Επίσημος ομιλητής στη σημερινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία, στο Μεταξουργείο, ήταν ο καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Γουργουλιάνης, που δήλωσε πως βρισκόμαστε στην κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας και αναμένεται σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα να ακολουθήσουν τρια ακόμα «κύματα» της ίδιας έντασης όπου ο κορωνοϊός δεν δείχνει το «σκληρό» του πρόσωπο.

«Από εδώ και στο εξής θα έχουμε δύο ή τρια ακόμη ήπια κύματα. Θα «σέρνεται» ο ιός για μεγάλο διάστημα. Και το «κύμα» στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα διαρκεί καιρό αν αναλογιστεί κανείς ότι εισήλθαμε σε αυτό στις αρχές Αυγούστου. Είναι όμως ήπιο», ανέφερε.

Σε ότι αφορά τα δεδομένα που δημιουργούνται με το άνοιγμα των σχολείων προέτρεψε τους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν χωρίς φόβο και ενστάσεις καθώς τα εμβόλια σώσουν ζωές και σημείωσε πως θα πρέπει να εμβολιαστούν και όσοι ηλικιωμένοι δεν το έχουν το έχουν πράξει ακόμη.

«Θα γίνουν πολλά τεστ και θα έχουμε πολλές διαγνώσεις. Το θέμα δεν εναπόκειται όμως στις μολύνσεις των παιδιών που θα περάσουν τον κορωνοϊό στο «πόδι», αλλά στους παππούδες στο σπίτι και στους εκπαιδευτικούς”

Με την άποψη του κ. Ξανθού ότι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα έπρεπε να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες, χωρίς να τεθούν σε αναστολή, υπήρξε σύγκλιση απόψεων.

«Εχω πείσει πολλούς ανθρώπους με λογικά επιχειρήματα να εμβολιαστούν. Εγώ νομίζω ότι πρέπει όλοι οι υγειονομικοί να εμβολιαστούν αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε πως η λειτουργία των Νοσοκομείων δυσχεραίνεται από την απουσία του μικρού έστω ποσοστού των ανεμβολίαστων που βγήκαν σε αναστολή. Η γνώμη μου είναι πως θα μπορούσαν να μην φύγουν αλλά να μετακινηθούν σε θέσεις που θα ήταν χρήσιμοι”.

Ο κ. Γουργουλιάνης μίλησε για τα απαγορευτικά μέτρα που επιβλήθηκαν στα «βαριά» κύματα της πανδημίας αλλά και τον ρόλο των επιστημόνων και της αρμόδιας για τον κορωνοϊό επιτροπής.

Ο κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης αναφέρθηκε στην πανδημία του κορωνοϊού με ψυχραιμία, ενώ καυτηρίασε τον τρόπο παρουσίασης των εξελίξεων από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και τον ρόλο των επιστημόνων υπογραμμίζοντας ότι επιστήμονες δεν είναι πολιτικοί. Πρέπει να είναι παρεμβατικοί αλλά ταυτόχρονα και πολύ προσεκτικοί.

«Δώσαμε στον κόσμο για την πανδημία μηνύματα πολλές φορές αντιφατικά και διχαστικά. Και τα αντιφατικά μηνύματα μόνο κακό έκαναν. Η παρέμβαση πρέπει να γίνεται προσεκτικά και να μην παρασύρει τον κόσμο. Είμαστε η μόνη χώρα που γίνεται αυτό το πράγμα στην τηλεόραση καθημερινά».
Υπογράμμισε πως οι σχέσεις πολιτικής και επιστημόνων για την αντιμετώπιση της κρίσης αλληλοεπηρέαζονται.
«Και οι πολιτικοί επηρέαζαν επιστήμονες και τα μέλη των διορισμένων επιτροπών επηρέαζαν τους πολιτικούς. Οι επιστήμονες ήθελαν και θέλουν να είναι μέσα στο ρεύμα», είπε καυστικά.

Με τον ίδιο καυστικό τρόπο σχολίασε και το γεγονός ότι οι πολίτες ενημερώνονται από το διαδίκτυο.
Μίλησε για την ιστορία των εμβολίων που άλλαξαν την ανθρωπότητα και ειδικά τις μελέτες για το MRNA.

«Τα εμβόλια είναι η σημαντικότερη παρέμβαση για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, δεν χωράει καμία αμφιβολία», δήλωσε και τόνισε πως δεν μπορεί το 30% του πληθυσμού άνω των 60 ετών να είναι ανεμβολίαστοι. Να πείσουμε τους συνανθρώπους μας ότι αυτός είναι ο τρόπος για να βγούμε από αυτή την περιπέτεια. Πρέπει να βρούμε τη συναίνεση έστω και τώρα».

Προηγούμενο άρθροΜακρή – Τα σχολεία θα κλείσουν μόνο αν το πουν οι ειδικοί
Επόμενο άρθροΑρτ Μετράνο: Πέθανε ο «αστυνόμος Μάουζερ» από τη «Μεγάλη των Μπάτσων Σχολή»