«Πυρετός» συσκέψεων στην Πειραιώς προκειμένου να ζυγίσει τα «υπέρ» και τα «κατά» μιας τέτοιας κίνησης-Αναμένεται παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή

 

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η  πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία πέρασε τελικά από την αρμόδια Επιτροπή και από σήμερα ξεκινάει η διήμερη συζήτηση στη Βουλή. Εκτός απροόπτου φυσικά και το «απρόοπτο» είναι η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας, να μπλοκάρει την Συμφωνία με κάθε τρόπο, ακόμη καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας.

 

Στην Πειραιώς επικρατεί «πυρετός» συσκέψεων καθώς τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και οι επιτελείς του θέλουν να ζυγίζουν τα «υπέρ» και τα «κατά» μιας τέτοιας κίνησης.

 

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η ΝΔ θα κάνει ό,τι μπορεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο προκειμένου να μπλοκάρει την Συμφωνία.

 

Ωστόσο στο «γαλάζιο» στρατόπεδο δεν λείπουν και οι προβληματισμοί των πιο… ψύχραιμων φωνών που αναφέρουν στον Πρόεδρο ότι μια τέτοια κίνηση, πέρα από την καθυστέρηση δύο ημερών, δεν θα φέρει αποτέλεσμα. Αντίθετα, η κυβέρνηση μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες θα έχει πάρει δύο φορές ψήφο εμπιστοσύνης, ισχυροποιώντας την δυναμική της. Παρ’ ότι και ο Πάνος Καμμένος και ο Σταύρος Θεοδωράκης σημειώνουν από χθες ότι θα ψηφίσουν την πρόταση μομφής της ΝΔ, εφόσον αυτή κατατεθεί και πάλι οι υπολογισμοί των ψήφων δεν φτάνουν για να υπερψηφιστεί η πρόταση και να περάσει.

 

Το αποτέλεσμα, πέρα από την διήμερη καθυστέρηση, θα είναι, όπως σημειώνουν στελέχη της Πειραιώς, να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο χρόνο ο Πάνος Καμμένος για να υποστηρίξει τα πατριωτικά του αισθήματα και να έχει τηλεοπτικό χρόνο, αλλά και λόγο από το βήμα της Βουλής να κάνει το πολιτικό του «παιχνίδι» υποστηρίζοντας ότι δεν θέλει την Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ωστόσο επέτρεψε στην κυβέρνηση ως κυβερνητικός εταίρος να υπογράψει.

 

Την ίδια στιγμή, υποστηρίζουν στελέχη της Πειραιώς, ότι μια αναμενόμενη παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ίσως και να άλλαζε το σκηνικό και την πολιτική βαρύτητα με την οποία θα αντιμετωπιστεί η σημαντική συζήτηση στη Βουλή και η ψηφοφορία για τις Πρέσπες.

 

Από χθες πάντως τα σενάρια για παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή για το θέμα, έχουν κυκλοφορήσει έντονα στα δημοσιογραφικά γραφεία, ακόμη ωστόσο δεν υπάρχει επιβεβαίωση των προθέσεων του πρώην Πρωθυπουργού.

 

Ωστόσο, πέρα από την μεγάλη «αβάντα» στον Πάνο Καμμένο που θα προσφέρει η πρόταση μομφής της ΝΔ, η Πειραιώς δεν θα έχει και πολλά να επωφεληθεί, εκτός από την «απολογία» της στο εκλογικό της κοινό ότι στην προκειμένη περίπτωση, εξάντλησε κάθε προσπάθεια για να μην περάσει η Συμφωνία.

 

Κι αυτό είναι το κύριο επιχείρημα που φέρνουν στο τραπέζι των συσκέψεων όσοι υποστηρίζουν ότι η ΝΔ πρέπει να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτην πρέσα μέχρι τον Iούνιο
Επόμενο άρθροH Sony μεταφέρει την έδρα της εκτός Βρετανίας