Αντίστροφη μέτρηση έχει σημάνει για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, στις 13 Σεπτεμβρίου, με τους ειδικούς, ωστόσο, να χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου για μια ενδεχόμενη έκρηξη της πανδημίας από το άνοιγμα των σχολείων.

Στην κυβέρνηση αλλά και στην Επιτροπή του υπουργείου Παιδείας έχει σημάνει συναγερμός ενόψει της έναρξης του σχολικού έτους, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξάνονται τα κρούσματα μεταξύ παιδιών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει σε τηλεδιάσκεψη μαζί με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς και εκπροσώπων παιδιατρικών επιστημονικών εταιρειών.

Οι παιδίατροι πρέπει να είναι η αιχμή του δόρατος για τον εμβολιασμό των παιδιών, ανέφερε νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ΣΚΑΪ τονίζοντας πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς αυτή την κατεύθυνση και πως σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Οι λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς ο κοροναϊός εξαπλώνεται με ιδιαίτερη ταχύτητα στους νέους. Όπως αποκάλυψε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, παρατηρείται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στην ηλικιακή ομάδα 12-17 ετών, πριν ακόμα ανοίξουν τα σχολεία.

Διαβάστε ακόμη: Θεμιστοκλέους – Πάνω από 100.000 έφηβοι έχουν εμβολιαστεί

Κατά την τακτική ενημέρωση για τον εμβολιασμό, η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών συστήνεται για την προσωπική τους προστασία και για τη θωράκιση τους για την επιστροφή στο σχολείο και τις κοινωνικές δραστηριότητες.

«Κάθε εβδομάδα ένα παιδί νοσηλεύεται σε ΜΕΘ»

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων και την αγωνία που επικρατεί σε γονείς, ειδικούς και κυβέρνηση μίλησε το πρωί της Τρίτης στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Ο καλύτερος τρόπος να προστατέψουμε τα παιδιά μας στο σχολείο είναι να εμβολιαστούμε εμείς» υπογράμμισε ο κ. Βασιλακόπουλος. Κάτι που έχει αποδειχθεί και μελέτες σε χώρες που έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στον πιο συχνό φόβο που έχουν οι γονείς, που είναι πιθανές μακροπρόθεσμες παρενέργεις από τον εμβολιασμό. Όπως είπε «οι βραχυπρόθεσμες παρενέργειες είναι σπάνια περιστατικά μυοκαρδίτιδας που είναι αυτοιώμενα».

«Είναι πολύ πιθανότερο να έχουν τέτοια προβλήματα τα παιδιά που νοσήσουν από κοροναϊό, από ότι με το εμβόλιο. Αυτή η παρενέργεια είναι 10-12 περιστατικά στο εκατομμύριο. Η νόσηση από κοροναϊό αυξάνει πολύ τον κίνδυνο να κάνει μυοκαρδίτιδα, συστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, να έχει για καιρό συμπτώματα, να έχει αδυναμία συγκέντρωσης. Ο ιός πάει στο νευρικό μας σύστημα, υπάρχουν αρκετά παιδιά που έχουν μήνες μετά αδυναμία στη συγκέντρωση και τη μαθησιακή διαδικασία» τόνισε.

«Κάθε βδομάδα σχεδόν ένα παιδί νοσηλεύεται σε ΜΕΘ. Δεν υπάρχει τίποτα πιο τραγικό μετά το θάνατο από τη νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Να κάνουν το εμβόλιο ανεπιφύλαχτα τα παιδιά άνω των 12 ετών» σημείωσε και ανέφερε ότι η μελέτη για τα παιδιά 5 -12 ετών αναμένεται να πάρει έγκριση μέσα στον Σεπτέμβριο.

«Δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο που να φέρει μακροχρόνιες επιπλοκές. Κυκλοφορούσε μια φήμη, ένα ψέμα ότι κάποια εμβόλια συνδέονται με αυτισμό κάποια χρόνια μετά. Ο γιατρός αυτός έχασε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, η δημοσίευση κατέβηκε αλλά το κακό είχε γίνει» ανέφερε ερωτηθείς για πιθανές μακροχρόνιες παρενέργειες του εμβολίου.

Και συνέχισε επεξηγώντας πως: «ο εμβολιασμός δεν είναι κάποιο φάρμακο που παίρνω κάθε μέρα και μπορεί μετά από κάποια χρόνια να αθροίσει κάποια τοξική δράση, το κάνω μια ή δύο φορές. Είναι παροδική έκθεση. Αν ένα παιδί νοσήσει το παιδί θα έχει εκτεθεί στην  ίδια πρωτεΐνη ακίδα. Δεν φοβάται κανένας γονιός αυτή την περίπτωση;».

«Το εμβόλιο mRNA πρέπει να το καταψύχουμε στους -80, δεν έχει κάνενα τρόπο να φτιάξει DNA και φτιάχνει μόνο αυτή την πρωτεΐνη. Αν υπήρχε facebook όταν ανακαλύφθηκε η πενικιλίνη, θα είχε αχρηστευτεί» σημείωσε κλείνοντας.

«Έχουν νοσηλευτεί συνολικά 300 παιδιά»

Για τον εμβολιασμό των παιδιών μίλησε σήμερα και ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

«Το αποτύπωμα των σχολείων εφόσον ξεκινήσουν 13 Σεπτεμβρίου θα το δούμε τέλος του μήνα. Μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου θα βλέπουμε αποκλιμάκωση ενδεχομένως να φτάσουμε και στα 2.000 κρούσματα σαν κινητό μέσο όρο την εβδομάδα, 40% μείωση σε σχέση με το peak τέλος Αυγούστου εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Το αποτύπωμα των σχολείων με τα προηγούμενα στελέχη δεν ήταν σημαντικό. Γνωρίζουμε ότι το συχνό τεστ μαζί με τους εμβολιασμούς μπορούν να συγκρατήσουν τα άλλα στελέχη πολύ καλά, διότι το αποτύπωμα των σχολείων μετά το Πάσχα δεν ήταν σημαντικό. Ας μην προβλέπουμε το κακό όμως αυτή τη στιγμή πάμε σε συντεταγμένη κινητικότητα στην εκπαίδευση, δεν είναι κινητικότητα των διακοπών» ανέφερε.

«Προσβολή πολλών οργανικών συστημάτων στα παιδιά που νοσηλεύονται από κοροναϊό»

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, αυτή τη στιγμή συνολικά έχουν νοσηλευτεί 300 παιδιά. Δεν έχουν αρρωστήσει έχουν νοσηλευτεί, τρία έχουν διασωληνωθεί. Συνεπώς οι έφηβοι και οι γονείς τους δεν πρέπει να αισθάνονται τελείως ασφαλείς, πρέπει να γνωρίζουν τα δεδομένα.

Διευκρίνισε ότι «κινδυνεύουν περισσότερο τα παιδιά με συννοσηρότητες κι απ’ τα ‘υγιή’ παιδιά, κυρίως αυτά που είναι υπέρβαρα. «Τα παιδιά οι γονείς αυτών των παιδιών θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Είναι απειροελάχιστη η πιθανότητα το παιδί να πάθει κάτι απ’ το εμβόλιο, δεν πρέπει οι γονείς να φοβούνται το εμβόλιο, έχει πολύ λιγότερες παρενέργειες από ήδη γνωστά εμβόλια.

«Σε νεαρούς εφήβους, κι όχι σε κορίτσια που είναι πολύ πιο σπάνιο, κάνει ενός βαθμού μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα της τάξης των 10 – 20 περιστατικών ανά εκατομμύριο εμβολιασμών. Αυτό σε 2, 3, 4 μέρες ξεπερνιέται ελάχιστα παιδιά νοσηλεύονται και παίρνουν θεραπεία. Πάρα πολύ σπάνιο, ενώ σε ένα παιδί που θα πάθει κορoναϊό είναι της τάξεως του επί τοις 100 αν θα πάθει μυοκαρδίτιδα. Τάξη μεγέθους 1000 φορές παραπάνω.

«Όλα τα παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο η κλινική και εργαστηριακή τους εικόνα δείχνει προσβολή πολλών οργανικών συστημάτων τους, δεν είναι απλό το θέμα. Μάλιστα η Παιδιατρική Εταιρεία των ΗΠΑ ζήτησε το εμβόλιο να δοθεί κατ’ εξαίρεση στους εφήβους και τα παιδιά από την Αμερική ακόμα και πριν τελειώσουν οι μελέτες» επισήμανε ο Νίκος Τζανάκης.

«Και οι παιδίατροι στον αγώνα για τον εμβολιασμό»

Οι παιδίατροι πρέπει να είναι η αιχμή του δόρατος για τον εμβολιασμό των παιδιών, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ΣΚΑΪ τονίζοντας πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς αυτή την κατεύθυνση και πως σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως σίγουρα θα υπάρξουν μονάδες εμβολιασμού έξω από τα πανεπιστήμια.

Σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε πως η υποχρεωτικότητα είναι στο πρόγραμμα σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη, ενώ ανέφερε πως σε όλες τις κατηγορίες θα πρέπει να είναι υψηλά τα ποσοστά.

Χαρακτήρισε θετικό πως μετά τις διακοπές κλείστηκαν 300.000 νέα ραντεβού, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται προκειμένου να μην κλείσει ξανά η οικονομία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠατατοπαραγωγοί – Πότε θα καταβληθούν οι ενισχύσεις
Επόμενο άρθρο«Ιπποφέρω, ιπποφέρω Πολή» – Το twitter ξεσάλωσε με τον εμβολιασμό Πολάκη