Οι επεισοδιακές κινητοποιήσεις των “Κίτρινων Γιλέκων” έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο σύνολο της τουριστικής βιομηχανίας στη Γαλλία και ειδικότερα στον ξενοδοχειακό κλάδο στο Παρίσι. Οι εικόνες που δείχνουν ταραχώδεις διαδηλώσεις στα πιο όμορφα αξιοθέατα παγκοσμίως, στη μεγαλύτερο κύμα διαμαρτυρίας μετά τον Μάη του 1968, μεταδίδονται παγκοσμίως, έχοντας ως αποτέλεσμα, πολλοί τουρίστες που σχεδίαζαν να επισκεφθούν το Παρίσι τον Δεκέμβριο, να ακυρώνουν τώρα τα ταξίδια τους.

 

Η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων κατέγραψε ακυρώσεις για τουλάχιστον μία ημέρα τον Δεκέμβριο. Μόνο στο διάστημα, από τις 23 έως τις 27 Νοεμβρίου, υπήρξαν περίπου 25.000 ακυρώσεις στα ξενοδοχεία του Παρισιού για όλο τον Δεκέμβριο, πρωτίστως για τα Σαββατοκύριακα και περισσότερο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, αυτό αντιπροσωπεύει απώλεια εσόδων έως 20%, που εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε πόσο 10 έως 15 εκατομμύρια ευρώ.

 

Η φιλόξενη εικόνα του Παρισιού και της Γαλλίας αμαυρώνεται από τη βία και τις ζημιές που διαπράχθηκαν κατά τις διαδηλώσεις των “Κίτρινων Γιλέκων”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Τουρισμού και πρόεδρος της κύριας οργάνωσης του ξενοδοχειακού τομέα, της Union des métiers et des industries de l’hôtellerie (Umih) κ. Roland Héguy, εκφράζοντας το φόβο για δραματικές επιπτώσεις στην τουριστική οικονομία του Παρισιού κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

 

Οι ξενοδόχοι του Παρισιού είχαν καταφέρει να ξεπεράσουν τις επιδόσεις του 2014, πριν από τα αρνητικά γεγονότα του 2015, που είχε οδηγήσει σε απότομη πτώση τις αφίξεις στη γαλλική πρωτεύουσα. Τώρα, επανέρχεται ο φόβος για μια νέα κρίση, εάν δεν επανέλθει η κανονικότητα στο Παρίσι.

 

Παρά τα ισχυρά μέτρα ασφαλείας, το περασμένο Σάββατο οι υλικές ζημιές ήταν μεγαλύτερες σε σύγκριση με το προηγούμενο Σάββατο, ενώ πολλά καταστήματα παρέμειναν κλειστά- σε μια περίοδο που παραδοσιακά οι αγορές είναι αυξημένες λόγω των επικείμενων εορτών. Κλειστά λόγω των διαδηλώσεων έμειναν ο Πύργος του Αιφελ, το Λούβρο και άλλα αξιοθέατα.

 

Πυρπολημένα αυτοκίνητα, σπασμένα παράθυρα, λεηλατημένα καταστήματα ήταν η εικόνα κεντρικών δρόμων στο Παρίσι μετά την τελευταία διαδήλωση. Τουλάχιστον 133 άνθρωποι τραυματίστηκαν και περισσότεροι από 400 συνελήφθησαν, ενώ χαρακτηριστικό των τελευταίων διαδηλώσεων ήταν η νεανική συμμετοχή.

 

Σημειώνεται ότι το κίνημα διαμαρτυρίας “Κίτρινα Γιλέκα” έχει δώσει νέο «ραντεβού» για κινητοποιήσεις το προσεχές Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου, μιλώντας για “τελική επίθεση” στη σελίδα τους στο Facebook,

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο«Ελλάδα μπορούμε», το βασικό σύνθημα
Επόμενο άρθροΤο 43% των αιτήσεων απορρίπτεται