Με 65.787 κρούσματα το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και με 539 νεκρούς, η μισή Ελλάδα έχει ήδη βυθιστεί στο χειρότερο κύμα της πανδημίας χωρίς να πλέει δίπλα της καμία σανίδα σωτηρίας. Κάθε μέρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι διακομίζονται στα νοσοκομεία με κοροναϊό και όλο περισσότεροι είναι εκείνοι που πάσχουν που άλλες ασθένειες αλλά δεν μπορούν να χωρέσουν στη βεντάλια της νοσηλείας καθώς κρεβάτια σε κλινικές δεν υπάρχουν και οι γιατροί που θα τους παρακολουθούσαν επιστρατεύτηκαν στην λεγόμενη πρώτη γραμμή η οποία δοκιμάζει τα όρια της αντοχής της.

Σκοτεινή πρόβλεψη

Τις τελευταίες 48 ώρες έγιναν 868 νέες εισαγωγές με κανένα διαθέσιμο κρεβάτι στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας και με έναν επιδημιολογικό χάρτη όπου 22 περιοχές της χώρας βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο. Τα προγνωστικά μοντέλα προβάλλουν στο άμεσο μέλλον ένα ημερολόγιο με ακόμη πιο εφιαλτικές μέρες και νύχτες, με ακόμη περισσότερες χιλιάδες κρούσματα και με ασθενείς που θα πεθαίνουν χωρίς να μπορούν πλέον τα νοσοκομεία να τους περιθάλψουν.

Η σκιά της πανδημίας καλύπτει σχεδόν ολόκληρη τη χώρα και κινήθηκε πιο γρήγορα και πιο μολυσματικά απ’ όσο ανέμεναν οι ειδικοί οι οποίοι βλέπουν ότι ο νέος ιός και οι μεταλλάξεις του σαρώνουν ολόκληρη την Ευρώπη. Σε ένα μέτωπο χιλιάδων χιλιοομέτρων, προκαλούν τον φόβο από τα Βαλκάνια μέχρι την Αγγλία, ακόμα και σε περιοχές με μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη γιατί ο ιός φλερτάρει με τον εμβολιασμένο οργανισμό, χωρίς αυτή η σύντομη συνύπαρξη να αποβαίνει ολέθρια. Ομως είναι υπαρκτή εξαιτίας μίας πεποίθησης που διαδόθηκε πριν το κύμα λάβει κατακλυσμιαίες διαστάσεις, και έκανε εκατομμύρια ανθρώπους να πιστέψουν ότι είναι άτρωτοι.

Οι δεύτερες σκέψεις

Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, το σύνθημα που δόθηκε ότι με τη δεύτερη δόση κερδίζουμε το ελιξίριο της ανοσίας, οδήγησε στην έλειψη κάθε στοιχειώδους μέτρου ατομικής προστασίας, και η κανονικότητα επιβλήθηκε το ίδιο ξαφνικά για εκείνους που εμβολιάστηκαν όσο ξαφνικά είχε εκλείψει στις αρχές του 2020. Πλέον οι δεύτερες σκέψεις των επιστημόνων αντηχούν εντονότερα καθώς βλέπουν πως έχουν να κάνουν με έναν ιό με εξαιρετικές εξελικτικές προδιαγραφές που μπορεί να ανακοπεί μόνο με δραστικά μέτρα, τα οποία σκέφτονται όλο και περισσότερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη και στα οποία προσανατολίζεται και η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας κατά νου περιορισμούς σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα και σουπερμάρκετ. Με κάθε ευκαιρία πάντως, διατρανώνει την αντίθεσή της στην επιβολή ενός νέου lockdown.

Διαβάστε επίσης: Καπραβέλος – Να μην μπορούν να μπουν πουθενά οι ανεμβολίαστοι – 73 ασθενείς περιμένουν κρεβάτι για ΜΕΘ

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός – Νέα μέτρα σε σουπερμάρκετ & λιανεμπόριο μετά την έκρηξη κρουσμάτων – Στο βάθος… «σκληρό lockdown» για ανεμβολίαστους

«Δυστυχώς δόθηκε η αίσθηση με τα μέτρα που λήφθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου ότι περίπου τελειώνουμε με τον κοροναϊό και πάντως ότι τελειώνουν οι εμβολιασμένοι. Αυτό δεν είναι σωστό, η πανδημία αφορά όλους μας. Δυστυχώς φοβάμαι ότι οι εμβολιασμένοι παίρνοντας αυτό το μήνυμα, προφυλάσσονται λιγότερο» σημείωσε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Τάκης Παναγιωτόπουλος.

«Το πού θα πάμε εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας… Μπορεί να χρειαστεί σειρά μέτρων γενικώς. Εξαρτάται πώς θα πάνε τα πράγματα. Αν ο κοροναϊός συνεχίσει να είναι ανεξέλεγκτος, λογικά θα λαμβάνονται και πιο αυστηρά μέτρα. Ο καθένας να συνειδητοποιήσει την κατάσταση και να προστατέψει τον εαυτό του» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αντίκτυπος

Ο αντίκτυπος της έκρηξης των κρουσμάτων στην Ελλάδα ήταν μεγάλος και μία σημαντική μερίδα ανεμβολίαστων έσπευσε να κλείσει ραντεβού, αναζητώντας το «αντίδοτο» στον φόβο αλλά και στους περιορισμούς που επιβάλλουν τα νέα μέτρα. Ετσι, παρά την ελεύθερη πτώση της εκστρατείας «Ελευθερία» από τα μέσα του περασμένου καλοκαιριού, μόνον τη Δευτέρα 47.275 άνθρωποι  έκλεισαν ραντεβού για να λάβουν άμεσα την πρώτη δόση του εμβολίου έναντι της λοίμωξης Covid-19.

Η έξαρση των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας οδηγεί την κυβέρνηση σε νέα αυστηροποίηση των μέτρων, προκειμένου να ελεγχθεί όσον το δυνατόν περισσότερο το νέο κύμα της πανδημίας που σαρώνει την Ελλάδα.

Ομως τουλάχιστον τρεις στους 10 ενηλίκους επιμένουν να μην ακολουθούν τον δρόμο της «Ελευθερίας» και σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση των νέων ραντεβού για πρώτη δόση οφείλεται κυρίως σε νεαρούς πολίτες (από 18 έως και 39 ετών), με το ενδιαφέρον να μειώνεται κατακόρυφα όσο αυξάνεται η ηλικία των ενδιαφερόμενων. Ομως, οι πολίτες άνω των 60 ετών συνεχίζουν να είναι οι πλέον ευάλωτοι, αποτελώντας συνεπακόλουθα το μεγαλύτερο ποσοστό νοσηλευομένων εντός και εκτός ΜΕΘ.

Μπορεί να χρειαστεί σειρά νεών μέτρων λέει ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Αλκιβιάδης Βατόπουλος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέου lockdown.

Επιδημιολογικά επιτυχημένος

Ο ιός, εξήγησε ο κ. Βατόπουλος, είναι εξαιρετικά επιτυχημένος επιδημιολογικά, γιατί προκαλεί μεγάλο πρόβλημα σε μικρό ποσοστό ανθρώπων, έτσι διασπείρεται εύκολα και δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι απλή γρίπη. Είναι ύπουλος, όποτε ο κόσμος δεν τον παίρνει πολύ στα σοβαρά. Δεν είναι μια απλή γριπούλα. Είναι απλή γριπούλα σε τόσους ανθρώπους όσους χρειάζεται για να μεταδοθεί εύκολα και να δημιουργήσει αυτή την ψευδή εικόνα και ύπουλα σκοτώνει κόσμο».

Δραματικά άλλαξαν οι εποχές και κάθε πρωί, χιλιάδες γονείς πριν αποχαιρετήσουν τα παιδιά τους στην είσοδο του προαυλίου ή στην πόρτα του σχολικού, μαζί με το κολατσιό τούς κάνουν το self test απευχόμενοι να αποκαλύψει ένα από τα 10.000 κρούσματα, τουλάχιστον τόσα εντοπίστηκαν σε παιδιά την εβδομάδα από την 1η έως την  7η Νοεμβρίου σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Την εβδομάδα αυτή, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών ήταν 9.604, αποτελώντας το 22% στο σύνολο των κρουσμάτων. Την Τετάρτη στο λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν 1.631 μολύνσεις και στη Θεσσαλονίκη, 1.179.

Ο διευθυντής στη Β΄ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, ζήτησε να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στην ανθρώπινη δραστηριότητα, να περιοριστεί η κινητικότητα των ανεμβολίαστων, να μην μπορούν να μπουν πουθενά. Ενα νέο μέτωπο ανοίγεται πίσω από το τείχος ανοσίας καταδεικνύοντας ότι η άμυνα απέναντι στον ιό δεν είναι ενιαία. Μερικά εκατομμύρια άνθρωποι, λιγότεροι από τον μισό πληθυσμό της χώρας, που δεν έκαναν το εμβόλιο, αποφάσισαν να ζήσουν έτσι για την υπόλοιπη ζωή τους.

Πιέζονται από τα μέτρα της πολιτείας που τους αποκλείουν από ολοένα και περισσότερες κοινωνικές δραστηριότητες, δεν μεταβάλλουν τα πιστεύω τους ή τις εμμονές τους ακόμη κι όταν ο γείτονας ή ο φίλος, που είχε τα ίδια πολλά χρόνια στην πλάτη του, σταματά να σηκώνει το τηλέφωνο. Οι ίδιοι θυμούνται πια τι παρελθόν είχαν, ποιοι ήταν. Ισως αυτό είναι πιο σημαντικό από το μέλλον που όσο πάει και μικραίνει.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚοροναϊός – Στη «μάχη» και οι ιδιωτικές κλινικές – Θετικοί οι κλινικάρχες για ενίσχυση του ΕΣΥ
Επόμενο άρθροAlpha Bank – Βελτιώνεται η απασχόληση στην Ελλάδα εν μέσω πανδημίας