Διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ μετεωρολόγων, με αφορμή την αλλαγή του καιρού μέσα στο Σαββατοκύριακο. Από τη μία πλευρά ο Σάκης Αρναούτογλου αναφέρεται σε ένα σπάνιο χαμηλό βαρομετρικό το οποίο δεν συναντάται συχνά και το οποίο θα χτυπήσει συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και από την άλλη ο Γιάννης Καλλιάνος δίνει την δική του εκδοχή μιλώντας για υπερβολές.

Με μια μακροσκελή ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο μετεωρολόγος ξεκαθαρίζει:

«Επειδή απεχθάνομαι την υπερβολή και την παραπληροφόρηση για λόγους δημοσιότητας και προς την απόλυτη αποκατάσταση της καιρικής αλήθειας, έχω να σας αναφέρω τα εξής:

– ΟΧΙ δεν έρχεται ο χειμώνας αυτό το Σαββατοκύριακο.
– ΟΧΙ δεν θα χιονίσει στη Φλώρινα, στη Βυτίνα, στην Πάρνηθα, στο Καρπενήσι, στη Μακρινίτσα, στην Αράχωβα ή στα Ανώγεια.
– ΟΧΙ δεν θα υπάρξει κάποια ακραία μεταβολή του καιρού.
– ΟΧΙ δεν θα χρειαστείτε να κατεβάσετε τα χοντρά σας μπουφάν όσοι μένετε στα ημιπεδινά, στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα.
– ΟΧΙ δεν θα συμβεί κάτι ασυνήθιστο για τη χώρα.
– ΟΧΙ δεν θα εκδηλωθούν στις περισσότερες περιοχές ακραίες σε ένταση βροχές
– ΟΧΙ δεν θα βγω ζωντανά μέσα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA για να ενημερώσω για κάποιο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης.

Απλά :
Έρχεται ένα συννεφιασμένο και βροχερό Σαββατοκύριακο (κυρίως για τα βόρεια, κεντρικά και δυτικά τμήματα της χώρας), με όχι ακραίες σε ένταση βροχές για τις περισσότερες περιοχές. Ίσως δυνατές καταιγίδες να εκδηλωθούν κυρίως στις Σποράδες, στο Πήλιο, στην Εύβοια και αργά το βράδυ του Σαββάτου τοπικά στα Επτάνησα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση μόνο το Σάββατο κατά περίπου 4°C σε σχέση με σήμερα Παρασκευή. Την Κυριακή πάλι θα ανέβει. Τραγικό; Όχι! Να ντυθούμε χιονάνθρωποι; Όχι! Απίστευτο μέσα στο Νοέμβρη να υποχωρήσει ο υδράργυρος από τους 21-22°C στους 17-18°C, ε; Όχι!

Σε ότι αφορά στις χιονοπτώσεις…

Ναι, θα συμβεί κάτι φοβερό! Μέσα Νοεμβρίου και θα χιονίσει κυρίως το Σάββατο στα 1300-1400 μέτρα υψόμετρο στη Δυτική Μακεδονία! Δηλαδή θα χιονίσει 700 μέτρα υψηλότερα από τη Φλώρινα! Φοβερό; Όχι! Θα χιονίσει από τα 1500 μέτρα στη Θεσσαλία! Άρα 300 μέτρα πάνω από το υπερβολικά ορεινό Περτούλι! Συγκλονιστικό, ε; Όχι βέβαια!

Άρα λοιπόν θα χιονίσει για λίγο σε κάποια ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ της βόρειας Ελλάδας. Απίστευτο; Όχι, αν αναλογιστεί κανείς ότι εκεί χιονίζει ακόμη και το Μάϊο πολλές φορές.

Θα έχει 7-8 μποφόρ Α-ΝΑ ανέμους στα Επτάνησα (κυρίως την Κυριακή), παράλογο, ε; Δεν έχει ξαναφυσήξει στα Επτάνησα, εκεί επικρατεί μόνο άπνοια και νηνεμία, έτσι δεν είναι;

Λοιπόν, εν κατακλείδι, απολαύστε σας παρακαλώ το Σαββατοκύριακο σας και ας είναι κατά τόπους βροχερό ή συννεφιασμένο…

Α, ξέχασα και το πιο σημαντικό! Στην Αττική τι θα γίνει με αυτή την «ασυνήθιστη κακοκαιρία» που έρχεται; Απαντώ : Τίποτα απολύτως! Ίσως βρέξει για λίγο τοπικά το Σάββατο (που θα επικρατήσει συννεφιά) στα βόρεια τμήματα. Θερμοκρασία το Σάββατο; Στους 17-18°C η μέγιστη στο κέντρο της πόλης. Και την Κυριακή στην Αττική τι θα γίνει; Λίγες τοπικές νεφώσεις, διαστήματα με ανοίγματα στον ουρανό, καμία περίπτωση για τοπικές βροχές και θερμοκρασία στους 20-21°C.
Ιγκλού να πάρετε για την Αττική; Όχι!

Σας φιλώ, καλό Σαββατοκύριακο…»

Η πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου

Σύμφωνα με την πρόγνωση από τον Σάκη Αρναούτογλου στην ΕΡΤ, στα λευκά αναμένεται να ντυθούν για πρώτη φορά φέτος «τα περισσότερα χιονοδρομικά της χώρας και όχι μόνο καθώς στη δυτική Μακεδονία δεν αποκλείεται να πασπαλίσει για λίγες ώρες δυνατά και πάνω περίπου από τα 1200 μέτρα».

Μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος από το Σάββατο θα δούμε τη σπάνια τροχιά που θα πάρει το σύστημα που μπαίνει στην Ελλάδα από τα βορειοανατολικά που θα φέρει βροχές και κάποια χιόνια στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Όπως εξήγησε ο η πορεία του συστήματος θα κινηθεί δυτικά βορειοδυτικά προς την Ιταλία, με ισχυρούς ανατολικούς ανέμους στη δυτική Ελλάδα που θα φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ, κάτι που δεν είναι καθόλου συνηθισμένο.

Το Σάββατο (12/11) τα ανατολικά της Θεσσαλίας ενδέχεται να δουν βροχές με αρκετό νερό, ενώ και στη δυτική Ελλάδα θα υπάρξουν φαινόμενα, αλλά και στα Επτάνησα πιθανότατα να σημειωθούν πιο έντονες βροχοπτώσεις. Χιόνια αναμένεται πέσουν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας πάνω από τα 1.600 με 1.700 μέτρα, ενώ στην ορεινή Θεσσαλία και σε τμήματα της Στερεάς και της δυτικής Μακεδονίας ίσως υπάρξουν κάποιες παροδικές χιονοπτώσεις στα 1.300 μέτρα. Όσο για την Αττική, ο νομός δεν φαίνεται να επηρεάζεται, αλλά ίσως υπάρξουν κάποιες λίγες βροχές στα βόρεια.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤζεντιλόνι: Τα μέτρα της Ελλάδας για την ενεργειακή κρίση «δεν είναι αρκετά στοχευμένα»
Επόμενο άρθροΚλιμάκιο του Υπουργείου Τουρισμού στο Δήμο Φυλής για την χάραξη τουριστικής στρατηγικής