«‘Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς‘ σήμερα και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ποτέ πως η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, άρα αυτή η μέρα μας υπενθυμίζει ότι πρέπει πάντα να δίνουμε προσοχή στην καρδιά μας», τονίζει ο γνωστός Κομοτηναίος καρδιολόγος και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Μαϊνάς. Παράλληλα, προσθέτει ότι: «Πρέπει να προσέχουμε όλους τους παράγοντες κινδύνου οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.»

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Μαϊνά στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες», και ο κορονοϊός έχει αποδειχθεί ότι βλάπτει το καρδιαγγειακό σύστημα -γι΄αυτόν τον λόγο θα πρέπει να προσέχουμε διπλά τηρώντας όλα τα προστατευτικά μέτρα.

Υγιεινή διατροφή, γυμναστική και πρόληψη σώζουν

Όπως τονίζει, η υγιεινή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο -και υγιεινή διατροφή σημαίνει ότι πρέπει να προσέχουμε πρωτίστως το βάρος μας. «Έχει ξεκάθαρα φανεί ότι η παχυσαρκία είναι από τους επιβαρυντικούς προδιαθεσιακούς παράγοντες για καρδιαγγειακά νοσήματα. Άρα, για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ τη διατροφή μας. Να προσέχουμε τα λιπαρά, να πίνουμε πάντα ελάχιστα ή και καθόλου αλκοόλ και να γυμναζόμαστε.»

Σύμφωνα με τον κ. Μαϊνά, η άσκηση πρέπει να γίνεται καθημερινά ή πολύ συχνά. «Η άσκηση στο εξωτερικό συνταγογραφείται», σημειώνει με νόημα, και επισημαίνει: «Άρα, κι εμείς πρέπει να το προσέχουμε αυτό και να δίνουμε τις κατάλληλες οδηγίες στους ασθενείς μας, ανάλογα με το αν είναι ασθενείς ή όχι και να γυμνάζονται με σωστό τρόπο, χωρίς τις παρενέργειες της γυμναστικής και πάντα επ’ ωφελεία της καρδιάς.»

Δεν παραλείπει εκ νέου να επισημάνει ότι: «Πρώτη αιτία των αιφνίδιων θανάτων είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Άρα, η πρόληψη παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο. Γι΄ αυτόν τον λόγο υπενθυμίζουμε ότι η πρόληψη είναι αυτή η οποία σώζει.»

ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη με Απόστολο Καλιακούδα, φυσικοθεραπευτή της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου της ΑΕΛ
Επόμενο άρθροΔίνοντας μάχη με την Covid19: Ο γιατρός της 17χρονης μιλά στην ΕΡΤ (video)