Η ιταλική κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε με τους στόχους περιορισμού των δημοσίων δαπανών

 

Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα ιταλικά ομόλογα και το χρηματιστήριο του Μιλάνου καθώς η Κομισιόν φέρεται να είναι έτοιμη να εντάξει την Ιταλία σε νέα διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, σε απάντηση της μη συμμόρφωσης της ιταλικής κυβέρνησης με τους στόχους περιορισμού των δημόσιων δαπανών. Στον απόηχο της είδησης, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας σκαρφάλωσε στο 2,75%, ενώ απώλειες έως και άνω του 3% καταγράφουν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών.

 

Η κόντρα μεταξύ του Ματέο Σαλβίνι και των Βρυξελλών δείχνει να αναβιώνει, με τον ηγέτη της Λέγκας του Βορρά να βγαίνει ισχυρότερος από τις ευρωεκλογές την ώρα που η Ιταλία κινδυνεύει ακόμη και με οικονομικές κυρώσεις ύψους 3,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 0,2% του ιταλικού ΑΕΠ.

 

Ξένα μέσα μεταδίδουν ότι η Κομισιόν θα στείλει μέσα στις επόμενες ημέρες επιστολή στη Ρώμη εκφράζοντας την πρόθεσή της να ετοιμάσει έκθεση βάσει του άρθρου 126.3 του Συμφώνου της Ε.Ε. Η εν λόγω έκθεση αποτελεί το πρώτο βήμα για την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος καθώς αξιολογεί το κατά πόσο συμμορφώνεται η Ιταλία με το κριτήριο του χρέους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

 

Η επιστολή αναμένεται να σταλεί στις αρχές Ιουνίου όταν η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει τις οικονομικές και δημοσιονομικές προτάσεις για τα κράτη-μέλη. Ουσιαστικά, η κίνηση της Κομισιόν αποτελεί προειδοποιητικά πυρά κατά της Ιταλίας καθώς το ίδιο έπραξε και τον περασμένο Οκτώβριο, όταν με επιστολή της ενημέρωνε τη Ρώμη για τη διαδικασία, πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες που οδήγησαν σε συμφωνία για το έλλειμμα τον Δεκέμβριο.

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠώς να δηλώσετε την μισθωμένη κατοικία
Επόμενο άρθροΟ Τσίπρας έπαιξε τα ρέστα του στο να μειώσει τη διαφορά στις ευρωεκλογές