σ’ αυτούς που παράγουν τα τοπικά προϊόντα. Επωφελείται ολόκληρη η τοπική οικονομία, με ένα πολύ φιλικό στο περιβάλλον τουρισμό.»

Στην Ξάνθη όλα ξεκίνησαν μετά από αίτημα του δημάρχου , του κου Δημαρχόπουλου ο οποίος βοήθησε σε όλη τη διάρκεια και με την στήριξη του Ιδρύματος Νιάρχου. «Κάναμε ένα από τα πιο σημαντικά και πιο δύσκολα εγχειρήματα διότι μιλάμε για πολύ όμορφες κι απόμερες ορεινές περιοχές και κάναμε ένα πλέγμα μονοπατιών στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης και σε άλλους δήμους.»

Όπως εξηγεί η κα Καρρά το πιο σημαντικό είναι ότι δημιουργήθηκε ένα μονοπάτι με ιδιαίτερες προδιαγραφές διότι πρέπει να είναι πολύ μεγάλου μήκους,στην Ξάνθη είναι 75 χιλιόμετρα. Πρόκειται για ένα μονοπάτι το οποίο εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Κατηγορία των Ευρωπαίων περιπατητών η οποία έχει υψηλά στάνταρτ. Η διαδρομή θα ξεκινάει από την Ξάνθη και θα καταλήγει ψηλά στα βουνά της Ροδόπης, κατά μήκους του Νέστου.

«Για να γίνει αυτό θα πρέπει να είναι πολύ ωραίο το τοπίο. Να μην έχει άσφαλτο, να έχει κληρονομιά αρχιτεκτονική για να δουν, να έχει τοπικά προϊόντα, να μπορούν οι περιπατητές να σταματήσουν μετά από κάποιο διάστημα πεζοπορίας  κάπου να ξαποστάσουν, να κοιμηθούν και να φάνε. Δεν είναι ανάγκη να είναι πολυτελές, να είναι ακόμη και ένα χάνι δεν έχει σημασία αρκεί να μπορούν κάπου να σταματήσουν, να ξεκουραστούν, να διανυκτερεύσουν. Όλες αυτές οι προδιαγραφές κάνουν το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ροδόπη –Νέστος.»

Ένα μονοπάτι που εγκαινιάζεται το Σάββατο με την παρουσία μεγάλης αντιπροσωπείας από την Ελληνική Εταιρεία και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος . «Θα είμαστε εκεί, όπως και εκπρόσωποι από την Ε.Ε. , για να δώσουν αυτή την διάκριση, που θα λέγεται ευρωπαϊκό μονοπάτι και είναι μόνο 15 σε ολόκληρη την Ευρώπη.» δηλώνει η κα Καρρά και σημειώνει «Είναι πάρα πολύ σημαντικό για την περιοχή. Είναι όλα σηματοδοτημένα και καθαρισμένα.»

Αναστύλωση ιστορικού νερόμυλου το επόμενο βήμα

Ολοκληρώνοντας τα μονοπάτια πολιτισμού οι υπεύθυνοι θα ανταποκριθούν σε αίτημα πολλών φορέων της περιοχής που ζήτησαν να συμβάλει η Εταιρεία, ώστε να αναστηλωθεί ο ιστορικός νερόμυλος της Ξάνθης, που τώρα καταρρέει. Ένας νερόμυλος που βρίσκεται πάνω στον ποταμό Kόσυνθο στην παλιά πόλη. «Αυτό είναι το επόμενο βήμα και η γιορτή που θα γίνει το βράδυ του Σαββάτου στο νερόμυλο σ΄ αυτό στοχεύει, οι αρχιτέκτονες που κέρδισαν στον μειοδοτικό διαγωνισμό για την μελέτη θα είναι εκεί να το παρουσιάσουν.» δηλώνει η κα Καρρά διαβεβαιώνοντας πως το ενδιαφέρον για την περιοχή είναι μεγάλο, με αποτέλεσμα τα μονοπάτια πολιτισμού να μην σταματούν ποτέ…
Φώτο: Μονοπάτια Πολιτισμού ρεπορτάζ κείμενο: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΧανιά: Στο νοσοκομείο 18χρονος – Τον παρέσυρε αυτοκίνητο
Επόμενο άρθροΛύση… από το Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης