Νωρίτερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τις νέες κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, στις οποίες περιλαμβάνεται το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Ωστόσο, οι προτάσεις αυτές δεν βρίσκουν σύμφωνες όλες τις χώρες της ΕΕ με την Τσεχία να διαμαρτύρεται για έλλειψη εναλλακτικής.

Ειδικότερα όπως δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχικής Δημοκρατίας Γιόζεφ Σικέλα, η προτεινόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου δεν περιλαμβάνει μηχανισμούς επιμερισμού των βαρών: «Η πρόταση δεν περιλαμβάνει…τον τρόπο με τον οποίο θα επιμερισθεί το βάρος, που σημαίνει με ποιον τρόπο θα μοιρασθεί δίκαια, και μία πρόταση για κοινές προμήθειες και κοινή διανομή».

«Ακόμη την μελετούμε, αλλά κατά την γνώμη μου υπάρχει πρόβλημα», είπε.

Αντιρρήσεις και από την Ουγγαρία που εξαιρείται

Στην Ουγγαρία, η οποία εξαιρείται, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, μαζί με την Σλοβακία από την ευρωπαϊκή πρόταση για την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι τα τέλη του 2023, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέδρασε επίσης στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλώνοντας ότι «δεν βλέπει εγγυήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Reuters, διαμαρτυρήθηκε για το ότι «δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πρόταση για την διαχείριση της μεταβατικής περιόδου».

Τι είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο η επικεφαλής της Κομισιόν δήλωσε: «Ας είμαστε ειλικρινείς: δεν θα είναι εύκολο. Αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε. Θα διασφαλίσουμε ότι θα καταργήσουμε σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο, με τρόπο που να επιτρέπει σε εμάς και στους συνεργάτες μας να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές οδούς εφοδιασμού και να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές. Θα καταργήσουμε σταδιακά την προμήθεια αργού πετρελαίου από τη Ρωσία εντός 6 μηνών και τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗ Ελευθερία του Τύπου στηρίζει τη Δημοκρατία
Επόμενο άρθροΠανελλαδικές 2022: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στη Φυσική