«Δεν άκουσα κάτι που δεν ανέμενα ν’ ακούσω σχετικά με τις προσεγγίσεις του κ. Τατάρ όσον αφορά στο Κυπριακό, τις οποίες αναφέρει και δημόσια», δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά την πρώτη συνάντησή του με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ (απ’ όπου το στιγμιότυπο στη φωτογραφία, επάνω, από το philenews.com).

«Να σπάσουμε το αδιέξοδο»

Ξεκαθάρισε την ίδια ώρα ότι «εξέφρασα τη δική μας ετοιμότητα για να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σπάσουμε το αδιέξοδο, πάντα μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο των ΗΕ, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού, αλλά και με την ΕΕ να έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο».

Σημείωσε ακόμη ότι τόνισε στον Ερσίν Τατάρ πως η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να συνεχιστεί, ενώ ερωτηθείς αν αποδέχεται την κυριαρχική ισότητα προκειμένου να επαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι σύμφωνα με τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς σε καμιά περίπτωση η κυριαρχική ισότητα δεν αποτελεί θέμα προς συζήτηση.

Επανέλαβε ακόμη ότι η ΕΕ μπορεί να συμβάλει στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, και ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες προς την εν λόγω κατεύθυνση.

Δεν έγινε επί της ουσίας διαπραγμάτευση

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, υπήρξε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, μεταξύ των δύο, διευκρινίζοντας ότι δεν έγινε επί της ουσίας διαπραγμάτευση.

Ανέφερε επίσης ότι υπήρξαν ανταλλαγή απόψεων για το θέμα των σεισμών και ορισμένες προτάσεις για συνεργασία που μπορούν να συζητηθούν μέσα στο πλαίσιο της τεχνικής επιτροπής για τη διαχείριση κρίσεων.

«Υπάρχουν παραδείγματα όπως έγινε προηγουμένως με το θέμα των καταστροφικών φωτιών», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ακολούθως ότι η οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται είτε μέσω των τεχνικών επιτροπών, είτε ΜΟΕ είτε οτιδήποτε άλλο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον στόχο της επίλυσης του Κυπριακού μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο των ΗΕ.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «εισηγήθηκα να στείλουμε ένα κοινό μήνυμα όσον αφορά το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων», και αναφέρθηκε σε πρόταση του ιδίου για κοινωνική συνάντηση των δύο ηγετών μετά συζύγων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σύντομα θα υπάρξει νέα συνάντηση.

«Ενέργεις με αμοιβαίο σεβασμό»

«Πρέπει να γίνονται ενέργειες με αμοιβαίο σεβασμό», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Την ίδια στιγμή τόνισε πως ήταν μια ανεπίσημη πρώτη συνάντηση στην οποία ο κ. Χριστοδουλίδης μετέφερε τη νέα του πολιτική αλλά και προσδοκία για το κυπριακό για κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς. «Αν γίνουν αυτά αποδεκτά, τότε μπορούν να ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις ευθύνες που έχουν οι δύο τους έναντι των κοινοτήτων τους, σημείωσε πως αυτές έχουν βασικά κυριαρχικά δικαιώματα που πηγάζουν από τις συμφωνίες του 1960.

«Πλέον υπάρχει ανάγκη για νέα πολιτική, κι αυτή περνά από την αποδοχή των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, για να μπορέσουν να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις».

Αδικα «εμπάργκο»

Ο Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε επίσης και στα άδικα «εμπάργκο» που υφίστανται οι Τουρκοκύπριοι τα οποία προκάλεσαν οικονομικές δυσκολίες είτε στην περίοδο της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία είτε τώρα με τους σεισμούς.

«Δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό να βρίσκονται ακόμη υπό «εμπάργκο» και απομόνωση» επισήμανε.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης ζήτησε από τον Κόλιν Στιούαρτ ν’ αναλάβει πιο ενεργό ρόλο, εξηγώντας πως, μετά το σχέδιο Ανάν, οι Ελληνοκύπριοι παρά το γεγονός ότι είπαν όχι σε αυτό, έγιναν μονομερώς αποδεκτοί στην ΕΕ κι αυτό ήταν πολύ άδικο για τους Τουρκοκύπριους.

«Από τότε, το κυπριακό πρόβλημα έχει γίνει ακόμη πιο περίπλοκο και αυτές είναι οι πραγματικότητες της Κύπρου που πρέπει ν’ αντιμετωπίσει και να συζητήσει με τη δική του ομάδα και με τα μέλη του κοινοβουλίου του ίσως.

Τώρα διορίζει το νέο υπουργικό του και πολύ σύντομα θα έχει την ευκαιρία να εξετάσει όλα αυτά τα θέματα πολύ πιο σοβαρά γιατί είναι πλέον ο ηγέτης της κοινότητάς του και έχει περισσότερες ευθύνες» είπε.

Συνεργασία για σεισμό

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η συνεργασία των δύο πλευρών σε περίπτωση σεισμού στο νησί καθώς, όπως τόνισε, η Κύπρος βρίσκεται σε σεισμογόνο περιοχή.

Από πλευράς του ο κ. Χριστοδουλίδης του μετέφερε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα του σεισμού και για τους τουρκοκύπριους μαθητές της ομάδας βόλεϊ.

Παράλληλα, σημείωσε πως οι «θεσμοί» του ψευδοκράτους όπως η «πολιτική άμυνα» και οι ομάδες διάσωσης των «δυνάμεων ασφαλείας» έχουν αποκτήσει μια εμπειρία λόγω των σεισμών στην Τουρκία.

Ερωτηθείς για την προετοιμασία σχετικά με τους σεισμούς, ο κ. Τατάρ σημείωσε πως στο παρόν στάδιο δεν γνωρίζει αν αυτή θα γίνει μέσω των υφιστάμενων Τεχνικών Επιτροπών ή μέσω μιας διαφορετικής διαδικασίας, αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι μια διαφορετική διαδικασία θα της αποδώσει περισσότερη σημασία.

«Θα ήταν καλύτερα εάν οι οργανώσεις και οι θεσμοί του κράτους της τδβκ μοιράζονταν τις εμπειρίες τους σε μια επιτροπή και να γίνει αυτό με ξεχωριστή ρύθμιση, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε θετικές εξελίξεις στη συνεργασία μας» είπε.

Πηγή: philenews.com

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωσε sold out για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό
Επόμενο άρθροΔίκη Πισπιρίγκου: Επαναφέρουν το σύνδρομο Μινχάουζεν – Γιατί επέμενε να της δώσουν πίσω το πανάκι της Ίριδας