45 χρόνια μετά θα βρεθούν στα ίδια μέρη. Θα ανοίξουν τις ίδιες αίθουσες διδασκαλίας, θα καθίσουν στα ίδια αμφιθέατρα, θα προχωρήσουν στους ίδιους διαδρόμους, θα πειράξουν αστειευόμενοι τους ίδιους αγαπημένους φίλους. Πριν 45 χρόνια κάποιοι από αυτούς ήταν οι πρώτοι φοιτητές της πρώτης σχολής του ΔΠΘ, της Νομικής.

Η κα Έλπη Μπλεκάτση, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής

Οι πρώτοι φοιτητές των πρώτων χρόνων του ΔΠΘ
«Θα τα αφήσω όλα και την Παρασκευή το μεσημέρι θα είμαι εκεί με τους αεί παίδες, τους συμφοιτητές μου για να ξαναζήσουμε τα χρόνια της νιότης. Η Κομοτηνή είναι γενέθλιος τόπος όλων.» δηλώνει ο κος Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων της Νομικής Σχολής για την συνάντηση και σημειώνει «για μας που μπήκαμε στην Νομική, εγώ μπήκα το 75, η κα Μπλεκάτση είναι σαφώς νεότερη , η τύχη μας επεφύλαξε ένα ξεχωριστό προνόμιο: ζήσαμε τη δημιουργία και την γέννηση ενός Πανεπιστημίου , βιώναμε ιστορικές στιγμές εν αγνοία μας. Με την πάροδο του χρόνου, όταν αυτό έκατσε μέσα μας, καταλάβαμε τι συγκλονιστική εμπειρία ζήσαμε, τις ιστορικές αυτές στιγμές και πώς ο ένας με τον άλλον δεθήκαμε με ακατάληπτους δεσμούς. Κάθε φορά που κάποιος συναντά κάποιον από εκείνα τα χρόνια, ξαναγυρίζει στην ηλικία των 18 και 20 ετών, και γίνεται ξανά παιδί για μας η Κομοτηνή είναι ο τόπος που διαμορφωθήκαμε, που μορφωθήκαμε και της χρωστούμε ευγνωμοσύνη αιώνια γι αυτό που μας έκανε και μας ώθησε να γίνουμε στη ζωή μας» καταλήγει ο κος Ξανθόπουλος δραστήριο μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής και «μεγάλο πειρακτήρι» όπως τον περιγράφουν οι συμφοιτητές του μιλώντας πάντα με αγάπη και σεβασμό για εκείνον.

400 απόφοιτοι της Νομικής Σχολής στην Κομοτηνή
«Είναι ένα τριήμερο στο οποίο θα συμμετέχουν 400 συμφοιτητές μας , καθηγητές Πανεπιστημίου, δικηγόροι, δικαστές, διπλωμάτες, καλλιτέχνες μεγάλου βεληνεκούς» δηλώνει η κα Έλπη Μπλεκάτση μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της Συνάντησης Αποφοίτων Νομικής Σχολής που για ένα τριήμερο θα «ζωντανέψει» την πόλη της Κομοτηνής και θα συγκινήσει όλους.

Η πρώτη συνάντηση την Παρασκευή το απόγευμα στο χώρο της Παλιάς Νομικής

«Αφήνουμε στην άκρη τις επαγγελματικές μας ιδιότητες και ερχόμαστε όλοι και όλες για ένα τριήμερο στην Κομοτηνή, να θυμηθούμε τη νιότη μας, τα νιάτα μας και να ζήσουμε εκείνα τα χρόνια που μας έδεσαν.» σημειώνει προσθέτοντας όπως τότε, όπως ζούσαν στο ξεκίνημα της Νομικής Σχολής. «Τότε, ήταν διαφορετικά όλα, το Πανεπιστήμιο, η Κομοτηνή , οι τόποι συνάντησης ήταν στη Λέσχη, το κλίμα πολιτικοποιημένο, συζητήσεις για την πολιτική, διάλογο για όλα τα θέματα, μας ένωσαν όλα αυτά πάρα πολύ. Όπως λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Νομικής Σχολής κος Αθανάσιος Ξενίδης « θα πρέπει η επιστήμη και η κοινωνιολογία να εξετάσει πώς επιτυγχάνεται η Κοινωνική Συνείδηση τόσων ανθρώπων».» δηλώνει η κα Μπλεκάτση και σημειώνει «προσπαθήσαμε να τους ειδοποιήσουμε όλους με κάθε μέσο. Τα μηνύματα τους ήταν πολύ θετικά από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό θα έχουμε συμμετοχές.»

Το πρόγραμμα θα έχει πορεία και γενική συνέλευση
Σύμφωνα με το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής η συνάντηση θα γίνει την Παρασκευή στην Παλιά Νομική, θα ακολουθήσει μια «προσομοίωση πορείας» μέχρι το ηρώο της πόλης, «θα ανέβουμε πάνω στο Τουριστικό Περίπτερο και ευχαριστούμε τον Δήμο για την παραχώρηση των αστικών λεωφορείων, θα μιλήσουμε, θα φάμε και το Σάββατο το πρωί θα πάρουμε μέρος σε μια Γενική Συνέλευση σε αμφιθέατρο της καινούργιας Νομικής. Το μεσημέρι του Σαββάτου θα ακολουθήσει προσομοίωση της Λέσχης, στην παλιά πισίνα και το βράδυ θα χορέψουμε στους ρυθμούς Disco στο Omnia».
Πριν πέντε χρόνια, στα 40 χρόνια από την ίδρυση της Νομικής Σχολής, η συνάντηση έγινε με τον ίδιο τρόπο και η επιτυχία ήταν ξεχωριστή. Όσον αφορά στην συμμετοχή του γνωστού ηθοποιού , του κ. Λάκη Λαζόπουλου, αποφοίτου επίσης της Νομικής Σχολής Κομοτηνής, η κα Μπλεκάτση απαντά πώς μάλλον θα συμμετέχει σημειώνοντας «για μας πάντα είναι ο Λάκης μας, θα συμμετέχουν κι άλλοι καλλιτέχνες». Όπως δηλώνει η κα Μπλεκάτση, η Νομική Σχολή, το ΔΠΘ και όλοι οι φοιτητές που αποφοιτούν είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της πόλης μας, είναι μεγάλη αξία το Πανεπιστήμιο για την πόλη, βλέπετε με τι συγκίνηση, με τι συναίσθημα μιλούμε όλοι για την Κομοτηνή. Είναι ένα σημαντικό «προϊόν» οι φοιτητές για τον τόπο μας. Όλοι αυτοί μιλούν για την Κομοτηνή με τα καλύτερα λόγια.»

Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούνε, κάποιοι από αυτούς, 45 χρόνια μετά. Κοιτώντας με το ίδιο χρώμα ματιών, αλλά και με την ίδια αγάπη την Νομική, το ΔΠΘ, την Κομοτηνή τους ανθρώπους της. Η αγάπη αυτή ρίζωσε και εξακολουθεί να τους ενώνει. Γι αυτό σ΄ αυτές τις συναντήσεις, τα γέλια εναλλάσσονται με τα δάκρυα και οι αναμνήσεις συνοδεύουν τις κουβέντες για το σήμερα.
Φώτο: Η κα Έλπη Μπλεκάτση στο στούντιο της ΕΡΤ Κομοτηνής ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΥπό πλήρη έλεγχο φωτιά στο δάσος του Σέιχ Σου
Επόμενο άρθροTo ΠΑΜΕ για τις «Απεργίες Γυναικών» και την απεργία της ITUC