Η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί μία κορυφαία διαδικασία για τη Δημοκρατία και μία κορυφαία διαδικασία για όλες τις πολιτικές δυνάμεις, γιατί είναι μία ευκαιρία για να καταθέσουν τις απόψεις και τις θέσεις τους για μία σειρά ζητημάτων στα οποία εκφράζεται η ιδεολογία και η πολιτική τους τοποθέτηση”, τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας ραδιοφωνικό σταθμό “στο Κόκκινο” Θεσσαλονίκης.

 

Επεσήμανε πως οι πρώτοι άξονες στους οποίους έχει καταλήξει και ο ΣΥΡΙΖΑ “δείχνουν ότι πρόκειται να ασχοληθούμε τόσο με τους δημοκρατικούς θεσμούς όσο και με τις σχέσεις κράτους – εκκλησίας, την προστασία των δημόσιων αγαθών, όποτε πρόκειται για μία κορυφαία διαδικασία”, υπογράμμισε η κ. Σβίγκου.

 

‘Ασκησε κριτική πάντως στη ΝΔ λέγοντας : “Δυστυχώς βλέπουμε τουλάχιστον όσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση θα επιλέξει να κρυφτεί πίσω από τακτικισμούς, δεν θέλει να συνταχθεί με τη δημοκρατική ανάγκη για μία συνταγματική αναθεώρηση που θα λύσει χρόνια προβλήματα”.

 

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στη ΝΔ “εμμονή με την ιδιωτικοποίηση πανεπιστημίων και με την αλλαγή του άρθρου 16” και συμπλήρωσε: “Εμείς δεν θεωρούμε ότι το άρθρο 16 είναι από τα άρθρα τα οποία πρέπει να μπουν στη διαδικασία τη αναθεώρησης, είναι κάτι για το οποίο έχουμε τοποθετηθεί και σε προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους, δεν θεωρούμε ότι αυτό είναι το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, ίσα-ίσα, θεωρούμε ότι θα άνοιγε ο ασκός του Αιόλου με την αναθεώρηση του άρθρου 16, θα οδηγούσε σε απαξίωση των δημόσιων πανεπιστήμιων, θα οδηγούσε σε μία πλήρη εμπορευματοποίηση της παιδείας”.

 

Χαρακτήρισε, δε, τη στάση της ΝΔ “πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά χρονικά”, σημειώνοντας πως “εγώ τουλάχιστον δεν θυμάμαι άλλη περίοδο που μία πολιτική δύναμη και δη η αξιωματική αντιπολίτευση να εξαρτά τη συμμετοχή της ή όχι σε μία διαδικασία αναθεώρησης από το ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν”.

 

“Αυτό δεν έχει γίνει σε καμία από τις προηγούμενες φορές και καταλαβαίνουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης πλέον άγεται και φέρεται από έναν ακραίο τυχοδιωκτισμό και αυτή είναι ακριβώς μία τακτική η οποία τον καθοδηγεί από την αρχή της πολιτικής του παρέμβασης ως αρχηγός της ΝΔ”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Πάντως εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει μποϋκοτάζ στην επιχειρούμενη συνταγματική αλλαγή και εξέφρασε την πεποίθηση ότι “θα επικρατήσουν άλλες σκέψεις και άλλες προτάσεις” τονίζοντας ότι “κανένας δεν μπορεί να αποχωρήσει από αυτήν τη διαδικασία και να μην συμμετάσχει, νομίζω ότι θα έδειχνε το φόβο του απέναντι σε μία συζήτηση, το φόβο του απέναντι στους πολίτες στο να καταθέσει και να εκθέσει τις απόψεις του”.

 

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση της ΝΔ είπε ότι θα βρεθεί απομονωμένη απέναντι σε ώριμα αιτήματα της κοινωνίας. Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή την επιστολή του πρωθυπουργού προς τους αρχηγούς των κομμάτων, έκανε λόγο για “ακραίο λαϊκισμό και ακραία τοποθέτηση” που “υποτάσσει την αναθεώρηση του συντάγματος στις εκλογικές επιδιώξεις της ΝΔ”. Εκτίμησε, δε, ότι “είναι μία τυχοδιωκτική λογική η οποία δεν πρόκειται να βοηθήσει τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη”.

 

Όσον αφορά το ζήτημα των σχέσεων κράτους- Εκκλησίας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως “το σίγουρο είναι ότι πρέπει να μιλήσουμε για διακριτούς ρόλους και για ένα ουδετερόθρησκο κράτος το οποίο δεν θα κάνει διακρίσεις εξαιτίας του θρησκεύματος”, σημειώνοντας για τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα καταστεί κομμάτι της αναθεώρησης πως “θα περιμένουμε πρώτα να γίνει η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα όπου θα κατατεθούν όλες οι απόψεις” και πρόσθεσε πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει επίσημη πρόταση.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕπιδείνωση στα ομόλογα μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ
Επόμενο άρθροΧαμηλότερα των εκτιμήσεων τα κέρδη της Nintendo