Τα self test για κορονοϊό προορίζονται για χρήση κατ’ οίκον, είναι νέας τεχνολογίας και πολύ εύκολα στη χρήση τους. Γι’ αυτό το νέο «εργαλείο» κατά της πανδημίας αλλά και για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μίλησε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, την Κυριακή (21.03.2021).

«Η χορήγηση των δωρεάν self test ξεκινά αρχές Απριλίου. Είναι ρινικά και σιέλου και πολύ εύκολα στη χρήση. Αν κάποιος βρεθεί θετικός θα πρέπει να το καταχωρεί σε πλατφόρμα», λέει ο Θανάσης Κοντογεώργης στο OPEN και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» με την Φαίη Μαυραγάνη.

Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης στη συνέντευξή του υπενθυμίζει ότι σε κάθε πολίτη αντιστοιχούν τέσσερα self test, τα οποία θα διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία.

Click4more: Δωρεάν self test: 12 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο «όπλο» κατά του ιού που μπαίνει στη ζωή μας

Όπως αναφέρει ο κ. Κοντογεώργης, την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου και αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με το ρυθμιστικό πλαίσιο και τις προμήθειες, θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις και θα μπορεί ο κάθε πολίτης που διαθέτει ΑΜΚΑ να κάνει τέσσερα τεστ κάθε μήνα από τα φαρμακεία της χώρας.

Όπως εξηγεί, δεν πρόκειται για τα κλασικά rapid test τα οποία γνωρίζουμε, αλλά είναι μια νέα τεχνολογία, είναι πολύ εύκολα στη χρήση τους, αφού προορίζονται για χρήση κατ’ οίκον. «Δεν προϋποθέτουν τη βοήθεια από επαγγελματία υγείας για τη διενέργειά τους, θα υπάρξουν βίντεο και φυλλάδια τα οποία θα είναι προσβάσιμα σε όλους τους πολίτες», προσθέτει.

Self test και εμβολιασμός
Σε ό,τι αφορά την πορεία του εμβολιασμού κατά του Covid19, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, λέει στο OPEN ότι «το πρόγραμμα εξελίσσεται πολύ καλά σε συνάρτηση με την επάρκεια των εμβολίων και την ερχόμενη εβδομάδα θα συμπληρωθούν 1,5 εκατ. εμβολιασμοί πρώτης και δεύτερης δόσης».

Ο γενικός πληθυσμός – συνεχίζει ο ίδιος – υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει να εμβολιάζεται τον Μάιο, αφού προηγούνται οι ευπαθείς ομάδες. Παρόμοια, το ενδεχόμενο προτεραιοποίησης εμβολιασμού συγκεκριμένων εργασιακών ομάδων θα εξεταστεί μετά τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων.

Τέλος, ο κ. Κοντογεώργης διευκρινίζει ότι για οποιαδήποτε άλλη χρήση είτε για άδεια από την εργασία θα πρέπει να γίνεται επανέλεγχος με PCR test (μοριακό) στις δομές υγείας της χώρας, δηλαδή στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.

Προηγούμενο άρθροΑνέπαφες συναλλαγές χωρίς ΡΙΝ: Έως 30 Ιουνίου το όριο των 50 ευρώ
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: Στην Ελλάδα το πρώτο ευρωπαϊκό ρομπότ απολύμανσης