«Η Τουρκία εργαλειοποιεί τους μετανάστες, είναι υβριδική απειλή», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του στο Council on Foreign Relations στη Νέα Υόρκη, όπου και βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις εκλογές που θα γίνουν το 2023 στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως ό,τι και αν συμβεί, «η χώρα θα κυβερνηθεί».

Διαβάστε επίσης: Άνοιξη ή αρχές καλοκαιριού οι εκλογές – Οι πιθανές ημερομηνίες

«Η σχέση δεν θα επανέλθει όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι»

Μιλώντας για την τουρκική προκλητικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

«Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πάντα ήθελα μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία. Στην πρώτη συνάντηση που είχα με τον Ταγίπ Ερντογάν στα Ηνωμένα Έθνη πριν από τρία χρόνια, του είπα ότι πρέπει να κάνουμε μια νέα αρχή, αλλά αν δείτε την αντίδραση της Τουρκίας από τότε, η Τουρκία μετά από δυο μήνες πήγε και υπέγραψε το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο.

»Δεν υπολογίζουν την ύπαρξη των ελληνικών νησιών. Δεν υπάρχουν γι’ αυτούς. Αν δείτε τους χάρτες, θα καταλάβετε ότι είναι ένας γεωγραφικός παραλογισμός. Η Λιβύη και η Τουρκία δεν συναντώνται πουθενά. Με την ίδια λογική θα μπορούσε να έχει υπογράψει και με το Μαρόκο».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός τόνισε, «μου είναι δύσκολο να φανταστώ πώς η σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα επανέλθει, όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι. Αλλά αν η Τουρκία συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι θα απομονωθεί και από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ. Και αν η Τουρκία θέλει να ‘παίζει’ και σε άλλη σφαίρα επιρροής, ας είναι, αλλά είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Και είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει κυρώσεις στη Ρωσία».

Παράλληλα, επανέλαβε πως είναι «πάντα ανοιχτός» να λύσει τα πρόβληματα με διάλογο αλλά, όπως είπε, «ο κ. Ερντογάν δεν θέλει να μου μιλήσει».

Tο έχω ξανακούσει και καταλήξαμε να μιλάμε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας:

«Θα συνεχίσω να επιμένω ότι υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο κανόνων για την επίλυση διαφορών, το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θιάλασσας. Αλλά δεν λύνει τις διαφορές με επιθετική συμπεριφορά και την επαναφορά αυτοκρατορικών φαντασιώσεων, αλλά και την εμπρηστική ρητορική».

«Αν οι Έλληνες αποφασίσουν ότι δεν πρέπει να κυβερνήσουμε μόνοι μας, τότε θα κυβερνήσουμε σε κυβέρνηση συνασπισμού»

Σχετικά με τις εκλογές και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:

«Έχουμε το ίδιο προβάδισμα, 7-8-9 μονάδες. Είναι μια καλή αφετηρία για τις εκλογές. Έχουμε πει ότι θέλουμε να κυβερνήσουμε με απόλυτη πλειοψηφία και αυτό θα το ζητήσουμε από τους Έλληνες πολίτες. Αν μας ανταμείψουν, έχει καλώς. Αν όχι, θα πρέπει να σχηματίσουμε κάποια μορφή κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα θα κυβερνηθεί».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος για την εκλογική νίκη της ΝΔ και προσέθεσε:

«Τώρα έχουμε μιαν πορεία, η οποία με κάνει να είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να κερδίσουμε με αυτοδυναμία. Αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι θα κερδίσουμε και εκτιμώ ότι θα δυσκολευτούμε, αλλά θα τα καταφέρουμε μόνοι μας».

«Αλλά αν οι Έλληνες αποφασίσουν ότι δεν πρέπει να κυβερνήσουμε μόνοι μας, τότε θα κυβερνήσουμε σε κυβέρνηση συνασπισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό αέριο και να μπει πλαφόν»

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην ενέργεια, τόνισε πως είναι «παράλογο» αυτό που συμβαίνει με την τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ.

«Η αγορά είναι στρεβλωμένη πλέον, η τιμή έχει ανέβει 10 φορές. Αυτό που είναι στο μυαλό όλων είναι πώς θα υποστηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και πώς θα διαφοροποιήσουμε τις πηγές ενέργειας. Η Ρωσία δεν είναι αξιόπιστος προμηθευτής και θέλουμε να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό αέριο», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Και προσέθεσε: «Για την ενέργεια, δεν έχουμε αντιδράσει με την ίδια επιθετικότητα. Ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα κάνει περισσότερα. Δεν μπορώ να το πω πιο καθαρά πόσο δύσκολος θα είναι ο χειμώνας με αυτές τις τιμές αερίου.

»Έχουμε εφαρμόσει μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών. Η ΕΕ έχει εξετάσει το σχήμα μας και προτείνουν σε άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.

»Πρέπει να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή, γι’ αυτό επιμένω για μια πιο τολμηρή παρέμβαση στην αγορά αερίου, θα έπρεπε να επιβάλλουμε πλαφόν σε όλες τις πηγές αερίου. Αυτή τη στιγμή είναι μονόδρομος, όλο και περισσότερες χώρες αντιλαμβάνονται την ανάγκη μιας τέτοιας παρέμβασης».

Ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας, δήλωσε πως «πρέπει και οι πολίτες να κάνουν μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά τους. Μικρές αλλαγές κάνουν τη διαφορά. Η διαφορά στην κατανάλωση μεταξύ 21 και 25 βαθμών στα κλιματιστικά είναι τεράστια».

Σχετικά με τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε:

«Η Ελλάδα δεν έχει εκφράσει ενστάσεις σε όγδοο πακέτο κυρώσεων και πάντα έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιούμε κάθε μέσο για να πιέζουμε τη Ρωσία.

»Τα πακέτα των κυρώσεων ισχύουν, αλλά δεν έχουμε ατελείωτες επιλογές. Για τη ναυτιλία, είμαστε οι πρώτοι που θα συμφωνησουμε, αρκεί να μην υπάρχουν διαρροές από άλλες χώρες που θα πρέπει να συμμετέχουν, αν θέλουμε να χρησιμοποιούμε τη ναυτιλία για να πιέσουμε τη Ρωσία που εξάγει το πετρέλαιό της.

»Έχουμε εκλογές στην Ιταλία, φαίνεται ότι η Δεξιά θα επανακάμψει. Αν δεν θέλουμε να ρίξουμε νερό στον μύλο των λαϊκιστικών κομμάτων, πρέπει να καταλάβουμε τα προβλήματα. Να υποστηρίξουμε τα νοικοκυριά για να περάσουν τον δύσκολο χειμώνα, αυτά είναι πραγματικά προβλήματα. Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης ακόμα δεν έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Να πούμε ποιοι χρηματοδοτήθηκαν από τη Μόσχα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε, επίσης, στον Βλαντίμιρ Πούτιν και στις χρηματοδοτήσεις κομμάτων στην Ευρώπη, λέγοντας: «Ξέρουμε ότι πολλά χρήματα κατευθύνθηκαν σε κόμματα, σε δημοσιογράφους στη Δυτική Ευρώπη. Πρέπει να εγρηγορούμε και να λέμε σαφώς ποιοι χρηματοδοτήθηκαν από τη Μόσχα».

Αναφορικά με τη χώρα μας, μάλιστα, σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Στην Ελλάδα, γνωρίζουμε, για παράδειγμα ως στοιχείο, από αμερικανικό ένταλμα, ότι υπήρξε άτομο που μοίραζε χρήματα, 10 εκατ. δολάρια, για να στήσει ένα δίκτυο φιλορωσικών καναλιών στην Ελλάδα. Ξέρουμε ποιοι είναι, ποιοι μοίραζαν τα χρήματα. Εδώ διακυβεύεται η ύπαρξη των δημοκρατιών μας».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑλιβέρι: Άγριο ξύλο μεταξύ δύο μαθητών – Ασθενοφόρο μετέφερε ανήλικο στο νοσοκομείο
Επόμενο άρθροΕλβετία: Επιστρατεύει τα στρατηγικά αποθέματα καυσίμων