Είναι 38 χρόνια ιπτάμενος με χιλιάδες ώρες πτήσεις, πάνω από 4.000, και πάνω από 2000 σε μαχητικά αεροσκάφη Φάντομ F4 με πολλές αναχαιτίσεις στο Αιγαίο. Με εμπλοκές κάτω από αντίξοες συνθήκες, με περιορισμένες ορατότητες, πάνω από θάλασσα και βεβαίως με μεγάλες ταχύτητες, όπου εκεί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ανά πάσα στιγμή να προκληθεί το ατύχημα. Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Ιατρίδη, Αντιπτέραρχο ε.α. υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ στο Νομό Ροδόπης.

«Αυτό που κάνουμε οι πιλότοι το κάνουν λίγοι, γιατί θέλει αντοχές και πάνω από όλα σκληρή εκπαίδευση για να μπορέσεις να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις του αεροσκάφους και φυσικά πολύ διάβασμα. Θέλει θάρρος και θράσος.» δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ξυλαγανή, παιδί μιας φτωχής οικογένειας αγροτών με πολύ αγάπη, όπως λέει, και αξιοπρέπεια και εντιμότητα και για αυτό δηλώνει περήφανος. «Πριν πάω στη Σχολή, υπήρχε μεγάλη φτώχεια τα καλοκαίρια βοηθάγαμε τον πατέρα μας. Βγάλαμε και ρεβίθια και σουσάμι, ασχοληθήκαμε με την σκληρή αγροτική δουλειά της εποχής εκείνης. Στα 16 και στα 17 μου επειδή δεν είχαμε ούτε καν αυτό το χαρτζιλίκι εργάστηκα στις οικοδομές . Ξέρω τι σημαίνει κόπος και μόχθος. Μπορώ να νιώσω τον εργαζόμενο.Από τότε έφυγα και πήγα στην Σχολή Ικάρων συνεχίζοντας, μην ξεχνώντας λεπτό την πατρική γη. Αποστρατεύτηκα το 2011. Ακολούθησα μια αξιόλογη σταδιοδρομία. Έφτασα στα ανώτατα αξιώματα του Αντιπτεράρχου, οπότε και αποστρατεύτηκα.» δηλώνει και σημειώνει πως «εκτός από χιλιάδες ώρες πτήσης έχει τεράστια διοικητική, οργανωτική και διαχειριστική και συντονιστική εμπειρία. «Έχω υπηρετήσει σε θέσεις του εξωτερικού ως στρατιωτικός ακόλουθος στην Αμερική και στην Γερμανία, πέρασα από όλες τις θέσεις οργανωτικής και διοικητικής ευθύνης κι αυτό ήταν το επιστέγασμα».

Όλο αυτό το διάστημα της μεγάλης καριέρας του ο Ξυλαγανιώτης Πτέραρχος δεν έπαψε στιγμή να επισκέπτεται την περιοχή του. «Ερχόμουν τακτικά στην Ροδόπη, όποτε μου έδιναν την άδεια διότι όταν είσαι αεροπόρος δεν είναι εύκολο να λείψεις πολλές μέρες από τη δουλειά. Οι παραβάσεις και οι παραβιάσεις δεν γνώριζαν από γιορτές και σχόλες. Όταν έπαιρνα άδεια, ερχόμουν εδώ στον τόπο μου για να δω συγγενείς και φίλους. Είναι το παν, είναι η πατρίδα μου.» δηλώνει και μιλά με αγάπη και περηφάνια για την Ροδόπη «είναι η πατρίδα μου, πάντα υπηρετούσα την πατρίδα μου, τον τόπο μου, την Ελλάδα όλους τους Έλληνες. Άλλωστε γι αυτό σε πληρώνουν, όταν είσαι αεροπόρος ιπτάμενος για να προστατεύεις την πατρίδα σου και τα κυριαρχικά σου δικαιώματα. Και μετά από όλα αυτά ασχολήθηκα ως πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας. Ασχολούμαι επίσης με τα εθνικά θέματα, με ομιλίες, διαλέξεις, σε πανεπιστήμια, εκδηλώσεις, πάνελ, προωθώντας και προβάλλοντας την Θράκη. Πάνω από όλα ασχολήθηκα με τα πολιτιστικά. Ως Πρόεδρος του Συλλόγου Ξυλαγανιωτών Αθηνών, αλλά και αντιπρόεδρος της Πανθρακικής Ομοσπονδίας Νοτίου Ελλάδος, όπου είμαστε πάνω από 1500 άτομα, πάνω από 15 Σύλλογοι κι εκεί προσπαθούσα πάντοτε μαζί με όλους τους Θρακιώτες να κοινωνήσουνε τα προβλήματά μας , να τους προσκαλέσουμε να επισκεφτούν τον τόπο μας.»
Ερωτηθείς για την ενασχόληση του με την πολιτική και την υποψηφιότητά του σημειώνει: «Είδε ο πρόεδρος του κόμματος ότι ασχολούμαι με τα θέματα της Θράκης και μου πρότεινε να έρθω εδώ να ασχοληθώ με τον τόπο μου. Με προέτρεψε. Ήταν κάτι για μένα το καινούργιο, το διαφορετικό. Δεν ξύπνησα μια μέρα και είπα: «Κι εγώ θα γίνω πολιτικός και μάλιστα επαγγελματίας πολιτικός». Έτσι, πήρα την απόφαση να έρθω να υπηρετήσω τον τόπο μου, να εκτεθώ, και να ασχοληθώ με τον ίδιο μου τον τόπο, τα προβλήματά του, να βοηθήσω τον τόπο μου και να συνεργαστώ πάνω από όλα με όλους τους φορείς, να δώσουμε λύσεις σε όλα τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους κατοίκους. Λύσεις μπορεί να υπήρχαν , αλλά πάσχαμε στην εφαρμογή των λύσεων.» δηλώνει και μιλά για την δική του σύντομη προεκλογική περίοδο, μόλις 25 ημερών. Τι να προλάβεις να κάνεις; Εμένα μου αρέσει η επαφή. Μπορεί να έχω γίνει αναγνωρίσιμος μέσω των συμμετοχών μου σε τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά μου αρέσει η προσωπική επαφή με τον κόσμο, να με γνωρίσουν και να με ρωτήσουν ο,τι θέλουν.»
Όπως δηλώνει ο κος Ιατρίδης, «η πολιτική για μένα δεν είναι επάγγελμα, ούτε οικονομική αποκατάσταση. Πολιτική είναι προσφορά για το καλό του τόπου μου και βεβαίως είναι προτάσεις συνεργασία, ενότητα για να μπορέσεις να δώσεις λύσεις. Ανάπτυξη . Να υπάρξουν δουλειές για να μείνουν τα παιδιά μας εδώ και να γυρίσουν πίσω αυτά που έφυγαν.» Αναφερόμενος στην πολυπόθητη ανάπτυξη του τόπου δηλώνει « Έχουμε πολλά εδώ στον τόπο μας να εκμεταλλευτούμε. Υπάρχουν προοπτικές, έχουμε την παραλιακή οδό από το Φανάρι μέχρι τα Πετρωτά. Τόσα χρόνια ακούω υποσχέσεις κι όλα παραμένουν αναξιοποίητα . Χρειάζεται ενοποίηση κι ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων. Το σπήλαιο του Κύκλωπα, το Παπίκιο όρος, και πολλά άλλα για τα οποία έχω ακούσει πολιτικούς της περιοχής μας να λένε, ότι θα τα αναδείξουν, όμως, δεν έγινε τίποτα. Ανάδειξη όλων ώστε να έρθουν τουρίστες στην περιοχή. Στόχος μας να κάνουμε τον τόπο μας προορισμό.»

Στέκεται στην εκροή χρήματος με τις αγορές που πραγματοποιούν κάτοικοι της περιοχής στο Κίρτζαλι και στην Κεσσανή, προς Βουλγαρία και Τουρκία, και προτείνει να δοθούν κίνητρα ώστε οι τιμές των προϊόντων να είναι κι εδώ ανάλογες. Προτείνει να θεσπιστούν διόδια, ώστε να μην συμφέρει κάποιον να πάει εκεί για τις καθημερινές αγορές του. « Μου είπε φίλος μουσουλμάνος ότι την περίοδο του Μπαϊραμιού έφυγαν 2 εκατομμύρια ευρώ και πήγαν σε ένα τριήμερο στην Τουρκία. Γιατί αυτά τα χρήματα δεν θα μπορούσαν να μείνουν εδώ;» αναρωτιέται. Παράλληλα προτείνει να δοθούν κίνητρα στην ΒΙΠΕ της Κομοτηνής για να ξαναζωντανέψει και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
«Πρέπει να προσέξουμε τον πρωτογενή τομέα. Χωρίς Πρωτογενή τομέα είσαι ανύπαρκτος. Άρα, εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας. Και να δώσουμε εκεί κίνητρα για οργανωμένες, συγκεκριμένες καλλιέργειες. Δεν μπορούμε να τα απαξιώνουμε όλα, δεν μπορούμε να είμαστε αδρανείς τόσα χρόνια, δεν μπορούμε να τα λέμε και να μην τα κάνουμε . Έφτασε η ώρα των πράξεων. Λύσεις υπάρχουν, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστούν κι εκεί θα επιμείνω.»

Αναφερόμενος στο θέμα της συνύπαρξης Χριστιανών και μουσουλμάνων πολιτών σημειώνει ότι στην Κομοτηνή, στην Ροδόπη «ζούμε Έλληνες πολίτες, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Ζούμε και συνεργαζόμαστε ειρηνικά. Είμαστε παράδειγμα συνύπαρξης σε όλο τον κόσμο. Τέτοιου είδους διλήμματα που τίθενται από κάποιους: ψηφίστε χριστιανό για να μην βγει μουσουλμάνος είναι επικίνδυνα. Επιφέρουν διχασμό ενίοτε και μίσος και μάλιστα από την μια στιγμή στην άλλη. Δεν συνάδουν και με το πνεύμα του προέδρου μας, του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος μιλάει για ενότητα , θέλει να ενώσει όλους τους Έλληνες. Άρα, εδώ θα συνεχίσουμε να ζούμε, με τους αδερφούς μουσουλμάνους δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Αν τώρα υπάρχουν ακραία στοιχεία τα οποία δημιουργούν προβλήματα ή υποκινούνται από ακραία υπόγεια κέντρα αυτά θα πρέπει να σταματήσουν και βεβαίως ένα κράτος έχει όλη την ισχύ για να επιβάλει ποινές και κυρώσεις σε όποιους δημιουργούν προβλήματα. Όπως για παράδειγμα η κα Ασάφογλου με το ΚΙΕΦ. Θα πρέπει να σταματήσει. Αν η κα Ασάφογλου και οποιοσδήποτε άλλος θέλει και δεν του αρέσει να μείνει εδώ, ας πάει να μείνει στην Τπουρκία, εδώ όμως δεν θα διαταράξει την ειρηνική μας συνύπαρξη. Κανείς και ποτέ.»
Τέλος, δεν παραλείπει να στείλει το μήνυμα του για την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου. «Να πάνε να ψηφίσουν όλοι. Ενωμένοι μπορούμε. Ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη, πολλοί κούκοι μπορούν να διορθώσουν πάρα πολλά και δεύτερον να επιλέξουν νέα πρόσωπα με εργασιακή εμπειρία . Για να μπορέσει αυτός ο τόπος να αλλάξει, να γυρίσει σελίδα.» προτρέπει τους εκλογείς και σημειώνει: «Η Ροδόπη χρειάζεται αλλαγή σελίδας. Η Ροδόπη έχει δυνατότητες, πρέπει να απογειωθεί και μπορούμε να την απογειώσουμε. Το θέμα είναι ποιος θα την απογειώσει , αυτός που δεν ξέρει να απογειώνει ή αυτός που έχει κάνει χιλιάδες απογειώσεις μέχρι τώρα. Άρα λοιπόν, ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε πράξη αυτά που χρειάζεται η Ροδόπη να απογειώσουμε τη Ροδόπη και να την βάλουμε σε προτεραιότητα.»
Φώτο: Ο κος Κωνσταντίνος Ιατρίδης στο στούντιο της ΕΡΤ Κομοτηνής συνέντευξη-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτη Σάμο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς
Επόμενο άρθροΚομοτηνή: Συμμετοχή ή αποχή στις εκλογές της 7ης Ιουλίου