Περίοδος σκλήρυνσης του πυρήνα της ελιάς και οι γεωπόνοι με τους αγρότες είναι επί ποδός, όχι άδικα καθώς είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο για την ελαιοκαλλιέργεια. Η ελιά σκληραίνει τον πυρήνα της, αρχίζει και μεγαλώνει το μέγεθος της. «Πέρσι είχαμε πολύ σοβαρά προβλήματα από τον Δάκο» δηλώνει ο γεωπόνος Λάζαρος Κουροκεχαγιάς και μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής σημειώνει «Τότε και οι καιρικές συνθήκες ήταν τέτοιες και τα συμπτώματα, που έπρεπε από πολύ νωρίς να μπούμε και να κάνουμε επεμβάσεις, επιβάλλονταν κανείς να πάρει μέτρα. Όποιες τις έκανε, έσωσε τις ελιές του» δηλώνει.

Ο γεωπόνος Λάζαρος Κουροκεχαγιάς

Φέτος, προς το παρόν δεν φαίνεται να συμβαίνει κάτι παρόμοιο. «Οι συνθήκες που επικρατούν είναι πολύ ξηρό θερμικές» δηλώνει και σημειώνει « δεν φαίνεται να έχουμε προσβολή από Δάκο, έχουν κινηθεί πιο γρήγορα οι υπεύθυνοι, έχουν κρεμάσει παγίδες κι αυτές δεν έδειξαν κάτι. Σχετικά σύντομα θα ξεκινήσει και η δακοκτονιά από πλευράς Υπουργείου Γεωργίας , πιο έγκαιρα για να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα.» σημειώνει. Σύμφωνα με τον κο Κουροκεχαγιά οι αγρότες δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν με τις προειδοποιήσεις . « Εμείς ενημερώνουμε, λέμε ότι δεν έχει προσβολή, αλλά για να φυλάμε τα ρούχα μας καλό είναι να γίνεται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα επίσκεψη στον αγρό από τους ίδιους τους παραγωγούς κι αν δουν ότι κάτι είναι ύποπτο, κάτι δεν τους αρέσει , να καλούν γεωπόνους για να κρίνουν από κοντά».
Όπως σημειώνει η αλληλεγγύη ανάμεσα στους παραγωγούς είναι απαραίτητη. «Δεν είναι κακό να βγει και να πει κάποιος: «παιδιά, εγώ στο χωράφι μου είδα Δάκο. Προσέξτε μήπως έχετε κι εσείς στα χωράφια σας.» Να προειδοποιήσει δηλαδή τον γείτονα και τον διπλανό και γενικά την περιοχή. Μ’ αυτό τον τρόπο να μπορέσουμε να προλάβουμε το κακό για το καλό του τόπου και της παραγωγής μας.»»
Σύμφωνα με τον κο Κουροκεχαγιά κάθε χρόνο φυτεύονται χιλιάδες δένδρα στην περιοχή. «Ένα σύνηθες που ακούμε από τους βαμβακοπαραγωγούς είναι ότι: «άσπρισε το βαμβάκι άσπρισαν και τα μαλλιά μου μαζί» δηλαδή αγανακτεί ο κόσμος και από τις τιμές και από τα πολλά έξοδα που έχει μια καλλιέργεια, που κάποτε είχε καλύτερες τιμές και τώρα δεν τις πετυχαίνουν αυτές. Στρέφονται προς άλλες καλλιέργειες, προς την Λεβάντα, προς την ελιά, στις δενδρώδεις καλλιέργειες, με το αμύγδαλο, το καρύδι και το κεράσι.» Κι όπως παρατηρεί ο έμπειρος γεωπόνος αυτή την στροφή δεν μπορείς να την πάρει κανείς χωρίς τεχνογνωσία. «Πρέπει η όποια αλλαγή να γίνει απαραίτητα με τον γεωπόνο πάνω από το κεφάλι σου, διότι είναι μια νέα καλλιέργεια. Ως ατζαμής , θα γίνουν και τα λάθη, καλό είναι να μην γίνουν από την αρχή, να τοποθετηθούν σωστά από την αρχή, να ποτιστούν , να δοθούν 4-5 συμβουλές χρήσιμες για να ξεκινήσει η προσπάθεια από την αρχή σωστά.» σημειώνει και προσθέτει «Αφού η πολιτεία βλέπει ότι στρέφονται οι αγρότες προς αυτές τις καλλιέργειες να διοργανώσει εκδηλώσεις ενημέρωσης μέσω του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων δένδρων της Νάουσας και του Φυτόπαθολογικού Ινστιτούτου αμπέλου και ελιάς από τα Χανιά. Οι ειδικοί εκεί είναι διατεθειμένοι να έρθουν ώστε να πάρει ο κόσμος πιο επαγγελματική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί. Ήδη σ’ αυτές τις περιοχές οι παραγωγοί δεν καλλιεργούν, όπως καλλιεργούσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας πριν 30 και 40 χρόνια και βγάζουν λεφτά από αυτή την προσπάθεια.»
Φώτο: Ο κος Λάζαρος Κουροκεχαγιάς ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟι ηγέτες του μπλοκ αποφασίζουν για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ
Επόμενο άρθροΠ. Δαμιανίδης: Είναι ανάγκη να δώσουμε μια προοδευτική κατεύθυνση στη χώρα και στον τόπο.