Καμπανάκι για την Κύπρο από ο Moody’s, ο οποίος υπογραμμίζει ότι μεταξύ των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης είναι η πλέον εκτεθειμένη σε πιστωτικούς κινδύνους.

 

Όπως εξηγεί ο αμερικανικός οίκος τα πολύ υψηλά επίπεδα όχι μόνο δημόσιου, αλλά και ιδιωτικού χρέους, σε συνδυασμό με τις αδυναμίες του τραπεζικού τομέα καθιστούν ευάλωτη την μικρή κυπριακή οικονομία.

 

Στην έκθεσή του για το χρέος των νοικοκυριών ανά την Ευρώπη ο Moody’s σημειώνει ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι οικονομικά ανθεκτικές στο αυξανόμενο βάρος του. Ωστόσο για την Κύπρο η αντιπρόεδρος του οίκου, Σάρα Κάρλσον, σημείωσε: «Το πιστωτικό προφίλ της είανι πιο εκτεθειμένο στο υψηλό χρέος των νοικοκυριών. Σε άλλες χώρες η αποταμίευση, η ασφάλιση και οι συντάξεις, καθώς και το γενναιόδωρο δίχτυ κοινωνικής πρόνοιας, προστατεύει τα κράτη από το αυξανόμενο χρέος των νοικοκυριών».

 

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η αύξηση του ιδιωτικού χρέους κορυφώθηκε κοντά στο 2008 και έκτοτε άρχισε να επιβραδύνεται. Στην Κύπρο ωστόσο είχαμε αύξηση των χρεών των νοικοκυριών κατά 21% από το 2007 έως το 2017, έχοντας μάλιστα εκκινήσει από ήδη πολύ υψηλά επίπεδα.

 

Παράλληλα σχεδόν το 100% των κυπριακών ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο, κάτι που σημαίνει ότι τα βάρη θα αυξηθούν σε περίπτωση αύξησης των επιτοκίων.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτις εγκαταστάσεις της Energean στον Πρίνο η Βρετανίδα πρέσβειρα
Επόμενο άρθροΣτους 1,012 οι άνεργοι τον Οκτώβριο