Σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα οι δέκα συλληφθέντες στα χθεσινά επεισόδια, που είχαν σαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν 6 αστυνομικοί. Μολότοφ και δακρυγόνα μετέτρεψαν το Σύνταγμα σε πεδίο μάχης, την ώρα της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις συναθροίσεις, το οποίο και καταψήφισαν 101 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25, ενώ απείχαν Γιώργος Παπανδρέου και Χάρης Καστανίδης. Στο μεταξύ, το Σωματείο Ειδικών Φρουρών, κατήγγειλε ότι αξιωματικός απέτρεψε συνάδελφούς του να συλλάβουν ταραξίες.

Αναφορικά με τα επεισόδια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι ήταν  «οργανωμένη προσπάθεια από χώρους ακραίους να παρεισφρήσουν κατ’ αρχάς σε μία μεγάλη πορεία προκειμένου να δημιουργήσουν επεισόδια, απόδειξη ο πολύ μεγάλος αριθμός μολότοφ που βρέθηκαν που είναι προετοιμασία ημερών». «Λεκτικές ακροβασίες και ατοπήματα από την αντιπολίτευση δεν θα τα σχολιάσω», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας, ενώ χαρακτήρισε θετικό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας τονίζοντας ότι από την πολιτική συναίνεση θα κριθεί και η αποτελεσματικότητά του.

Για 1.000 κουκουλοφόρους, που δεν είχαν σχέση με τους οργανωτές της διαδήλωσης, αποκολλήθηκαν από την ειρηνική πορεία και επιτέθηκαν με μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις, κάνουν λόγο επίσημες πηγές.

ΣΥΡΙΖΑ: Ακραία καταστολή

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται πως: «Η ακραία καταστολή που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις της αστυνομίας απέναντι σε ειρηνικούς διαδηλωτές αποτελεί πρόβα των σχεδίων της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιστάσεων το προσεχές διάστημα. Οι αθλιότητες αυτές είχαν ως μοναδικό στόχο να διαλύσουν τη μαζική συγκέντρωση που ήταν σε εξέλιξη. Και, βεβαίως, ο οργανωτής αυτής της προβοκατόρικης επιχείρησης είναι ο ίδιος ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Απαιτούμε από τον κ. Μητσοτάκη να αποπέμψει τώρα τον υπουργό του. Σε διαφορετική περίπτωση, φέρει ο ίδιος ακέραια την ευθύνη για την αντιδημοκρατική εκτροπή που εκτυλίχτηκε στο κέντρο της Αθήνας».

Από το βήμα της Βουλής χθες ο Νίκος Βούτσης κάλεσε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ή να απομακρυνθεί ή να λογοδοτήσει στη Βουλή. «Διότι εσείς εκπροσωπείτε αυτή τη στιγμή τις δυνάμεις καταστολής που προσχεδιασμένα χτύπησαν τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΜΕ, των συνδικαλιστικών οργανώσεων που είχαν οργανώσει την εκδήλωση. Δεν υπάρχουν προσχήματα για το αν υπήρξαν κάποιες μεμονωμένες ενδεχομένως κινήσεις ατόμων ή έγινε ενδεχομένως οποιαδήποτε ρίψη μιας πέτρας και μιας μολότοφ», είπε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής.

ΚΚΕ: Σπρώχτηκαν από την Αστυνομία πάνω στους διαδηλωτές με διπλό στόχο

To KKE σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Την «κλασική περίπτωση» οργανωμένου σχεδίου κυβέρνησης και Αστυνομίας να διαλύσει τη μεγάλη συγκέντρωση των εργατικών συνδικάτων, των ομοσπονδιών, των σωματείων και των μαζικών φορέων κατήγγειλε από τη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.
Χαρακτήρισε τα επεισόδια που προκάλεσαν οι γνωστοί προβοκατόρικοι μηχανισμοί σαν ζωντανή απόδειξη για τις επιπτώσεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση, καθώς οι ομάδες αυτές σπρώχτηκαν από την Αστυνομία πάνω στους διαδηλωτές με διπλό στόχο, να διαλύσουν το μαζικό συλλαλητήριο καταδίκης του νομοσχεδίου και να δώσουν στην κυβέρνηση τα γνωστά επιχειρήματα συκοφάντησης των εργατικών – λαϊκών αγώνων».

Καταγγελία του Σωματείου Ειδικών Φρουρών: «Αποσπασμένος» του ΣΥΡΙΖΑ απέτρεψε συνάδελφους να συλλάβουν άτομο

Εντύπωση προκαλεί η καταγγελία του Σωματείου Ειδικών Φρουρών,ό τι αξιωματικός, αποσπασμένος στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, απέτρεψε συνάδελφούς του να συλλάβουν άτομο που συμμετείχε στα επεισόδια.

Επεισόδια μικρής διάρκειας αλλά μεγάλης έντασης

Όλα ξεκίνησαν όταν ομάδα διαδηλωτών κινήθηκε δυναμικά, προς τον φραγμό που είχαν δημιουργήσει αστυνομικές δυνάμεις στην Βασιλίσσης Σοφίας, στο πλάι της Βουλής, πετώντας εναντίον τους βόμβες μολότοφ.
Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης και ξεκίνησε κυνηγητό προς την Πανεπιστημίου και την Καραγιώργη Σερβίας.

Παρά το γεγονός ότι οι διαδηλωτές οπισθοχώρησαν λόγω της εκτεταμένης χρήσης χημικών και της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που δημιουργήθηκε, επέστρεψαν και παραμένουν μέχρι τώρα 22.00 έξω από την Βουλή.

Η συγκέντρωση των συνδικάτων συνεχίστηκε και μετά τα επεισόδια και ολοκληρώθηκε το βράδυ. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για τη χρήση βίας εναντίων διαδηλωτών που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο.

Για επαναφορά «διαταγμάτων της Χούντας» λόγω «φόβου» απέναντι στις επικείμενες αντιδράσεις της κοινωνίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ενώ ακολούθησε αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ για το ποιος εκφράζει την Κεντροαριστερά.

Τερατούργημα χαρακτήρισε τo νέο πλαίσιο ο Δημήτρης Κουτσούμπας,το οποίο ,όπως είπε,προβλέπει πιο επικίνδυνους μηχανισμούς κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας.

Αυστηρότερες ποινές για όσους έχουν μολότοφ και όσους συλλαμβάνονται σε επεισόδια, ζήτησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Γιώργος Γεραφέντης, Χαρά Γιαννοπούλου, Κώστας Κωνσταντόπουλος

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΝέας γενιάς βηματοδότες χωρίς ηλεκτρόδια τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΣύνδεσμος Προστασίας Παιδιών και ΑμεΑ στη Ρόδο: Οι παρεχόμενες υπηρεσίες