Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή, όπου συζητείται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για τον εκσυγχρονισμό της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε σε καταγγελίες που είχε κάνει εναντίον της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τα ιδιωτικά σχολεία, επικαλούμενη τα όσα είχε καταθέσει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων, Χαράλαμπος Κυραϊλίδης σε προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής σχετικά με τα ιδιωτικά σχολεία.

ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η κα. Κεραμέως χαρακτήρισε «πολύ σοβαρές» της καταγγελίες και κάλεσε τον πρώην υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη να δώσει εξηγήσεις. «Στην Επιτροπή ειπώθηκε κάτι πολύ σοβαρό από τον κ. Κυραϊλίδη, που κατήγγειλε ότι ο κ. Φίλης του είχε πει ότι επειδή δεν μπορούμε να κλείσουμε τα ιδιωτικά σχολεία θα σας κάνουμε αχρείαστους».

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι εφαρμογή του συντάγματος, απάντησε – μεταξύ άλλων – ο Νίκος Φίλης.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ καταργεί την κρατική εποπτεία στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η απάντησή μας υπάρχει στη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που κατοχυρώνει τη διακριτή θέση στα ζητήματα της μη δημόσιας εκπαίδευσης. Το μόνο που κάνει η Νίκη Κεραμέως είναι να εκπροσωπεί την κερδοσκοπική πλευρά της εκπαίδευσης» είπε χαρακτηριστικά.

Για κομματικό έλεγχο της εκπαίδευσης χωρίς αντικειμενικά κριτήρια και χωρίς καμία αξιολόγηση, με μόνο προσόν το κομματικό διαβατήριο, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Μας γυρίζετε πολλά χρόνια πίσω, παίζετε επικίνδυνα παιγνίδια με το μέλλον των παιδιών μας», είπε η κα. Γεννηματά, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο διαμορφώνει ένα νέο περιβάλλον εργασιακής ζούγκλας, καθώς στο όνομα της ελευθερίας στην άσκηση του επιχειρείν στην ιδιωτική εκπαίδευση, της αυτονομίας και ευελιξίας στους εργοδότες εκείνο που εννοείται – όπως είπε – είναι η απόλυτη ελευθερία των σχολαρχών να εκμεταλλεύονται όπως θέλουν τους εργαζόμενους. Τόνισε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί ελεύθερες απολύσεις χωρίς έλεγχο.

Η Ελληνική Λύση εκτιμά πως η παιδεία μπορεί να γίνει ένα οικονομικό εργαλείο.

Το νομοσχέδιο απελευθερώνει τις απολύσεις των διδασκόντων στα ιδιωτικά σχολεία και οδηγεί σε υποτίμηση της εργασιακής σχέσης του διδάσκοντα σε εξαρτημένη εργασία, όπως ακριβώς είναι η σχέση ενός εργαζόμενου σε σούπερ μάρκετ, σε τράπεζα ή σε οικοδομή, υποστήριξε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Το νομοσχέδιο έχει γίνει δεκτό επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία. Υπέρ του σχεδίου νόμου επί της αρχής τάχθηκε η ΝΔ, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ψηφίσει κατά, με εξαίρεση την Ελληνική Λύση που επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣτον Βόλο ο Λουντεβάλ
Επόμενο άρθροΑνακοίνωσε τον Τρούιτς η ΑΕΛ