Στο τέλος της εβδομάδας λήγει η διορία που έχει δώσει το υπουργείο Υγείας προς τους ιδιώτες γιατρούς να ενταχθούν εθελοντικά στο ΕΣΥ για όσο χρειαστεί σε αυτή τη φάση της πανδημίας και όπως όλα δείχνουν δεν υπάρχει ανταπόκριση από την πλευρά των ιδιωτών γιατρών με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την επίσημη ανακοίνωση της επίταξης ιδιωτών γιατρών.

Μικρή ανταπόκριση για οικειοθελή ένταξη

Μάλιστα σήμερα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και Ιατρικών Συλλόγων της χώρας προκειμένου να συζητηθεί πώς μπορούν να πεισθούν οι ιδιώτες γιατροί για την οικειοθελή και προσωρινή τους ένταξη στο ΕΣΥ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει και επίταξη γιατρών, αν χρειαστεί, για να ενισχύσει το ιατρικό προσωπικό και να πάρει όλα τα μέτρα που έχουν και κόστος. Ενώ χθες και ο αρμόδιος υπουργός Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι αν μέχρι την Κυριακή δεν έχει λυθεί συναινετικά το ζήτημα τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτών γιατρών.

Η πίεση στα νοσοκομεία που εκφράζεται με δεκάδες ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ (οι εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι ωστόσο δεν είναι αποκλειστικά ασθενείς covid αλλά και ασθενείς non covid), με ράντζα στους διαδρόμους, με γιατρούς να καταρρέουν από την εξάντληση, με την επαπειλούμενη αναστολή τακτικών χειρουργείων καθώς και τη διαλογή ασθενών που χρειάζονται μονάδα εντατικής θεραπείας κλπ είναι προφανές ότι υποχρεώνει την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την στήριξη των νοσοκομείων.

Εφαρμόστηκε, δεν απέδωσε και στέρησε έμπειρους γιατρούς από την πρωτοβάθμια περίθαλψη

Παρόλα αυτά, το μέτρο της επίταξης ιδιωτών γιατρών όταν επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί τον περασμένο Μάρτιο αποδείχτηκε μια τρύπα στο νερό και απέτυχε παταγωδώς καθώς δεν απέδωσε απολύτως τίποτα. Τα δημόσια νοσοκομεία εξακολουθούσαν να παραμένουν αθωράκιστα και χωρίς καμία ενίσχυση.

Πέραν του γεγονότος ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση από τους ιδιώτες γιατρούς για οικειοθελή ένταξή τους στις υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων ταυτόχρονα από τους υγειονομικούς του ΕΣΥ επικρίθηκε η λογική του μέτρου καθώς οι ιδιώτες γιατροί δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της νοσοκομειακής περίθαλψης.

Απεναντίας θα ήταν πολύ περισσότερο χρήσιμοι οι ιδιώτες γιατροί αν εντάσσονταν σε ένα κρατικό σχεδιασμό ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με την οποία ουσιαστικά είναι και περισσότερο εξοικειωμένοι.

Διαβάστε επίσης: Κραυγή αγωνίας από γιατρούς για το σύστημα Υγείας που καταρρέει

Διαβάστε επίσης: Νοσοκομεία – Αντίστροφη μέτρηση για την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών – Έρχεται και αναστολή χειρουργείων

«Δεν μου λέει κάτι αυτό»

Ακριβώς αυτό το ζήτημα θέτουν και σήμερα μια σειρά από γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων, με ορισμένους από αυτούς να ζητούν επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.

Ο Αδαμάντιος Χλωρός, διευθυντής του πνευμονολογικού τμήματος στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η επίταξη γιατρών «και να γίνει, δε μου λέει κάτι αυτό».

Όπως εξήγησε ο κ. Χλωρός, «όταν θα επιστρατεύσεις γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα θα χρειαστεί αρκετό καιρό προσαρμογής, έναν με τρεις μήνες, γιατί αυτό που θα κάνουν θα είναι πολύ διαφορετικό στο νοσοκομείο. Αυτά έπρεπε να έχουν γίνει πριν από καιρό».

Πλήρη και καθολική ένταξη του ιδιωτικού τομέα

Από την πλευρά του ο Γιώργος Μπουλμπασάκος διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» υπογράμμισε ότι η ενίσχυση του ΕΣΥ για να μην καταρρεύσει, όχι με τις επιτάξεις, αλλά με την ένταξη του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας με πλήρη και καθολικό τρόπο. «Εμείς θα καταρρεύσουμε σε λίγο μετά από 2 χρόνια (πανδημίας)» προειδοποίησε δε.

«Λείπουν 7.000 άτομα από το υγειονομικό σύστημα που δε θελήσανε (και κακώς) να εμβολιαστούν. Έχουμε την πολυτέλεια να μη χρησιμοποιούμε τις ιδιωτικές δομές υγείας και τους άξιους συναδέλφους;» διερωτήθηκε.

Διαβάστε επίσης: «Πολεμικό» σκηνικό στα νοσοκομεία της χώρας – «Κλατάρουν» οι ΜΕΘ – Επιβεβαιώνονται οι «μαύρες» προβλέψεις

Ειδικότερα η ΟΕΝΓΕ αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει από την αρχή της πανδημίας την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και νοσοκομείων και έχουν εγκαλέσει την κυβέρνηση ότι οι «επιτάξεις» που κάνει σε ιδιωτικές κλινικές ουσιαστικά αποτελούν δωράκια στους κλινικάρχες και όχι πραγματική επίταξη και ένταξή τους στις ανάγκες του δημόσιου συστήματος υγείας.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Χαμογέλασε» ο Προμηθέας στο ντεμπούτο του Ζούρου, 83-80 την Μπούρσασπορ
Επόμενο άρθροΤι θα αποφασίσει η Λαγκάρντ τον Δεκέμβριο για την Ελλάδα