Ισχυρές βροχές και καταιγίδες εκδηλώνονται κατά τόπους αυτή την ώρα στο μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης καθώς ο εξασθενισμένος Μεσογειακός Κυκλώνας «Ιανός» διέρχεται από τα δυτικά του νησιού, ενώ την ίδια ώρα εισέρχεται ένα βόρειο ρεύμα, το οποίο προκαλεί και μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

Αυτή την ώρα βροχές και καταιγίδες σημειώνονται σε περιοχές στις περιφερειακές ενότητες των Χανίων, του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου. Τα φαινόμενα κατά τόπους είναι έντονα, ωστόσο δεν έχουν διάρκεια, ενώ και οι άνεμοι δεν παρουσιάζουν αξιοσημείωτη ένταση. Τα μεγαλύτερη ύψη βροχής καταγράφηκαν στην Παλαιόχωρα, όπου μέχρι το απόγευμα είχαν φτάσει τα 71 χιλιοστά, όπως φαίνεται και στο γράφημα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, αυτή την ώρα στην Κρήτη έχει φτάσει το «υπόλοιπο» του Μεσογειακού Κυκλώνα, το οποίο αναμένεται να δώσει φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι το πρωί της Κυριακής. Η έντασή τους, όπως αναφέρει, θα εξαρτηθεί από την ακριβή πορεία που θα ακολουθήσει ο κυκλώνας, ο οποίος, πάντως, έχει εξασθενίσει σημαντικά και έχει περιοριστεί σε μέγεθος.

Προβλήματα στο Ηράκλειο

Η έντονη καταιγίδα που σημειώθηκε λίγο νωρίτερα στην πόλη του Ηρακλείου, ωστόσο, προκάλεσε αναστάτωση και μικροπροβλήματα. Οι δρόμοι σε ορισμένα σημεία μετατράπηκαν σε χειμάρρους, ενώ κυκλοφοριακό κομφούζιο προκλήθηκε στην λεωφόρο 62 Μαρτύρων, όπου λόγω του ύψους του νερού έμεινε αυτοκίνητο. Το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πήρε «φωτιά» κυρίως από κόσμο που πανικοβλήθηκε βλέποντας τους δρόμους να πλημμυρίζουν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις νερό μπήκε και σε σπίτια. Μικροπροβλήματα καταγράφονται και στην ηλεκτροδότηση, λόγω αυξομείωσης της τάσης του ρεύματος, ενώ έκρηξη σε πυλώνα της Δ.Ε.Η. στην εθνική οδό Αγίου Νικολάου – Ηρακλείου, στο ύψος του παλιού ΚΤΕΟ, προκάλεσε διακοπή στην ηλεκτροδότηση ορισμένων περιοχών.

Προβλήματα παρατηρούνται και στις πτήσεις. Σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη Ηρακλείου Γιώργο Πλιάκα τρεις πτήσεις που αναμένονταν να αφιχθούν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας δεν κατάφεραν να προσγειωθούν. Οκτώ ακόμη αφίξεις πτήσεων αναμένονται, χωρίς ακόμη να είναι σαφές αν θα μπορέσουν να προσγειωθούν, παρότι τα φαινόμενα αυτή την ώρα έχουν υποχωρήσει.

Άλλα σοβαρά προβλήματα στο νησί δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής και οι βροχές που έχουν αρχίσει να πέφτουν από νωρίς σε περιοχές των Χανίων και στη συνέχεια σε άλλες περιοχές του νησιού χαρακτηρίζονται μάλλον ευλογία. «Όλα κυλούν ομαλά μέχρι στιγμής» δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Τάσος Κουρουπάκης. Όπως ανέφερε, ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας στο νησί παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα και επιφυλακή όσο διαρκούν τα φαινόμενα.

Κλείνουν οι «ιρλανδικές διαβάσεις» στο δήμο Φαιστού

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού. Όπως ανακοινώθηκε από την Δημοτική Αρχή: «Μετά από την πιο πρόσφατη ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, φαίνεται ότι το σύστημα πρόκειται να επηρεάσει τμήματα του Δήμου Φαιστού από αργά σήμερα το βράδυ, ενώ η κακοκαιρία θα δώσει ισχυρές βροχοπτώσεις, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, από νωρίς το πρωί της Κυριακής και για περίπου 8 ώρες». Ήδη έχει δοθεί εντολή για το κλείσιμο όλων των ιρλανδικών διαβάσεων, ενώ οι πολίτες παρακαλούνται να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους από τα συγκεκριμένα σημεία και από οποιοδήποτε σημείο, όπου παρατηρείται μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων υδάτων. Παράλληλα, οι πολίτες καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, εφόσον δεν είναι αναγκαίες και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ειδικών καθώς και τις σχετικές σημάνσεις.

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, η κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού δεν θεωρείται απειλητική, ούτε όμως και αμελητέα. Γι’ αυτό και κρίνεται φρόνιμο να υπάρξει η δεουσα προσοχή και η τήρηση όλων των κανόνων προστασίας και αυτοπροστασίας.

 

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Μανουσουδάκη

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠαίρνει δανεικό από την Μπαρτσελόνα τον Μούσα Βαγκέ
Επόμενο άρθροΕντός έδρας ήττα-σοκ για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 3-1 από την Κρίσταλ Πάλας