Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2020, 12:42

Ζήσης Ψάλλας

Αν και η αντίσταση στα αντιβιοτικά δεν έχει προσελκύσει την προσοχή μας με τον ίδιο τρόπο που έχει κάνει ο ιός SARS-CoV-2, τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια παρουσιάζουν μια αυξανόμενη παγκόσμια απειλή.

Μόνο στις ΗΠΑ βλέπουμε 2,8 εκατομμύρια μολύνσεις ανθεκτικές σε αντιβιοτικά κάθε χρόνο και πάνω από 35.000 θανάτους, αν και οι ειδικοί φοβούνται ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Οι ασθενείς που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τα superbugs είναι αυτοί που είναι πιο ευάλωτοι σε ασθένειες από ιϊκές λοιμώξεις των πνευμόνων όπως η γρίπη, το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS: severe acute respiratory syndrome) και η Covid-19.

Η πανδημία γρίπης H1N1 του 2009, στοίχισε σχεδόν 300.000 ζωές σε όλο τον κόσμο. Πολλοί από αυτούς τους θανάτους -μεταξύ 29% και 55%- προκλήθηκαν από τη δευτερογενή βακτηριακή πνευμονία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Ένας ιός μπορεί να αποδυναμώσει το σώμα, καθιστώντας ευκολότερο τα βακτήρια να πλήξουν τον οργανισμό.

Ο νέος κοροναϊός δεν αποτελεί εξαίρεση. Ήδη, μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι 1 στους 7 ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19 έχει αποκτήσει επικίνδυνη δευτερογενή βακτηριακή λοίμωξη και το 50% των ασθενών που πέθαναν είχαν τέτοιες λοιμώξεις. Η αντίσταση στα αντιβιοτικά θα μπορούσε να αποτελέσει τεράστιο βάρος πρόσθετης ασθένειας και θανάτων.

Πριν από δεκαεπτά χρόνια, υπήρχε ανησυχία για την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά που περιπλέκουν τη φροντίδα των ασθενών με SARS. Ήταν γνωστό ότι το οπλοστάσιο των αντιβιοτικών δεν ήταν αρκετό για να εγγυηθεί τη σωστή διαχείριση μιας τέτοιας επιδημίας. Από τότε, τα ανθεκτικά βακτήρια έχουν γίνει πιο διαδεδομένα, πιο θανατηφόρα και πολύ πιο δύσκολα στη θεραπεία, ενώ το οπλοστάσιο των αντιβιοτικών έχει ελάχιστα αυξηθεί. Στην πραγματικότητα, το χάσμα μεταξύ της απειλής και των αντιβιοτικών έχει αυξηθεί πολύ.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2020, 12:42

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠαραγωγή 3D υλικών πρώτης ανάγκης για τα Νοσοκομεία από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Επόμενο άρθροΝ. Παπαθανάσης: Από την ερχόμενη εβδομάδα θα καλυφθούν οι ελλείψεις αντισηπτικών και μασκών (video)