Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες για την πορεία της πανδημίας μετά την ξέφρενη πορεία που καταγράφουν τα κρούσματα κορονοϊού. Συνολικά στο «κόκκινο» επίπεδο συναγερμού έχουν περάσει 7 περιοχές καθώς σε καθεστώς lockdown εντάσσονται από την Παρασκευή στις έξι το πρωί η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Ροδόπη ενώ την ίδια μέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στις περιοχές που μπαίνουν στο «επίπεδο 4″ είναι υποχρεωτικές οι μάσκες παντού, τα εστιατόρια και τα καφέ κλείνουν, τα εμπορικά καταστήματα μένουν ανοιχτά, οι μετακινήσεις απαγορεύονται μετά τις 12.30 τη νύχτα ενώ η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό θα ισχύσει από το πρωί της Δευτέρας .

Στο «πορτοκαλί» περνούν Πέλλα, Δράμα, Έβρος, Ξάνθη, Κιλκίς, Καβάλα, Πιερία, Ημαθία και Χαλκιδική. Στις περιοχές αυτές ισχύει επίσης η μάσκα παντού, η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 12.30 τη νύχτα και απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 9 ατόμων.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς, στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 1.955 κρούσματα και 4.459 στενές επαφές που βρίσκονται σε καραντίνα. Αντίστοιχα, στη Λάρισα έχουμε 343 ενεργά κρούσματα και 721 στενές επαφές. Στη Ροδόπη καταγράφηκαν 217 ενεργά κρούσματα και 488 στενές επαφές που βρίσκονται σε καραντίνα.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη:

– 1.211 κρούσματα από αυτά

– 335 κρούσματα στην Αττικής και 275 κρούσματα Θεσσαλονίκης

– 114 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι

– 12 καταγεγραμμένοι θάνατοι

Πάντως η εκτίμηση των λοιμωξιολόγων είναι ότι δεν βρισκόμαστε ακόμα στο «σημείο μηδέν» και υπάρχει η δυνατότητα να συγκρατηθεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Την Παρασκευή η ανακοίνωση των νέων μέτρων από τον πρωθυπουργό

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραλάβει τις προτάσεις της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να τις μελετήσει και να αποφασίσει τον επόμενο κύκλο των παρεμβάσεων που θα ανακοινώσει την Παρασκευή. Οι παρεμβάσεις δε θα έχουν μόνο οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά το αποτύπωμα τους θα αφορά και τις περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο.

Μέχρι στιγμής, ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει σε ποιες αποφάσεις θα καταλήξει ο πρωθυπουργός, όσον αφορά στα μέτρα που θα ανακοινώσει αύριο. Ωστόσο, στο προσκήνιο βρίσκονται ορισμένα βασικά σενάρια.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ανάμεσα στις προτάσεις των ειδικών που θα πάρει στα χέρια του ο πρωθυπουργός, περιλαμβάνονται:

  • Μάσκες παντού.
  • Περαιτέρω περιορισμός του ωραρίου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  • Απαγόρευση της βραδινής κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 00:30.
  • Επέκταση της τηλεργασίας.

Την ίδια στιγμή, μεγάλο μέρος των συζητήσεων περιστρέφεται γύρω από το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός περιφερειακών ενοτήτων που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό.

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει πάντα η αποφυγή ενός καθολικού lockdown. Για το λόγο αυτό, η κίνηση της περαιτέρω ενίσχυσης των μέτρων θα γίνει άμεσα, με το μεγάλο στοίχημα να είναι οι παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν να εφαρμοστούν με απόλυτο τρόπο.

Στο μεταξύ στη Θεσσαλονίκη τα κρούσματα αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς ενώ τα αποτελέσματα από τα γρήγορα τεστ στη νέα παραλία επιβεβαίωσαν ότι το lockdown ήταν μονόδρομος.

Ανησυχία και στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Άγιος Σάββας όπου εντοπίστηκαν 19 κρούσματα κορονοϊού με 15 κρούσματα στο προσωπικό και 4 κρούσματα σε νοσηλευόμενους ασθενείς.

Οι 15 επιβεβαιωμένοι θετικοί από το προσωπικό είναι ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτωματολογία και παραμένουν κατ’ οίκον. Απολυμάνθηκαν όλοι οι χώροι του νοσοκομείου και για προληπτικούς λόγους τέθηκαν σε καραντίνα 25 άτομα από το προσωπικό.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ:  Δημήτρης Γκάτσιος, Μαρία Σταθοπούλου, Στέλιος Νικητόπουλος, Δήμητρα Σέκη

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣύσκεψη στο Μαξίμου για την Τράπεζα Πειραιώς
Επόμενο άρθροΠολιτική αντιπαράθεση για την εξέλιξη της πανδημίας