Αλλοιώσεις στη γλώσσα και κηλίδες στα χέρια και τα πόδια ενδέχεται να αποτελούν πρώιμα συμπτώματα του κορονοϊού, που θα οδηγούσαν σε έγκαιρη διάγνωση της νόσου, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ισπανία και αναφέρει η Daily Mail.

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, που διεξήχθη τον περασμένο Απρίλιο σε 666 ασθενείς σε ένα νοσοκομείο εκστρατείας που είχε στηθεί στη Μαδρίτη κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, το 25% από αυτούς παρουσίαζε αλλοιώσεις στη γλώσσα και το 40% δερματικές βλάβες στα χέρια και τα πόδια.

Πολλοί ασθενείς ανέφεραν αύξηση του μεγέθους της γλώσσας τους και αλλοιώσεις στις θηλές της, με τη μορφή λείας πλάκας, οι οποίες «συχνά συνδέονταν με την απώλεια της γεύσης», συνεχίζει η μελέτη αυτή, ένα μέρος της οποίας δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Dermatology.

Άλλοι ασθενείς είπαν ότι είχαν αίσθηση καψίματος ή κοκκινίλες στα χέρια και τα πόδια, κηλίδες ή σημεία που είχαν ξεφλουδίσει. Σε συνδυασμό με τα πιο συνηθισμένα, χαρακτηριστικά συμπτώματα της Covid-19, όπως είναι ο βήχας και ο πυρετός, οι ενδείξεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου, σημειώνει η μελέτη την οποία πραγματοποίησε το Τμήμα Δερματολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λα Παθ της Μαδρίτης.

Ένα άλλο συχνό πρώιμο σύμπτωμα ήταν αύξηση στο μέγεθος της γλώσσας και γλωσσικές βλάβες, όπως η «λείανση» ορισμένων τμημάτων της. Οι βλάβες συνοδεύονταν σε πολλές περιπτώσεις από απώλεια της γεύσης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ένας στους τέσσερις ασθενείς είχαν αυτού του είδους αλλοιώσεις στη γλώσσα τους. Το σχεδόν 40% εξ άλλου είχαν τα προαναφερθέντα συμπτώματα στις παλάμες και τα πέλματά τους.

Οι αλλοιώσεις στη γλώσσα

Ειδικότερα, ο κορονοϊός είχε προκαλέσει αλλοιώσεις στη γλώσσα σε 78 από τους ασθενείς (ποσοστό 25,65%). Οι πιο συχνές ήταν εξογκώματα στη γλώσσα (11,5%), έλκη (6,9%), διόγκωση της γλώσσας (6,6%), ανοιχτές πληγές (3,9%), κατά τόπους πόνος στη γλώσσα (3,6%) και εξάνθημα (μικρά στίγματα) στο 0,5% των ασθενών.

Πολλοί ασθενείς ανέφεραν επίσης διάχυτο αίσθημα καψίματος στη στοματική κοιλότητα, σημειώνουν οι ερευνητές.

Συμπτώματα στα άκρα

Συχνά ήταν και τα συμπτώματα στα χέρια και στα πόδια των ασθενών. Ειδικότερα η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός είχε προκαλέσει σε πέλματα και παλάμες, όπως ξεφλούδισμα του δέρματος (στο 25% των ασθενών), χαρακτηριστικές κηλίδες (στο 15%) και αίσθημα καύσου (στο 7%).

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι σχεδόν τέσσερις στους δέκα ασθενείς (το 39,8%) ανέφεραν και διαταραγμένη αίσθηση της όσφρησης.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι «το γλωσσικό οίδημα μαζί με παροδική θηλίτιδα ή γλωσσίτιδα και κατά τόπους καταστροφή των θηλών αποτελούν πολύ χαρακτηριστικά συμπτώματα» της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Οι ερευνητές προσθέτουν ότι όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να αποτελούν «βασικές ενδείξεις για πρώιμη διάγνωση» της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός.

Προηγούμενο άρθροΠάνω από τα 24 δισ. οι προσφορές για το νέο δεκαετές
Επόμενο άρθροΔήμος Μαρωνείας Σαπών: Θερμαινόμενοι χώροι για τη φιλοξενία αστέγων