Η Ευρώπη πρέπει να περάσει από τα λόγια στη χειροπιαστή αλληλεγγύη δήλωσε ο πρωθυπουργός για το προσφυγικό με αφορμή την κατάσταση στη Λέσβο, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα και συναντήθηκε μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου

Για την τουρκική προκλητικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι εφόσον υπάρξουν απτά δείγματα γραφής [από την Τουρκία] η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει άμεσα διερευνητικές επαφές σχετικά με το μοναδικό ζήτημα που έχει να συζητήσει, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

«Η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από αυτή την κρίση» είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια αυτό για να καρποφορήσει ο διάλογος στον οποίο η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή».

Στην αρχή των δηλώσεών του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η κυβέρνηση αντέδρασε πάρα πολύ γρήγορα για τα όσα συνέβησαν στη Μόρια και ήδη έχει οργανωθεί ένα κέντρο με πολύ-πολύ καλύτερες συνθήκες από αυτές που επικρατούσαν στη Μόρια.

«Παράλληλα, υπάρχει αυστηρή φύλαξη των συνόρων στον Έβρο και στη θάλασσα» τόνισε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα και η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να μεταφραστεί σε πραγματική αλληλεγγύη»

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως απαιτείται μια νέα πολιτική μετανάστευσης, παροχής ασύλου και επιστροφών.

«Να δούμε και πώς κάποιοι μετατρέπουν το νόμιμο δικαίωμα στο άσυλο σε επικίνδυνη παρανομία» είπε ο κ. Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε:

«Το ευρωπαϊκό μεταναστευτικό χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση».
Ξεκαθάρισε δε, πως η Μόρια «ανήκει στο παρελθόν» και πρέπει να «περάσουμε στην ίδρυση μιας νέας δομής όπου θα κυματίζουν μαζί η ευρωπαϊκή και η ελληνική σημαία, με συνευθύνη στη λειτουργία της».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, επεσήμανε πως θέλει να δει με τα μάτια του την κατάσταση στη Λέσβο και τι απαντήσεις μπορούμε να δώσουμε τις επόμενες ημέρες και επεσήμανε ότι «Η επόμενη σύνοδος κορυφής θα αφιερωθεί ειδικά στο μεταναστευτικό, το ζήτημα της ασφάλειας, της σταθερότητας στη Μεσόγειο».

«Πρέπει να συνεργαστούμε για να δούμε πώς θα προοδεύσουμε. Πρέπει να είμαστε αυστηροί ώστε να γίνονται σεβαστές οι αρχές, για Ελλάδα, Κύπρο και όλα τα κράτη μέλη. Αν υπάρχει σεβασμός κοινών αξιών, αυτό θα είναι πολύ σημαντικό.» κατέληξε.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟι επιπτώσεις της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης – Ανάλυση από φοροτεχνικό (video)
Επόμενο άρθροΧρυσοχοΐδης: Συνελήφθησαν οι εμπρηστές της Μόριας