Πυρά για εφ’  όλης της ύλης  θέματα αντάλλαξαν οι πολιτικοί αρχηγοί κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τα εργασιακά  ενώ η αντιπαράθεση  για το αντικείμενο της συνεδρίασης  εξελίσσεται σε σχετικά ήπιους τόνους. Ωστόσο, όταν άρχισαν οι δευτερολογίες υπήρξαν έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και το προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης κατέθεσε φάκελο  με αποσπάσματα των συνεδριάσεων του Eurogroup του 2015, για να περιέλθει προς γνώση του προέδρου της Βουλής. Ωστόσο ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας το επέστρεψε ως «απαράδεκτο». «Μου δίνει το δικαίωμα να αποφασίσω εάν θα το δώσω στους πολιτικούς αρχηγούς. Όταν κάποιος αισθάνεται πως πρέπει να λάβει μια πρωτοβουλία να ανακοινώνει κρυφές μαγνητοφωνήσεις που κάνει πρέπει να το κάνει με δική του ευθύνη. Δεν είμαι αχθοφόρος ή βαστάζος του κ. Βαρουφάκη εν προκειμένω. Επιστρέφω ως απαράδεκτη την επιστολή του κ. Βαρουφάκη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας.

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τού είπε: «Επιστρέφετε στην αντιπολίτευση με τα «μαγκάλια», μόνο που έχετε κυβερνήσει 4,5 χρόνια και οι πολίτες σας έχουν χρεώσει τις συνέπειες της πολιτικής, σας γι’ αυτό και σας έστειλαν στην αντιπολίτευση. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν έχετε μάθει πολλά από την διαδρομή, η οποία σας αναγκάζει να υιοθετείται ένα λόγο ο οποίος είναι τόσο ξεπερασμένος από τα γεγονότα. Αναρωτιέμαι αν μπορεί να υπάρξετε χωρίς κάποια κρίση. Αν έχετε λόγο ύπαρξης σε μια Ελλάδα η οποία επιστρέφει στην κανονικότητα, είπε ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του για τα εργασιακά.

Η απορροφητικότητα των επιχορηγήσεων για τη καταπολέμηση της ανεργίας το 2015 ήταν 77%, το 2016 66%, το 2017 68%, το 2018 76% και το 2019 πήγε στο 90%. Εσείς που νοιάζεστε για την ανεργία, δεν μπορούσατε καν να απορροφήσετε τα κονδύλια του ΟΑΕΔ, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή με αντικείμενο την κυβερνητική πολιτική για τα εργασιακά θέματα, υπενθύμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, τον Φεβρουάριο του 2015, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, μιλούσε για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 σταδιακά έως το 2016. «Εγώ το 2018 έλεγα ο κατώτατος μισθός να πάει στα 703 ευρώ το 2022. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στην υπευθυνότητα και την ανευθυνότητα. Θα ήταν πολύ εύκολο να έρθω και να κάνω πλειοδοσία για τον κατώτατο μισθό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια και αναφερόμενος στην ομιλία του γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος είπε ότι γινόταν συζήτηση, που γνώριζε και ο κ. Τσακαλώτος, να δώσουν τα μεγάλα πλεονάσματα για να πάρουμε τα εργασιακά, απηύθυνε ερώτηση στον κ. Τσίπρα εάν έτσι προέκυψαν τα υψηλά πλεονάσματα. «Έτσι εξηγείται το ότι δεν θέλατε την επαναδιαπραγμάτευση των υψηλών πλεονασμάτων; Ίσως κάποια στιγμή αυτή η συζήτηση για το 2015 να πρέπει να γίνει. Γιατί πρέπει να σας έχουμε και τους δύο μαζί στην αίθουσα για να καταλάβουμε τι έγινε αυτό το αμαρτωλό εξάμηνο» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Η αντίδραση Τσίπρα

Σε έντονο ύφος απάντησε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Έχετε ξεχάσει το είδος της αντιπολίτευσης που κάνατε επί 3,5 χρόνια», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην δευτερολογία του στον πρωθυπουργό.

«Είσαστε κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά όταν ο κ. Βρούτσης διέλυσε όλο το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων. Φέρατε τη χώρα σε μία πρωτοφανή ύφεση και το ΑΕΠ έχασε 25%. Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, κάναμε κάτι που εσείς ούτε στο όνειρό σας δεν είχατε δει. Δεν έχετε τσίπα και ντροπή να διαψεύσετε ότι αντάλλαξα το Μακεδονικό με τις συντάξεις. Τότε ήταν μία προδοτική συμφωνία που τώρα όμως τηρείται και τιμάται. Εσείς είσαστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας. Μας μιλάτε για πλεονάσματα όταν είχατε υπογράψει πλεονάσματα 4,5% και 4%. Αναρωτιέμαι ποιο άλλο κόμμα είχε την παρρησία και το θάρρος να πει ότι κάναμε κάτι λάθος, και τη χρεωκοπία την κάνατε σωστά, και τη μείωση του ΑΕΠ τα κάνατε σωστά, και τα θαλασσοδάνεια τα κάνατε σωστά, όλα τα κάνατε σωστά, συγχαρητήρια».

Με σκωπτικό σχόλιο απάντησε και στις αναφορές του πρωθυπουργού για τον Γιάνη Βαρουφάκη. «Πόσο έχει αγαπήσει ο πρωθυπουργός τον Γιάνη Βαρουφάκη, φαίνεται ότι σας είναι εξαιρετικά σημαντικός».

Δευτερολογία Βαρουφάκη

Ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης κατέθεσε ένα φάκελο που όπως είπε περιέχει τις απομαγνητοφωνήσεις από τις ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup του 2015. Τον θυμάμαι να λέει «ε, θα δώσουμε στους δανειστές τα πλεονάσματα και θα πάρουμε τα εργασιακά», είπε. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 επέκρινε τον πρωθυπουργό γιατί όπως είπε δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα που του έθεσε, τόσο για την ενοικίαση των εργαζομένων, όσο και για την μείωση του μέσου μισθού. Ο κ. Βαρουφάκης απευθυνόμενος και πάλι στον πρωθυπουργό τον κάλεσε να ζητήσει συγνώμη από τον κ. Τσίπρα γιατί ενώ η ΝΔ είχε συμφωνήσει σε πλεονάσματα 4,5%, ο κ. Τσίπρας κατάφερε και τα μείωσε.

Όλη δευτερολογία του πρωθυπουργού

Ο κύκλος της αντιπαράθεσης μας επέτρεψε να δούμε ποιος βρίσκεται σήμερα στο παρόν και ποιος επιθυμεί διακαώς την επιστροφή στο παρελθόν», είπε ανεβαίνοντας στο βήμα ο πρωθυπουργός για τη δευτερολογία του. «Δεν είστε στο εδώ και τώρα. Είστε στο εκεί και τότε. Είστε στο 2014», τόνισε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Συνολικά, επισημαίνοντας ότι θα έδινε απαντήσεις σε όλα τα θέματα που τέθηκαν από τους πολιτικούς αρχηγούς, κατηγόρησε ειδικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως υιοθετεί έναν λόγο «που είναι ξεπερασμένος από τα γεγονότα», πως επιστρέφει στην αντιπολίτευση με τα «μαγκάλια» αλλά και πως ξεχνά ότι κυβέρνησε για 4,5 χρόνια και οι πολίτες έχουν χρεώσει στο ΣΥΡΙΖΑ τις συνέπειες της πολιτικής του γι αυτό και τον έστειλαν στην αντιπολίτευση. Και πρόσθεσε: «Αναρωτιέμαι αν μπορείτε να υπάρξετε χωρίς κάποια κρίση. Αν έχετε λόγο ύπαρξης σε μια Ελλάδα που επιστρέφει στην κανονικότητα. Δεν έχει επιστρέψει, αλλά η πορεία τους τελευταίους μήνες είναι στη θετική κατεύθυνση. Έφυγε η κρίση της χώρας και μείνατε εσείς με την δική σας κρίση την εσωτερική, την οποία προσπαθείτε να την εξάγετε». Και συνέχισε σε υψηλούς τόνους: «Αν συνεχίσετε σε αυτή την γραμμή, την κυβέρνηση μπορεί να την διευκολύνετε αλλά δεν κάνετε καλό στην χώρα. Κάτι παραπάνω περιμένουν οι πολίτες από αυτό που βλέπουμε σήμερα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκάλεσε μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με όσα είπε για τους εργαζομένους στις τράπεζες: «ενδιαφέρεστε για τις τράπεζες εσείς που τις κλείσατε, κόπτεστε για τους εργαζομένους σε αυτές όταν η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση ήταν αποκλειστικό δικό σας έργο; Εκπλήσσομαι πραγματικά με το θράσος σας που οι ευθύνες της δικής σας κυβέρνησης σε αντίθεση με την αξιολόγηση της συλλογικής ζημιάς που επιβάλατε στη χώρα, το κόστος είναι μετρήσιμο, το χρεώνεστε εσείς και είναι πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ».

Για το θέμα της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που καθορίζεται με σαφήνεια από τον νόμο ώστε να μη δημιουργούνται «θέματα επέκτασης κλαδικών συμβάσεων με υπουργικές αποφάσεις που κινδυνεύουν τώρα να κριθούν άκυρες από το Συμβούλιο της Επικρατείας».

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε την αναφορά του κ. Τσίπρα περί προειδοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς για επικείμενο έλεγχο, ζητώντας του να εξηγήσει τι εννοεί όταν λέει ότι «κάποιος σφύριξε στην Τράπεζα ότι έρχονται ελεγκτές». Και πρόσθεσε: «Σας κατέθεσα μια σειρά από στοιχεία. Τα νούμερα δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Αυξήθηκαν οι έλεγχοι ΣΕΠΕ. Αυξήθηκαν τα ποσά των βεβαιωμένων προστίμων. Αυξήθηκαν σημαντικά οι έλεγχοι που έκανε ο ΕΦΚΑ», επισημαίνοντας αντίθετα ότι από στοιχεία «φαίνεται το πόσο μειωμένοι ήταν οι έλεγχοι τον Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο», πριν από τις εκλογές με τον υπαινιγμό «γιατί άραγε;» και υπογραμμίζοντας πως αντίθετα οι έλεγχοι «μετά τις εκλογές διπλασιάστηκαν».

Ο πρωθυπουργός έδωσε επίσης απάντηση για το ζήτημα του βάσιμου λόγου απόλυσης τονίζοντας πως δεν υπήρξε αντίδραση από τον κόσμο της εργασίας καθώς εις εκ των λόγων κατάργησης της σχετικής διάταξης είναι ότι «οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν ήθελαν να εμφανίζεται στο ηλεκτρονικό σύστημα ο λόγος απόλυσής τους».

Για τα προγράμματα επιμόρφωσης ο κ. Μητσοτάκης είπε «αν υποθέτουμε ότι έχουμε κονδύλια επιμόρφωσης 5.500 επιστημόνων και έχουμε δύο επιλογές: η πρώτη αφορά την ανανέωση υπαρχόντων ή να ξεκινήσουμε νέο για άλλους 5.500, τι προτιμάτε; 11.000 εργαζόμενους με ένα έτος εμπειρία ή 5.500 εργαζόμενους με 2 έτη εμπειρίας; Εσείς τι κάνατε, προχωρήσατε σε προσλήψεις 5.500 για ένα έτος και τους κλείσατε το μάτι λέγοντας τους ότι αν ξαναβγείτε θα τους ανανεώσετε τη σύμβαση».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε στη συνέχεια ότι δεν υπήρχε επί ΣΥΡΙΖΑ ικανή απορροφητικότητα των κονδυλίων για την καταπολέμηση της ανεργίας. Εκτεταμένη αναφορά έκανε και στην επίθεση που δέχθηκε για την αύξηση του κατώτατου μισθού, παραπέμποντας σε μη υλοποιημένες δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα και αντιτείνοντας: «Μας καταγγείλατε ότι τάζουμε λαγούς με πετραχήλια. Εμείς κάνουμε απολογισμό του έργου μας συνεχώς γιατί υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας. Σας φαίνεται περίεργο, αλλά έχετε 3,5 χρόνια να το συνηθίσετε».

Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα γιατί δεν είναι στην αίθουσα όταν μιλά ο Γιάνης Βαρουφάκης και αναφέρθηκε σε προτροπή που δέχθηκε από τον τελευταίο «να δώσουμε τα πλεονάσματα για να πάρουμε τα εργασιακά. Σοβαρά; Έτσι προέκυψαν τα υπερπλεονάσματα; Ίσως τελικά θα χρειαστεί κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του κ. Τσίπρα με τον κ. Βαρουφάκη για να καταλάβουμε τελικά τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015», κατέληξε.

Η πρώτη ομιλία του πρωθυπουργού

«Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου στον οποίο θα έχουν μερίδιο όλοι. Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν τη λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική στη χώρα είναι η δημιουργία πολλών καλών νέων θέσεως εργασίας», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, κατά τη συζήτηση στη βουλή με αντικείμενο την κυβερνητική πολιτική για τα εργασιακά θέματα.

(EUROKINISSI)

«Δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν όμως να υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους. Αυτή ήταν και η Συμφωνία Αλήθειας που υπογράψαμε με τον κόσμο των επιχειρήσεων προεκλογικά. Είπα ξεκάθαρα ότι εμείς μειώνουμε τους φόρους, απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον, διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας και οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους έχουν υποχρέωση να επενδύουν στην πατρίδα μας και πρωτίστως να φροντίζουν τους εργαζόμενους τους. Αυτή τη Συμφωνία αλήθειας τηρούμε απαρέγκλιτα στους επτά μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Για «απόλυτο πισωγύρισμα στην εποχή των μνημονίων σε ό,τι αφορά τη θέση, το βιοτικό επίπεδο και τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων», κατηγόρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την κυβέρνηση, ξεκινώντας την ομιλία του στην Βουλή, ενώ για την ομιλία του πρωθυπουργού είπε ότι «ήταν εκτός τόπου και χρόνου».

(EUROKINISSI)

Ανέφερε ότι ήδη έχουν διαψευστεί οι υποσχέσεις για ανάπτυξη της τάξης του 4% και συμπλήρωσε ότι, δεν είδαμε ούτε τις μπουλντόζες στο Ελληνικό, ούτε επενδύσεις και πολλές και καλές δουλειές. Υποστήριξε ακόμη ότι «η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η άρση προστατευτικών διατάξεων για τους εργαζόμενους και τελικά η μείωση του μέσου μισθού», είναι στον πυρήνα της αντίληψης της ΝΔ για την ανάπτυξη.

Κατηγόρησε δε για «λαθροχειρία» τον πρωθυπουργό για τον τρόπο με τον οποίο ερμήνευσε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ για την απασχόληση και την ανεργία. «Εσείς τάξατε λαγούς με πετραχείλια και εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «κάνετε μία βόλτα στην αγορά στα καταστήματα για να δείτε ποια είναι η εικόνα στην αγορά. Η χειρότερη περίοδος των τελευταίων χρόνων ήταν η φετινή με πτώση 30%».

Τα στοιχεία για την ανεργία είναι εφιαλτικά και κανείς από αυτό το έδρανο δεν μπορεί να δηλώνει ικανοποιημένος» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της στην Βουλή, στη συζήτηση που είναι αυτή την ώρα σε εξέλιξη για εργασιακά θέματα.

Η κ. Γεννηματά απαντώντας στον πρωθυπουργό και επικαλούμενη «τα νούμερα», που είναι, όπως είπε «αποκαλυπτικά», έκανε λόγο για «το νέο μεγάλο πρόβλημα» που είναι οι «εργαζόμενοι φτωχοί», ενώ σημείωσε πως «με τις φορολογικές ελαφρύνσεις διευκολύνετε τους επιχειρηματίες και επιβαρύνετε τους εργαζόμενους».

(EUROKINISSI)

«Αν όσα ακούσαμε την προηγούμενη ώρα είχαν πράγματι γίνει, δεν θα είχαμε τίποτα να συζητήσουμε σήμερα εδώ. Όλα θα ήταν λυμένα», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «υπονομεύει» τις «κλαδικές συλλογικές συμβάσεις» και ενθαρρύνει «τον αθέμιτο ανταγωνισμό»

«Εγκαταλείπετε τους άνεργους στην τύχη τους» σημείωσε ακόμη, λέγοντας πως θα περιμένει να δει πώς θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες που ακούστηκαν σήμερα. Εξάλλου, αιχμηρά σχολίασαν κύκλοι του Κινήματος Αλλαγής την ενέργεια του Γ. Βαρουφάκη να εμπλέξει τη Βουλή στη διακίνηση των υποκλοπών που έκανε κατά τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Eurogroup το 2015. Κύκλοι του Κινήματος Αλλαγής ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Εάν ο κ. Βαρουφάκης επιθυμεί να δώσει στη δημοσιότητα τις υποκλοπές που έκανε στο Eurogroup, να το πράξει με δική του ευθύνη και να μην προσπαθεί να μετατρέψει τη Βουλή σε πλυντήριο. Σε κάθε περίπτωση θυμίζουμε ότι για όλα όσα συνέβησαν στην οικονομία το Κίνημα Αλλαγής έχει ζητήσει την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής».

Την δική του πρόταση νόμου κατέθεσε το ΚΚΕ

Την πρόταση νόμου, που είχε καταθέσει στις 18 Οκτωβρίου του 2016 για τις συλλογικές συμβάσεις και η οποία υπογράφεται από 513 εργατικά σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα επανακατέθεσε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στην πρόταση νόμου, την οποία υπογράφει ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας μαζί με όλους τους βουλευτές του ΚΚΕ, προβλέπεται μεταξύ άλλων:

(EUROKINISSI)

Η κατάργηση όλων των διατάξεων των μνημονίων, που ψηφίστηκαν από όλες τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση. Διασφαλίζονται πλήρως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Επανέρχεται η υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και η αρχή της ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τους εργαζόμενους.

Κυρ. Βελόπουλος: Κυνηγάτε τους ξένους επενδυτές με το ντουφέκι και φορολογείτε τους Έλληνες

Από τους άλλους αρχηγούς άκουσα εκθέσεις ιδεών, θεωρίες και εικοτολογίες», είπε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος και προσέθεσε «αναμίξατε την αλήθεια με το ψέμα και είπατε μισές αλήθειες».

«Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυξήθηκαν οι επιχειρήσεις. Αν θεωρείτε ότι επιχειρήσεις είναι τα καφέ μπαρ και τα σουβλατζίδικα κάνετε λάθος. Είναι μικρές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών δεν είναι επενδύσεις», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

«Εμείς γιατί κάνουμε τους αστυνομικούς και κυνηγάμε αυτόν που πάει τα λεφτά του στην τράπεζα; Αυτός είναι ο πόνος του Έλληνα. Να έχει στην άκρη 5.000-10.000 ευρώ. Αυτό δεν είναι μαύρο χρήμα. Το μαύρο χρήμα προέρχεται από ναρκωτικά, από όπλα, από εμπόριο γυναικών. Σταματήστε να λειτουργείτε αστυνομικά. Δεν μπορείτε να κυνηγάτε τους ξένους επενδυτές με το ντουφέκι για επενδύσεις που ποτέ δεν έρχονται και να επιβάλλετε υψηλή φορολόγηση στους Έλληνες που θέλουν να επενδύσουν στην χώρα», κατέληξε ο κ. Βελόπουλος.

Γ. Βαρουφάκης: Η  πραγματικότητα εκεί έξω είναι ένας βρώμικος πόλεμος κατά της εργασίας

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση για τις θέσεις τους γύρω από τα εργασιακά ζητήματα, αλλά και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, άσκησε από το βήμα της Βουλής ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

“Πρόκειται για μια κατάσταση, όπου ρευστοποιείται η εργασία”, είπε ο κ. Βαρουφάκης, “καθώς σε πολλές επιχειρήσεις απολύονται εργαζόμενοι και προσλαμβάνονται άλλοι, ενοικιαζόμενοι”, ζητώντας την κατάργηση της σχετικής νομοθεσίας.

EUROKINISSI

Στην συνέχεια, επικαλέστηκε ένα στοιχείο, το οποίο όπως είπε, δεν το έχει δει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου. Ότι δηλαδή, επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ανέβηκε ο κατώτατος μισθός και καταργήθηκε ο υποκατώτατος, θα έπρεπε να ανέβει και ο μέσος μισθός. Αλλά αυτό, πρόσθεσε δεν συνέβη, αντίθετα ο μέσος μισθός μειώθηκε. Η Ελλάδα είπε ο κ. Βαρουφάκης, είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο, όπου σε μια περίοδο που το ΑΕΠ αυξάνεται, αυξάνεται ο κατώτατος μισθός αλλά είχαμε μείωση του μέσου μισθού.

Ρεπορτάζ: Λάμπρος Παναγιώτου

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Σχετική είδηση: Κ. Μητσοτάκης: Ανάπτυξη για νέες θέσεις εργασίας-Δριμεία επίθεση στον Α. Τσίπρα

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠρος παραμονή ο Χρήστος Δώνης
Επόμενο άρθροΚαλές επιδόσεις από Χρήστου και Βαζαίο