Μπαράζ προθεσμιών για αιτήσεις με στόχο την καταβολή οικονομικής στήριξης σε επιχειρήσεις-εργοδότες, αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς που θίγονται από τις συνέπειες της κορονο-κρίσης “τρέχει” από την επόμενη εβδομάδα.

Ο λόγος για τις αποζημιώσεις των 534 ευρώ (δηλώσεις έως 30 Απριλίου για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες), για το έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ για περισσότερους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες (δηλώσεις έως 19 Απριλίου), την ένταξη στον μηχανισμό “Συν-Εργασία” (αρχικές δηλώσεις έως 30 Απριλίου για τον Απρίλιο), αλλά και τις αποζημιώσεις για τους εποχικά εργαζομένους (χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης) σε τουρισμό και εστίαση, καθώς και σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (δηλώσεις έως 23 Απριλίου).

Την ίδια ώρα, μετά την καταβολή των αποζημιώσεων στους εργαζομένους που βγήκαν σε αναστολή τον Μάρτιο, “τρέχει” η διαδικασία υπολογισμού του δώρου Πάσχα (προκειμένου να καταβληθεί προς το τέλος του τρέχοντος μηνός) για τους εργαζομένους που βγήκαν σε αναστολή ή εντάχθηκαν στη “Συν-Εργασία” τον Ιανουάριο-Απρίλιο του 2021.

Τονίζεται, επίσης, ότι έως τις 30 Απριλίου μπορούν οι κλειστές −κατά τον Μάρτιο του 2021− επιχειρήσεις να πληρώσουν τις δόσεις Μαρτίου όσον αφορά τις ενεργές ρυθμίσεις τους.

Οι ενισχύσεις ανά περίπτωση
Πιο αναλυτικά, τα μέτρα στήριξης ανά κατηγορία θιγόμενων από την κορονο-κρίση έχουν ως εξής:

1. Αναστολές συμβάσεων

Έως τις 30 Απριλίου, δίνεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων και ορθών επαναλήψεων αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων που ανήκουν αποκλειστικά σε ευπαθείς ομάδες, που υπάγονται στην σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση της οποίας η ισχύς παρατάθηκε με την έως τις 30 Απριλίου 2021, για τον Απρίλιο, στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη”.

2. Αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες: επίδομα 400 ευρώ

Έως τις 19 Απριλίου (μετά από παράταση που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα) μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τη λήψη του έκτακτου επιδόματος των 400 ευρώ οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες, με βάση τα νέα κριτήρια τα οποία έχει θεσπίσει το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων.

Συγκεκριμένα, για να λάβει ένας αυτοαπασχολούμενος επιστήμονας το εν λόγω επίδομα, αρκεί, πλέον, να έχει υποστεί οποιαδήποτε μείωση τζίρου, οποιουδήποτε εύρους, χωρίς κατώτατο “πλαφόν”.

Παραμένει, όμως, η ίδια “ρήτρα” οικογενειακού εισοδήματος, σύμφωνα με την οποία δεν θα πρέπει ξεπερνά για το 2020 (βάσει της φορολογικής δήλωσης που θα κάνουν) τα 30.000 ευρώ, για να λάβει κανείς το σχετικό επίδομα. Ταυτόχρονα, προβλέπεται πως οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος έως και την 31η Δεκεμβρίου 2014.

Όσον αφορά τους νέους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, πρέπει να έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 και έως την 5η Φεβρουαρίου 2021, με μόνη προϋπόθεση που τίθεται να μην εμφανίζουν οικογενειακό εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, ανεξάρτητα από τον τζίρο τους στο διάστημα Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2019.

Σημειώνεται πως δεν ισχύει κανένα εισοδηματικό κριτήριο για τους ασκούμενους δικηγόρους που έχουν ασφαλιστεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2017, αλλά και για εκείνους που είναι εγγεγραμμένοι στον οικείο δικηγορικό σύλλογο μετά την ημερομηνία αυτή.

3. Επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο κατά τουλάχιστον 20%: “Συν-Εργασία”

Οι επιχειρήσεις οι οποίες είχαν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 20% στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 μπορούν να ενταχθούν στον μηχανισμό “Συν-Εργασία” για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Οι δηλώσεις των στοιχείων των εργαζομένων (α’ φάση) για το μηχανισμό “Συνεργασία” για τον Απρίλιο μπορούν να υποβληθούν έως 30 Απριλίου.

Επίσης, είναι δυνατή η διαδικασία των ορθών επαναλήψεων των δηλώσεων ένταξης στον μηχανισμό για τον Απρίλιο καθ’ όλη τη διάρκεια της ανωτέρω προθεσμίας.

Επίσης, για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, δίδεται ξανά η δυνατότητα (2η ευκαιρία) υποβολής δήλωσης ένταξης στη “Συν-Εργασία”. Οι εργοδότες μπορούν να υποβάλουν δήλωση έως τις 21 Απριλίου, ενώ οι εργαζόμενοι από τις 22 έως τις 29 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται πως όσοι μισθωτοί ενταχθούν στη “Συν-Εργασία” δικαιούνται ενίσχυση στο 60% της απώλειας του μισθού τους και κάλυψη του 100% των εισφορών τους που αντιστοιχούν στο κομμένο μέρος του.

4. Εποχικοί εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση: Αποζημίωση

Με σχετική υπουργική απόφαση, προβλέπεται χορήγηση έκτακτης αποζημίωσης εποχικά εργαζομένων του κλάδου της εστίασης και του τουρισμού χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης. Για να λάβει κάποιος εργαζόμενος αυτή την αποζημίωση, θα πρέπει:

– Να έχει απασχοληθεί κατά το έτος 2019, με πλήρη ή μερική απασχόληση, χωρίς να υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης κατά τις ισχύουσες διατάξεις κατά το έτος 2020.

– Να έλαβε τακτική επιδότηση ανεργίας, διάρκειας τριών μηνών και πέντε ημερών, κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2019 έως και τον Φεβρουάριο 2020 ή τακτική επιδότηση ανεργίας, της οποίας η διάρκεια επιμηκύνθηκε κατά έναν μήνα κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2019 έως και τον Φεβρουάριο 2020.

– Να μην έλαβε, να μη λαμβάνει και να μη λάβει μελλοντικά τακτική επιδότηση ανεργίας για το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2020 έως και τον Φεβρουάριο 2021, ούτε το επίδομα μακροχρονίως ανέργων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, αλλά ούτε την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021.

Η έκτακτη αποζημίωση ανέρχεται στο ύψος του τελευταίου μηνιαίου επιδόματος ανεργίας που έλαβε ο εποχικά εργαζόμενος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 στον δικαιούχο, εφόσον παραμείνει εγγεγραμμένος άνεργος στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

5. Ειδικές κατηγορίες: Μονομερείς δηλώσεις για αποζημιώσεις

Έως τις 23 Απριλίου μπορεί να γίνει υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων για τις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, προκειμένου να λάβουν αποζημίωση 534 ευρώ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Δικαιούχοι είναι όσοι ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (φορτοεκφορτωτές, ενεργά μέλη των συνεταιρισμών εργαζομένων, προπονητές καλαθοσφαίρισης και ποδοσφαίρου, ενεργά μέλη σωματείων ερασιτεχνικού αθλητισμού, δασεργάτες-ρητινοσυλλέκτες, πωλητές λαϊκού λαχείου, αναβάτες δρομώνων ίππων ιπποδρόμου, εργαζόμενοι που εργάζονται για λογαριασμό περισσοτέρων του ενός εργοδοτών-φυσικών προσώπων – συναπασχόληση, πωλητές υπαίθριου εμπορίου, διανομείς του περιοδικού “Σχεδία”, εργαζόμενοι στην περιοχή του Αγίου Όρους).

6. Μισθωτοί σε αναστολή και “Συν-Εργασία”: Δώρο Πάσχα

Οι εργαζόμενοι που βγήκαν σε αναστολή ή εντάχθηκαν στον μηχανισμό “Συν-Εργασία” σε κάποιο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2021 δικαιούνται από το κράτος δώρο Πάσχα.

Η παροχή αυτή υπολογίζεται με βάση το διάστημα αναστολής ή ένταξης στη “Συν-Εργασία” και το ποσό που εισέπραξαν οι εργαζόμενοι ως αποζημίωση (για αναστολή σύμβασης) ή ως ενίσχυση (για ένταξη στη “Συν-Εργασία”).

Η ενίσχυση αυτή αναμένεται να καταβληθεί έως τη Μεγάλη Εβδομάδα για τους εργαζομένους που βγήκαν σε αναστολή και μετά το Πάσχα (δηλ. εντός του Μαΐου) για τους μισθωτούς που εντάχθηκαν στη “Συν-Εργασία”. Δεν χρειάζεται η υποβολή δηλώσεων.

Προηγούμενο άρθροΚουκουράβα: 61χρονος έπεσε σε ρέμα και σκοτώθηκε
Επόμενο άρθροΟ χάρτης της Ελλάδας: Οι νέες περιοχές στο «βαθύ κόκκινο» και τα σκληρά μέτρα