Άλλος ένας θάνατος καταγράφηκε στη χώρα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τον κορωνοϊό στους 164. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 71χρονο άνδρα, ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνομένος στη ΜΑΦ στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και είχε υποκείμενα νοσήματα. Στο μεταξύ, όπως ενημέρωσε, την Κυριακή ο λοιμωξιολόγος, διευθυντής Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου. εντοπίστηκαν άλλα 15 κρούσματα SARS-CoV-2, που σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός τους ανεβαίνει στα 2.834, εκ των οποίων το 55,2% αφορά άνδρες.

Από αυτά, 616 (21,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.466 (51,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Συνολικά 22 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών. Εννέα (40,9%) είναι γυναίκες, ενώ τo 95,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.Ενενήντα ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ

Από τα θύματα οι 46 ήταν γυναίκες (28,2%). Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 75 έτη και το 93,9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 128.525 κλινικά δείγματα.

«Για πολύ καιρό η νόσος»

«Καταλαβαίνω τη λαχτάρα για έξοδο και εκτόνωση, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με προσοχή» είπε ο υποπτέραρχος. Όπως τόνισε, «η νόσος, απ’ ό,τι φαίνεται, θα βρίσκεται ακόμη μαζί μας για πολύ καιρό. Θα πρέπει να συνεχίσουμε με προσοχή την επιστροφή στην καθημερινότητα, για να μην έχουμε οπισθοχώρηση».

Ο κ. Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δηλαδή στους ηλικιωμένους κι όσους έχουν χρόνια προβλήματα Υγείας, λέγοντας πως όσοι ζουν σε γηροκομεία, δομές φιλοξενίας και κέντρα αποκατάστασης, είναι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό, αφού η μετάδοση του ιού εκεί γίνεται τάχιστα. Γι’ αυτό και, όπως εξήγησε, θα πρέπει να αποφεύγονται τα επισκεπτήρια, η ανταλλαγή μελών του προσωπικού από μονάδα σε μονάδα και η μεταφορά ασθενών από μια τέτοια δομή σε άλλη.

Ο υποπτέραρχος έκανε αναφορά και στο Διαδίκτυο, ως μέσο διάχυσης της πληροφορίας για τον κορονοϊό. Επικαλούμενος μελέτη στο Οντάριο του Καναδά σχετικά με το youtube, υπογράμμισε πως οι ερευνητές μελέτησαν για την επιστημονική τους επάρκεια 70 από τα πιο δημοφιλή βίντεο για το θέμα. Όπως προέκυψε, από αυτά το 27,5%, δηλαδή πάνω από το 1/3, περιείχαν αναληθείς κι αντιεπιστημονικές πληροφορίες για τον κορονοϊό.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο άρθροΛάρισα: «Έφυγε» από τη ζωή 35χρονος αστυνομικός
Επόμενο άρθροΣυνεδριάζει η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας για την πανδημία