Έκκληση να επιχειρήσουν όλοι, πολίτες και επιστήμονες, ο καθένας από τη δική του πλευρά, μέσα από τη δική του καθημερινότητα, για να κατασιγάσει η έξαρση κρουσμάτων που φλέγει τη Θεσσαλονίκη οδηγώντας δεκάδες στα νοσοκομεία, απευθύνεται από τις αρχές, με τους ειδικούς να τρέμουν μην γίνει η συμπρωτεύουσα μάρτυρας “εικόνων Ιταλίας”. Μέσα σε μία εβδομάδα τα κρούσματα στην περιοχή εκτοξεύτηκαν στα 4.396, με τα επιδημιολογικά στοιχεία στη χώρα να σπάνε καθημερινά θλιβερά ρεκόρ.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη στη χώρα 3.316 νέα κρούσματα κορονοϊού και άλλους 50 θανάτους, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι αυξήθηκαν στους 310. Το σφοδρότερο πλήγμα από την Covid-19 δέχονται η Θεσσαλονίκη με 828 νέα κρούσματα και η Αττική με 756.

Πολύ κρίσιμες χαρακτήρισε τις επόμενες μέρες ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Πραγματικά δίνουμε μάχη, ανοίγουμε συνέχεια ΜΕΘ, τις τελευταίες 10-15 μέρες χρειαστήκαμε τουλάχιστον 95 κρεβάτια και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες, τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Αναφερόμενος στις αντοχές του συστήματος υγείας ο υφυπουργός Υγείας απάντησε ότι οι δυνάμεις μας δεν ανεξάντλητες, κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθούμε. «Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή, πλησιάζουμε στο οριακό αυτό σημείο αλλά αυτή τη στιγμή ακόμα αντέχουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Πολύ σοβαρό είναι το πρόβλημα στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, όπου οι κλίνες στις ΜΕΘ εξαντλούνται και οι γιατροί δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα για να σώσουν ζωές.

Στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης έγιναν 45 εισαγωγές σε 24 ώρες, ο ΕΟΔΥ έκανε τεστ επί 12 ώρες στο «Ιπποκράτειο», ενώ πολλά χειρουργεία μετατρέπονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από στους 10 ανθρώπους που υποβάλλονται σε τεστ, οι 3 βγαίνουν θετικοί. Ένας στους 5 που νοσηλεύεται θα χρειαστεί διασωλήνωση. «Σε κάθε οικογένεια της πόλης υπάρχει και ένας ασθενής», είπε ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας μιλώντας στον Θεμα 104,6.

Επιχειρησιακό σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη 

Το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει καταρτιστεί για τη Θεσσαλονίκη -εκτός από τις αεροδιακομιδές και την ενίσχυση των ΜΕΘ- αφορά ακόμα δύο μέτρα: Εάν εξαντληθεί η δυναμικότητα των δημόσιων νοσοκομείων θα ενεργοποιηθούν στρατιωτικά και ιδιωτικά νοσοκομεία και εάν φθάσουμε σε χιλιάδες εισαγωγές καθημερινά τότε θα επιστρατευτούν γήπεδα και το Βελλίδειο Εκθεσιακό Κέντρο.

Η κατάσταση είναι δραματική, εξαντλούνται και οι άνθρωποι και οι κλίνες, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, κάτοικος και ο ίδιος της συμπρωτεύουσας, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες και στους γιατρούς να βοηθήσουν το κρατικό σύστημα υγείας.

«Το πρόβλημα που παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη, αφορά όλη την Ελλάδα. Καμιά περιοχή δεν είναι στο απυρόβλητο» είπε τονίζοντας ότι η πιστή καθολική και διαρκής τήρηση των μέτρων είναι η μόνη λύση. «Τρέμω στην ιδέα να δούμε στο λεκανοπέδιο κάτι σαν την κορύφωση της Θεσσαλονίκης. Απευθύνω έκκληση σε όλους όσους δεν βρίσκονται στο συναγερμό, στην “πυρκαγιά” της Θεσσαλονίκης, να είναι προσεκτικοί, γιατί θα είναι μια τραγωδία» είπε χαρακτηριστικά.

«Βοηθήστε μας… Έχουμε υγειονομικό πόλεμο»

«Δεν περνάει ούτε μία μέρα στο νοσοκομείο που να μη διασωληνώσουμε συνανθρώπους μας που έχουν προσβληθεί από Covid-19. Το τραγικό είναι ότι δεν διασωληνώνουμε μόνο ηλικιωμένους με συνοδά προβλήματα υγείας, αλλά και 40χρονους και 50χρονους απόλυτα υγιείς κατά τα άλλα. Η αγωνία που ζωγραφίζεται στα μάτια των περισσοτέρων πριν τους διασωληνώσουμε δεν περιγράφεται εύκολα. Κάποιοι ρωτάνε αν προλαβαίνουν να τηλεφωνήσουν στις οικογένειες τους, να τους πουν ότι πηγαίνουν στην εντατική, σε ένα ταξίδι δηλαδή με άγνωστο προορισμό. Κάποιοι κλαίνε πριν διασωληνωθούν. Ναι, τόσο έντονες και τραγικές είναι εκείνες οι ώρες, και όσο σκληρά και αν ακούγονται αυτά, είναι η πραγματικότητα που ζούμε. Το σύστημα υγείας κρέμεται κυριολεκτικά από μία κλωστή, και είναι πολύ πιθανό να ζήσουμε σκηνές Ιταλίας, και να πρέπει να διαλέγουμε ασθενείς για νοσηλεία στις ΜΕΘ.» περιγράφει με συγκλονιστικό τρόπο ο αναισθησιολόγος του «Παπανικολαου», Δανιήλ Κωνσταντινίδης σε ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα τα όσα συμβαίνουν πίσω από τις πόρτες των ΜΕΘ.

«Βοηθήστε μας… Έχουμε υγειονομικό πόλεμο άνευ προηγουμένου, τέτοιου που όμοιό του δεν έχει συναντήσει καμία γενιά που αυτή τη στιγμή κατοικεί στον πλανήτη. Σε έναν πόλεμο, όλοι υπηρετούμε την πατρίδα χωρίς ερωτήσεις, ειρωνείες, αμφισβητήσεις, και «ναι μεν, αλλά». Την υπηρετούμε τηρώντας τα μέτρα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες και βοηθώντας το Σύστημα Υγείας, με τις όποιες αναμφισβήτητες και τρανταχτές αδυναμίες του, να παραμείνει όρθιο» αναφέρει σε άλλη ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα.

Ιδιώτες γιατροί ανταποκρίνονται στην έκκληση για στήριξη στα δημόσια νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στη συμπρωτεύουσα. Σχεδόν 500 κρούσματα αναφέρθηκαν και στις περιφερειακές ενότητες Πέλλας, Λάρισας, Ημαθίας, Πιερίας και ακολουθούν σε υψηλά νούμερα Καβάλα, Δράμα, Έβρος.

Σήμερα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα βρισκεται στην Πέλλα όπου εντοπίστηκαν τα 190 κρούσματα.

Στη Λάρισα το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας βρίσκεται, σύμφωνα με τα μέλη της διοίκησης της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ) στα όριά του, “με την πληρότητα να έχει φτάσει στο 90 – 95%, αλλά ταυτόχρονα να είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένο όσον αφορά το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό”.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟκτώ υποψήφιοι για το φωτοβολταϊκό πάρκο των 50MW στη Μεγαλόπολη
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Ασφυξία στις ΜΕΘ – Πόσο θα αλλάξει ο δείκτης θετικότητας μετά τα rapid test (video)