Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, με αφορμή το επικείμενο Eurogroup και την συζήτηση που έχει ανοίξει για το ευρωομόλογο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος είπε πως θα ήταν ευχής έργο να υλοποιηθεί, αλλά παράλληλα η Ευρώπη να λάβει απόφαση ότι θα προχωρήσει σε «ομοσπονδοποίηση».

Αυτοί οι οποίοι το υποστηρίζουν με προχειρότητα, ίσως μέσα σε σύγχυση ή μέσα από σκοπιμότητες, συνέχισε ο πρώην υπουργός, να γνωρίζουν πως το ευρωομόλογο, όπως κάθε τι που εκδίδεται ως ομόλογο, πρέπει να διασφαλίζεται εκ των προτέρων η πιστοληπτική του ικανότητα. Αλλιώς, δεν θα βρεις πρόθυμους να σε δανείσουν ή αν σε δανείσουν, όπως τόνισε, θα το κάνουν με πολύ υψηλά επιτόκια.

Κάποιοι ξεχνούν, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ότι το ευρωομόλογο θα το εξέδιδε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η εξυπηρέτησή του θα γινόταν από τον τακτικό προϋπολογισμό της ΕΕ. Και σημείωσε πως η Ευρώπη δεν μπόρεσε καν να καλύψει, με νέους πόρους, το έλλειμμα που προέκυψε από το Brexit.

«Είναι δύσκολα πράγματα για να τα πετάς ως επικοινωνιακή κορώνα. Όλα όσα λέγονται για σχέδια Μάρσαλ αφορούν άλλες εποχές, τώρα δεν υπάρχει κάποιος έξω από την Ευρώπη για να βοηθήσει» συμπλήρωσε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι οι χώρες που θα πληγούν άμεσα και καταστρεπτικότερα από την κρίση, είναι οι χώρες που έχουν οικονομίες με μονοκαλλιέργεια και κυρίως οι χώρες που έχουν εξάρτηση από τον τουρισμό. Με άλλα λόγια, όπως είπε, ο ευρωπαϊκός Νότος -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Την ώρα που αποδιαρθρώνονται οι κοινωνίες και είναι ταραγμένες οι ώρες και οι στιγμές, πρέπει στον απώτατο βαθμό από όλους, κυβέρνηση και αντιπολίτευση και από τις άλλες ελίτ της χώρας, να πρυτανεύσει η σοβαρότητα και η αξιοπρέπεια, κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣε καραντίνα η δομή της Μαλακάσας (video)
Επόμενο άρθροΈκτακτη οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, ΕΟΔΥ, ΕΚΑΒ, Πολιτική Προστασία