Η χώρα μας λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αναμένει τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη λήψη τυχόν επιπλέον μέτρων.

Σε αναμονή τον αποφάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, βρίσκεται το υπουργείο Υγείας, για τον κοροναϊό (2019-nCoV), όπως είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στη συνάντηση που είχε το απόγευμα στο υπουργείο με την επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου.

Σε δηλώσεις τους για το θέμα που απασχολεί έντονα τις τελευταίες ημέρες την διεθνή κοινότητα, και οι δύο ήταν ψύχραιμοι και παρέπεμψαν στις επιστημονικές απόψεις.

Το κρίσιμο σημείο για να τεθεί η υποψία της διάγνωσης λοίμωξης από τον κοροναϊό, είναι το ταξίδι στην Κίνα και συγκεκριμένα στην πόλη Γουχάν, επεσήμανε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Από τις Έξι…», η Ελένη Μαλτέζου, παιδίατρος, λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας).

Πως προετοιμάζεται ο ΕΟΔΥ

Όπως ενημέρωσε η κα Μαλτέζου, παρότι δεν «έχει φτάσει» στη χώρα μας ο κοροναϊός:

  • Έχουν ενημερωθεί οι ταξιδιώτες που πάνε στην Κίνα, τόσο για το πώς πρέπει να  προφυλαχτούν  εκεί, αλλά και τι πρέπει να κάνουν όταν επιστρέψουν στην Ελλάδα, σε περίπτωση που εμφανίσουν κάποιο σύμπτωμα.
  • Έχουν σταλεί οδηγίες σε όλα τα κέντρα Υγείας και νοσοκομεία της χώρας, όταν υποψιαστούν ένα κρούσμα, αμέσως να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα και να το δηλώσουν στις αρμόδιες αρχές της χώρας
  • Έχουν ενημερωθεί αεροδρόμια και νοσοκομεία να είναι σε επιφυλακή για ύποπτα συμπτώματα σε άτομα που έχουν ταξιδέψει τις τελευταίες 14 μέρες στην Κίνα.

Οδηγίες για την προφύλαξη από την εποχική γρίπη

Εγκύκλιο με οδηγίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης στις σχολικές μονάδες απέστειλε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος προς το υπουργείο Παιδείας.

Τονίζεται εκ νέου η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη. Σημειώνεται ότι κατά την τρέχουσα περίοδο η δραστηριότητα της γρίπης κυμαίνεται στα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα, θα πρέπει όμως για προληπτικούς λόγους να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης.

Οδηγίες ατομικής υγιεινής:

Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.

Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση τόσο από τα παιδιά όσο και από το προσωπικό μέσα στους κάδους απορριμμάτων.

Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.

Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό. Ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Η Σφαγή του Διστόμου μέσα από την συντήρηση των οστών των σφαγιασθέντων»
Επόμενο άρθροAΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία για το ασφαλιστικό