Η Ηλιάνα Καλεντερίδου, είναι υπεύθυνη της Σχολής Ζωγραφικής «Καλλιτεχνία» ή αλλιώς «Εργαστήρι». Με καμάρι τόσο η ίδια όσο και η μικρή μαθητές της παρουσίασαν στο κοινό της πόλης τις δημιουργίες μιας χρονιάς.

«Προσπαθούμε να δείξουμε και να εξηγήσουμε στα παιδιά, ότι η ζωγραφική είναι κατά κύριο λόγο αντίληψη. Δίνω έμφαση στο καινούργιο τμήμα, το junior art για παιδιά ηλικίας από 3 έως 5 ετών, που προσπαθούμε να τους δείξουμε τι είναι η αντίληψη σχετικά με την ζωγραφική. Τα χρώματα, ο τρόπος που ζωγραφίζουμε , ότι είναι ένα ωραίο παιχνίδι και με βάση αυτό το παιχνίδι να το χαρούμε και να δημιουργήσουμε τα πρώτα θεμέλια για να ξεκινήσουμε κανονικά την ζωγραφική, την κλασσική ή την μοντέρνα.»

Στην Ραπτική, όπως εξηγεί, προσπάθησε να «δείξει όχι με βαρύγδουπες λέξεις και όρους , ότι είναι πολύ εύκολο να μεταποιήσουμε ένα ρούχο, να δημιουργήσουμε στυλ από το τίποτα, ότι είναι κάτι που είναι ήδη μόδα και μόδα είναι αυτό που έχουμε μέσα μας γιατί θέλουμε την μόδα να την φοράμε κι όχι να μας φοράει.»

Μικρή καλλιτέχνης με τον πατέρα της έφεραν στην έκθεση ένα από τα έργα της.

Από του χρόνου οι υπεύθυνοι του Εργαστηρίου θα επικεντρωθούν στο τμήμα των ενηλίκων γιατί η Τέχνη και η Ζωγραφική δεν είναι μόνο για παιδιά. «Υπάρχει πολύ ενδιαφέρον, τους αρέσει κι αυτό είναι κάτι που χαροποιεί κι εμάς, γιατί μαζί τους γινόμαστε κι εμείς παιδιά είναι κάτι που μας εκφράζει γι αυτό και το κάνουμε.»

Η Ηλιάνα Καλεντερίδου με την μητέρα της Έφη

Όσον αφορά στις αντιδράσεις των παιδιών; «Βλέπεις χαρά , έκφραση, πάθος για τις τεχνοτροπίες, για την ζωγραφική, για όλα ό,τι παίρνει μορφή στα δυό τους χέρια. Ο κόσμος των παιδιών έχει πολύ χρώμα, είναι πανέμορφος , φωτεινός ,χρωματιστός και πάνω από όλα αθώος κι αυτό φαίνεται στα ίδια τους τα έργα. Το Ταλέντο και η Φαντασία τους εκπλήσσουν.» απαντά η κα Καλεντερίδου και σημειώνει « Είμαι της άποψης ότι όλα τα παιδιά έχουν ταλέντο. Όταν βλέπεις ότι εκφράζονται αυτό είναι το ταλέντο. Η έκφραση πάνω από όλα.»

Τέλος, προτρέπει τους γονείς να αφήσουν τα παιδιά τους να εκφραστούν, αλλά πρώτα να φροντίσουν ώστε να μάθουν τα όρια για να ξέρουν πότε πρέπει και πώς θα τα σπάνε. «Πάντα υπάρχουν όρια, πάντα υπάρχουν κανόνες και με βάση αυτά προσπαθούμε κι εμείς να πορευτούμε. Αυτό που θέλει ο καλλιτέχνης είναι να τα σπάσει. Πρώτα θα πρέπει να φτάσει στο σημείο να τα μάθει και μετά να κάνει το μεγάλο μπαμ και να εκφραστεί.»

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣυντριβή εκπαιδευτικού αεροσκάφους στην Τουρκία
Επόμενο άρθροΤην πρώτη τηλεμαχία στην Τουρκία τα τελευταία 20 χρόνια θα έχουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης