Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις ακολουθούν ανοδική πορεία στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2018, ωστόσο παραμένουν χαμηλότερες σε σχέση με άλλες χώρες που εξήλθαν από τα προγράμματα διάσωσης, επισημαίνει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο της δελτίο.

 

Παρά την ανοδική τους πορεία κατά τα τελευταία έτη, οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις διατηρούνται σε επίπεδο υψηλότερο μεν του μακροχρόνιου μέσου όρου της περιόδου 2002- 2017 (1,8% του ΑΕΠ το 2017), αλλά χαμηλότερο σε σχέση με άλλες γειτονικές χώρες ή/και χώρες που εξήλθαν από τα προγράμματα προσαρμογής, όπως για παράδειγμα η Βουλγαρία (3,8% του ΑΕΠ), η Ρουμανία (2,3% του ΑΕΠ) και η Πορτογαλία (4,6% του ΑΕΠ).

 

Η προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) αποτελεί κομβικό στοιχείο για την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας στα επόμενα έτη, η οποία αναμένεται να στηριχθεί σε μικρότερο βαθμό, σε σχέση με το παρελθόν, στην ιδιωτική κατανάλωση.

 

Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, Θεσμική και Διαρθρωτική Ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα

 

Η μεταστροφή, εντούτοις, του παραγωγικού υποδείγματος προς την επενδυτική δαπάνη και τον εξαγωγικό προσανατολισμό προϋποθέτει την ενίσχυση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου στη Ελλάδα, ο οποίος μειώθηκε τα τελευταία δέκα έτη, από 24,5% του ΑΕΠ το 2007 σε 12,5% το 2017, φθάνοντας σε επίπεδο χαμηλότερο των αποσβέσεων.

 

Το ισχυρό θετικό επενδυτικό shock – με έμφαση στις παραγωγικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις – που απαιτείται προκειμένου να ενισχυθεί η αναπτυξιακή δυναμική και η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας, προϋποθέτει τη βελτίωση της εικόνας της χώρας ως διεθνούς επενδυτικού προορισμού καθώς, πρώτον, ορισμένα από τα παραδοσιακά στοιχεία της εγχώριας επενδυτικής δαπάνης παρουσιάζουν σημαντική αδυναμία, και δεύτερον, το αποτύπωμα των ΑΞΕ στην αναπτυξιακή δυναμική εκτιμάται ότι είναι ισχυρότερο. Εξελίξεις στο Ισοζύγιο Πληρωμών και την Ταξιδιωτική Κίνηση.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου του 2018, το έλλειμμα του Ισοζυγίου των Τρεχουσών Συναλλαγών (ΙΤΣ) αυξήθηκε κατά €857 εκατ., σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017 και διαμορφώθηκε σε €910 εκατ.

 

Η επιδείνωση οφείλεται κυρίως στη διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών και στο ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση στο πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών και τη βελτίωση στο έλλειμμα του ισοζυγίου των δευτερογενών εισοδημάτων.

 

Η επιδείνωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου οφείλεται πρωτίστως στη διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο των καυσίμων, ωστόσο και το έλλειμμα του ισοζυγίου εκτός καυσίμων διευρύνθηκε επίσης κατά 4,2%.

 

Θετική εξέλιξη είναι η επιτάχυνση των εξαγωγών εκτός καυσίμων, που αυξήθηκαν κατά 14,4% σε ετήσια βάση στο πρώτο οκτάμηνο του 2018, έναντι αυξήσεως 9,1% το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

 

Παράλληλα, και οι εισαγωγές χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 10% στο πρώτο οκτάμηνο του 2018, έναντι μικρότερης αυξήσεως κατά 7% στο πρώτο οκτάμηνο του 2017.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΙσχυρός σεισμός 6,4 ρίχτερ στη Ζάκυνθο
Επόμενο άρθροΕκκενώθηκε το Υπουργείο Εξωτερικών