Αυτόματα θα καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ το νέο ειδικό επίδομα ύψους 400 ευρώ σε 155.000 μακροχρόνια ανέργους, το οποίο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο διάγγελμά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε και στις 2μηνες παρατάσεις των επιδομάτων που δίνονται ήδη για:
  • επιδοτούμενους ανέργους στο πλαίσιο της τακτικής επιδότησης ανεργίας
  • επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που λαμβάνουν την επιδότηση των 200 ευρώ μηνιαίως και
  • επιδοτούμενους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Οι δικαιούχοι της νέας αυτής ενίσχυσης είναι μη επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι. Εξαιτίας αυτού του λόγου δεν υπάρχουν στον ΟΑΕΔ για όλους επικαιροποιημένα στοιχεία IBAN. Γι αυτό και αναμένεται – σύμφωνα με πληροφορίες – να ανοίξει τις επόμενες ημέρες ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι μακροχρόνια άνεργοι – δικαιούχοι των 400 ευρώ θα δηλώνουν τον ισχύοντα IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού ώστε να λάβουν εκεί τα 400 ευρώ που δικαιούνται.   

Δικαιούχοι του νέου επιδόματος των 400 ευρώ θα είναι όσοι έγιναν μακροχρόνια άνεργοι τον τελευταίο χρόνο, δηλαδή συμπλήρωσαν 12μηνο και πλέον στα μητρώα του ΟΑΕΔ από 1η Απριλίου 2019 και μετά. Επιδοτούνται δηλαδή οι “νέοι” μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή όσοι πέρασαν το κατώφλι της μακροχρόνια ανεργίας τον τελευταίο χρόνο, από 1η Απριλίου 2019 και μετά και πιθανότατα έως τα τέλη Μαρτίου 2020. Πρόκειται για έναν πληθυσμό 175.000 μακροχρόνια ανέργων, οι 20.000 εκ των οποίων επιδοτούνται ήδη με τα 200 ευρώ μηνιαίως και έχουν ήδη ενταχθεί στην επέκταση της επιδότησης για 2 μήνες (λαμβάνουν δηλαδή ήδη τα 400 ευρώ), Οι 155.000 που δεν επιδοτούνται και εξ αυτού του λόγου εξαιρούνταν και από ειδική ενίσχυση μπαίνουν και αυτοί στα μέτρα στήριξης.

Όπως είχε γράψει το “Έθνος της Κυριακής” στο… µικροσκόπιο είχαν μπει οι µη επιδοτούµενοι µακροχρόνια άνεργοι (12 µήνες και πλέον στο µητρώο του ΟΑΕΔ), ιδιαίτερα όσοι είναι ακόµη σε σχετικά πρώιµο στάδιο.

Επίσης θα υπάρξει 2μηνη παράταση και για τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν τον Απρίλιο. Υπενθυμίζεται πως την 2μηνη παράταση είχαν λάβει μέχρι στιγμής τα επιδόματα που έληξαν το πρώτο 3μηνο. 

Στο μεταξύ, οπως ανακοίνωσε η Διοίκηση του ΟΑΕΔ ολοκληρώθηκε η καταβολή της 2μηνης παράτασης των επιδομάτων ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, σε όσους ανέργους έληξε η επιδότηση τους εντός του πρώτου διμήνου του 2020.

 

Για όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους εντός του Μαρτίου 2020, θα προκαταβληθεί ο πρώτος μήνας της παράτασης από τις αρχές της εβδομάδας και ο δεύτερος μήνας της παράτασης θα καταβληθεί τον Μάιο.
Η δίμηνη παράταση επιδομάτων ανεργίας αντιστοιχεί στα εξής ποσά:

  • Δικαιούχοι της τακτικής επιδότησης ανεργίας – έως 798,5 ευρώ (έως 399,25 ευρώ μηνιαίως), ποσό προσαυξανόμενο κατά 10% επιπλέον για κάθε προστατευόμενο μέλος του δικαιούχου ανέργου.
  • Δικαιούχοι του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – έως 720 ευρώ (έως 360 ευρώ μηνιαίως).
  • Δικαιούχοι του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας – έως 400 ευρώ (έως 200 ευρώ μηνιαίως).

Υπενθυμίζεται πως η καταβολή ολοκληρώνεται αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους, όπως αίτηση, προσκόμιση δικαιολογητικών, κ.λπ.. Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων εντός 1-2 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

Επίσης

  • έχει τροποποιηθεί το πρόγραμμα στήριξης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, ώστε να προσφερθούν επιπλέον 8.500 θέσεις εργασίας, 12μηνης διάρκειας.
  • Ξεκινά το Μάιο το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για 36.500  άνεργους, αλλά και μονογονεϊκές οικογένειες, για  8μηνη κοινωφελή εργασία σε Δήμους και Περιφέρειες.
  • Ακολουθούν νέα προγράμματα από αρχές Μαΐου που θα καλύψουν επιπλέον 100.000 ανέργους.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο άρθροΔωρεά στην Γκάνα από τον Γουέλμπεκ
Επόμενο άρθροΠαίκτης της Σταντάρ Λιέγης τιμωρήθηκε με πρόστιμο για παραβίαση των κανόνων περί συγκεντρώσεων