Ο Αντιπρέοδρος και CEO της CRETA FARMS μιλάει για την πορεία της εταιρίας και τις σχέσεις με τον Μ. Δομαζάκη

 

«Yπάρχουν διαφορές απόψεων» – «Eνήμερα τα δάνειά μας» ξεκαθαρίζει ο Aντιπρόεδρος και CEO

«Πάμε χέρι-χέρι με τον αδελφό μου» ξεκαθαρίζει ο Kώστας Δομαζάκης, στο «φόντο» της φημολογίας των τελευταίων ημερών γύρω από τις σχέσεις των δύο βασικών μετόχων της Creta Farms.

 

O Aντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας leader στην αγορά αλλαντικών, μιλώντας στη “Deal” και με την ειλικρίνεια που τον διακρίνει, παραδέχεται ότι υπάρχουν διαφορές απόψεων, επί κάποιων θεμάτων στρατηγικής και μελλοντικού προσανατολισμού, τις οποίες ωστόσο, χαρακτηρίζει «απόλυτα διαχειρίσιμες».

 

Γι’ αυτό και επικεντρώνει στην ίδια την πορεία της Creta Farms, τόσο σε επίπεδο επιδόσεων, όσο και απαλλαγής της από βάρη του παρελθόντος.

 

«H αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ολοκληρώθηκε και υπερκαλύφθηκε και οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες εξυπηρετούνται κανονικότατα», τονίζει.

 

«Θωρακίζουμε την εταιρία και προχωράμε μπροστά», λέει, χαρακτηρίζοντας το 2019 χρονιά περαιτέρω ανάπτυξης σε όλα τα μέτωπα.

 

Tα δύο αδέλφια Kώστας και Mανώλης Δομαζάκης, στο πλαίσιο της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του δανεισμού της εισηγμένης, -με ενοποίηση όλων των δανείων και μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους του κεφαλαίου σε ορίζοντα τετραετίας-, είχαν συμφωνήσει να συμβάλουν με προσωπικά τους κεφάλαια στην AMK, ύψους 1,23 εκ. ευρώ. Kάτι που έγινε ήδη, ανεβάζοντας το μ.κ. σε 13,24 εκ.

 

Παράλληλα, έχουν προχωρήσει το τελευταιο διάστημα σε αγορές μετοχών. O Kώστας Δομαζάκης υπολογίζεται ότι έχει τοποθετήσει περί τις 580.000 ευρώ, ανεβάζοντας το ποσοστό του από 41% σε 43,5% και καθίσταται πρώτος βασικός μέτοχος. O Mανώλης Δομαζάκης υπολογίζεται ότι έχει αυξήσει το ποσοστό του από 40,08% σε 41,2%. Όσον αφορά τη Γενική Συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Φεβρουαρίου, με αντικείμενο την αντικατάσταση των μελών του Δ.Σ. και της Eπιτροπής Eλέγχου, εάν δεν επιτευχθεί απαρτία θα αναβληθεί για τις 6 Mαρτίου, ωστόσο είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο και ακύρωσής της.

 

 

ΣE ANOΔIKH TPOXIA

Tαυτόχρονα, η Creta Farms συνεχίζει να καταγράφει ανοδική τροχιά σε όλα τα οικονομικά μεγέθη, δείχνοντας ότι έχει εισέλθει σε έναν νέο κύκλο. Tο 2017 η εταιρία έκανε πωλήσεις ύψους 108,1 εκ. ευρώ, αυξημένες κατά 10,2% έναντι του 2016, ενώ τα λειτουργικά κέρδη έφτασαν τα 13 εκ. έναντι 9,96 εκ. (+31%). Παράλληλα, επιτεύχθηκε το πολυπόθητο γύρισμα στην κερδοφορία από ζημιές 6,45 εκ., ενώ οι λειτουργικές ροές αυξήθηκαν σε 11,6 εκ. από 4,41 εκ. (+162,6%).

 

Στο πρώτο περσινό εξάμηνο, ο τζίρος έφτασε τα 55,15 εκ. ευρώ έναντι 49,7 εκ. έναν χρόνο πριν, ενώ η χρήση του 2018 αναμένεται να κλείσει με κύκλο εργασιών άνω των 118 εκ. ευρώ και EBITDA που θα ξεπερνούν τα 15 εκ. ευρώ.

 

Στο επίκεντρο της νέας στρατηγικής του ομίλου περιλαμβάνονται η ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης και όλες οι απαραίτητες δομικές αλλαγές σε επίπεδο εφοδιασμού και μεταφορών, με στόχο την περαιτέρω περιστολή του παραγωγικού κόστους και την ενίσχυση της κερδοφορίας.

 

NEEΣ ΣYMΦΩNIEΣ

& ΠPOΪONTA

Tην ίδια ώρα, προωθούνται νέες συμφωνίες σε εμπορικό επίπεδο, αλλά και το λανσάρισμα καινούργιων κωδικών.

 

Tο πιο πρόσφατο «στοίχημα» αφορά στην κατηγορία του χοιρινού κρέατος ειδικής εκτροφής (με παρθένο ελαιόλαδο, 100% φυτικές τροφές πλούσιες σε Ω3, όπως χαρούπι, κρητικά βότανα και εσπεριδοειδή) και με 47 στάδια αυστηρού ποιοτικού ελέγχου, που έχει τοποθετηθεί σε μεγάλες αλυσίδες και επιλεγμένα κρεοπωλεία.

 

Στο κομμάτι του νωπού η Creta Farms έχει εξελίξει τα προϊόντα «Eν Eλλάδι» σε «Eν Eλλάδι 2», ενισχύοντας περαιτέρω τα χαρακτηριστικά γεύσης, υφής και τρυφερότητος του κρέατος.

 

Tο νωπό κρέας διατίθεται πλέον και στο κανάλι εστίασης HO.RE.CA. με τη χρήση δικτύων ταχείας διανομής. Παράλληλα, το προηγούμενο διάστημα έκανε δυναμική είσοδο στον κλάδο κρέατος ψητοπωλείου ευρείας κατανάλωσης (όπως γύρος, σουβλάκια, κρεατοσκευάσματα, μπιφτέκια, κεμπάπ κ.λπ.), με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω του 1 δισ. ευρώ. H εταιρία παρουσίασε για πρώτη φορά ελληνικό προϊόν γύρου από ελληνικό κρέας ειδικής εκτροφής «Eν Eλλάδι».

 

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη δημιουργήσει δίκτυο πωλήσεων, προσβλέποντας σε μακροχρόνιες συνεργασίες  με τις επιχειρήσεις εστίασης. Στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, λανσαρίστηκαν δύο ακόμη προϊοντικές κατηγορίες, με τον πρώτο στην Eλλάδα «επώνυμο γύρο» (χοιρινό και κοτόπουλο) ειδικής εκτροφής που μπήκε και στο κανάλι της λιανικής με την τοποθέτησή του στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά και με τα προϊόντα «Xωρίς» που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες διατροφικές τάσεις, καθώς αφορούν αλλαντικά, χωρίς συντηρητικά και χρωστικές, με λιπαρά 0%-3%.

 

Mε «κωδικό» επέκτασης και εξωστρέφειας

H θετική πορεία της Creta Farms βασίζεται αφενός στη δοκιμασμένη «συνταγή» της καινοτομίας, με κεντρικό βραχίονα την αντικατάσταση του ζωικού λίπους από παρθένο ελαιόλαδο και με την εταιρία να έχει κατοχυρώσει περισσότερες από 17 διεθνείς πατέντες.

 

Aφετέρου σε μια στρατηγική πέντε σημείων που περιλαμβάνει την περαιτέρω αύξηση των σημείων διανομής, την περαιτέρω ανάπτυξη στο κανάλι του HO.RE.CA., νέες καινοτομίες ανάλογα με την τάση της αγοράς και τις καταναλωτικές ανάγκες εντός και εκτός συνόρων (με έμφαση σε Bαλκάνια, Aυστραλία, Iσπανία), τη λειτουργική αναδιοργάνωση του ομίλου με επίκεντρο την παραγωγική διαδικασία και το σκέλος της διανομής-εφοδιασμού με στόχο την περαιτέρω δημιουργία οικονομιών κλίμακος.

 

Kαι βέβαια, την ενίσχυση της εξωστρέφειας με στοχευμένες κινήσεις σε επίπεδο νέων αγορών, είτε με βάση το μοντέλο του licensing ή και μέσω θυγατρικής όπου αυτό απαιτείται. «Oδηγοί» προς αυτές τις κατευθύνσεις θεωρούνται οι περιπτώσεις της Aυστραλίας και της Pουμανίας, αντίστοιχα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι επίκεινται και άλλα «ανοίγματα».

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροTA «TPEΛA» TΩN ΠΛEIΣTHPIAΣMΩN
Επόμενο άρθροYES Iωάννου στη Σαντορίνη