Πανδημία, οικονομία και ελληνοτουρκικές σχέσεις κυριάρχησαν στη συνέντευξη του Πρωθυπουργού, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης. Η δυσκολότερη απόφαση, ήταν να κλείσουμε τη χώρα με δραστικό τρόπο για την ασφάλεια των πολιτών, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο ραδιόφωνο του Σκάϊ. Ο πρωθυπουργός έριξε επίσης το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα καλώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθεί για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και σχετίζονται με τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. Απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, απάντησε για τον ανασχηματισμό ενώ αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα διεμήνυσε στην Άγκυρα ότι οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της δεν μπορεί να μην έχουν επιπτώσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη.

«Αναμφίβολα ήταν η δυσκολότερη απόφαση να κλείσουμε τη χώρα. Έπρεπε να προτεραιοποιήσουμε την υγεία των πολιτών. Γνώριζα ότι θα οδηγούσα τη χώρα σε μια βαθιά ύφεση. Ελπίζω να δικαιωθώ. Κερδίζουμε την πρώτη μάχη.» είπε

Αναφερόμενος στο κλείσιμο των συνόρων με τη Σερβία, έκανε λόγο για απόλυτα κατανοητή απόφαση από τους γείτονες, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής μιας γενικευμένης νέας καραντίνας στη χώρα, απάντησε ναι, εφόσον χρειαστεί, ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος ότι παρά την ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, θα επιλεγούν στοχευμένα τοπικά μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού.

Αποκτήθηκε, όπως είπε, μια πολύτιμη εμπειρία. «Δεν είναι μόνο τα αποτελέσματα. Είναι και η εικόνα του επαγγελματισμού που εκπέμπει η χώρα όπως συμβαίνει στα σημεία εισόδου με τα barcodes. Είμαστε πιο έτοιμοι σήμερα απ’ ό,τι πριν τρεις μήνες.
Διαθέτουμε περισσότερα κρεβάτια εντατικής είτε με δημόσιους πόρους, είτε με ιδιωτική πρωτοβουλία ώστε να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το φθινόπωρο θα έχουμε και περισσότερα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Αναφερόμενος στα φαινόμενα κοινωνικής χαλάρωσης που παρατηρούνται, όπως στα πανηγύρια, ο κ. Μητσοτάκης τα χαρακτήρισε αναμενόμενα, υπενθύμισε την ατομική υποχρέωση και πως η κυβέρνηση δεν κινείται στην κατεύθυνση απαγόρευσης.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, δήλωσε ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες, η χώρα πηγαίνει στην σωστή κατεύθυνση.
«Υποστηρίξαμε την πραγματική οικονομία και προστατεύσαμε τις θέσεις εργασίας.Το 2020 η χώρα βγήκε στις αγορές με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο και αυτό είναι έμπρακτη εμπιστοσύνη στη χώρα και την ελληνική οικονομία», ανέφερε.

Παραδέχτηκε λάθη στη διακυβέρνηση, όπως συνέβη στην επιλογή των Διοικητών Νοσοκομείων.

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η σύναψη του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου είναι μία πρόκληση για την Ελλάδα, γιατί παραβιάζει και τους βασικούς κανόνες της γεωγραφίας και πως η κυβέρνηση με την ανάπτυξη διπλωματικών ενεργειών, έκανε ευρωπαϊκό κεκτημένο τη φύλαξη των συνόρων μας.

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, την επιτυχία στην διαχείριση της κατάστασης στον Έβρο και το τηλεφώνημα με τον Ερντογάν ειπε : «Είμαστε γείτονες, έχουμε διαφορές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να μιλάμε. Ο κ. Ερντογάν δεν ήθελε να μιλάει μαζί μου, μετά την επιτυχία στον Έβρο. Είναι σημαντικό να μπορούμε να μιλάμε.» σημειώνοντας ταυτοχρόνως ότι η συνέχιση της τουρκικής προκλητικότητας δεν μπορεί να μην έχει επιπτώσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη.

«Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τα οποία είναι αναμφισβήτητα με όποιον τρόπο είναι ο πιο κατάλληλος, αλλά αυτή τη στιγμή είναι η διπλωματία» είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θέτει ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση «να μην υπάρχει ένταση που να καθιστά τον διάλογο αδύνατο» και συμπλήρωσε πως «η σύναψη του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου επηρεάζει τις συνθήκες, υπογραμμίζοντας ότι σύμμαχος της χώρας μας είναι η ΕΕ.

«Δεν είναι απολύτως ακριβές ότι μεσολάβησε η Μέρκελ για την επικοινωνία. Δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές ως προς την επικοινωνία μας. Ο οργανωμένος διάλογος μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας είναι πολύ διαφορετικός όμως», ανέφερε και έστειλε ένα μήνυμα προς την Τουρκία: «Η στάση της Τουρκίας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο δεν μπορεί να μην έχει επιπτώσεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «επικίνδυνη αυτοεκπληρούμενη προφητεία» τα περί θερμού επεισοδίου το φθινόπωρο και είπε πως η Ελλάδα κατέστησε σαφές ότι θα υπεραπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της με όποιο τρόπο κριθεί κατάλληλος, «αλλά αυτήν τη στιγμή μιλάει η διπλωματία. Επιμένω στη διπλωματική επίλυση όλων των διαφορών, με σημαντικότερη αυτή του καθορισμού της ΑΟΖ».

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχει βασική συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για τη γραμμή που πρέπει να τηρήσουμε στα κρίσιμα εθνικά θέματα και συμπλήρωσε πως δεν υπήρχε η ίδια σύμπνοια στο μεταναστευτικό. Χαρακτήρισε «ευρωπαϊκό κεκτημένο» το να προστατεύουμε τα σύνορά μας και στο μεταναστευτικό, ενώ υποστήριξε ότι οι προσφυγικές ροές είναι πολύ μειωμένες σε σχέση με πέρυσι.

«Αδιανόητο να επαναλαμβάνονται οι καταγγελίες για τη στάση των Ελλήνων στον Έβρο. Δεν ξέρουν ποιος οργάνωσε την επιχείρηση παράνομης εισόδου χιλιάδων μεταναστών στα ελληνικά εδάφη;», τόνισε και εξήρε το έργο του Λιμενικού Σώματος.

Πολιτικές εξελίξεις

«Η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στη σκανδαλολογία. Η Βουλή ανέλαβε την ευθύνη να διερευνήσει τις αποκαλύψεις για την προσπάθεια δημιουργίας παραδικαστικου κυκλώματος. Αυτό αφορά τη Βουλή», επισήμανε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

«Το 2016 επιχειρήθηκε προσπάθεια χειραγώγης του μιντιακού τοπίου από το ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε και υπογράμμισε: «Μαθαίνουμε για διαδρομές που πρέπει να διερευνηθούν, αλλά τα ξέραμε από παλιά. Τα βοσκοτόποια, ο δανεισμός από την Τράπεζα Αττικής κ.λπ. Το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε γιατί είχαμε θεσμικά αντίβαρα, όπως το ΣτΕ το 2016».

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι οι εκλογές του 2019 δεν αφορούσαν τόσο την πορεία της οικονομίας «αλλά την ποιότητα της Δημοκρατίας. Η καλύτερη απάντηση είναι η ίδια ενίσχυση των θεσμών. Τώρα είναι πιο θεσμικά ενισχυμένη η δημοκρατια μας».

Όπως ανέφερε, το δικό του μέλημα «είναι να κοιτάζω στο μέλλον και να διασφαλίζω ότι τέτοιες υποθέσεις θα εξετάζονται από τα αρμόδια όργανα. Δεν γνωρίζω αν και με ποιον τρόπο η υπόθεση Παπά θα φτάσει στη Βουλή. Υπάρχει ένα ζήτημα όταν ο αρχηηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν δίνει επαρκείς εξηγήσεις για το στενότερο συνεργάτη του. Δεν το αντιλαμβάνομαι και οφείλει μία απάντηση και στους υποστηρικτές του. Η αποπομπή του κ. Παππά είναι μόνδρομος και απορώ γιατί δεν έχει γίνει ακόμη. Δυσκολεύομαι να το αντιληφθώ. Αφορά όμως τον κ. Τσίπρα. Η χώρα χρειάζεται αξιόπιστη αντιπολίτευση. Η αυτοκάθαρση των κομμάτων αφορά τα κόμματα αλλά και τη λειτουργία της δημοκρατίας».

«Προκύπτει το θέμα της εκκωφαντικής απάντησης-εκδίκησης της ίδιας της πραγματικότητας σε όσους μας κουνούσαν το δάχτυλο και έβαζαν μπροστά το δήθεν ηθικό τους πλεονέκτημα», πρόσθεσε.

Σε ερώτημα εάν θα γίνει εξεταστική επιτροπή για τον κ. Παππά, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποια είναι τα δεδομένα που θα έρθουν στη Βουλή. Τα αρμόδια όργανα θα διερευνήσουν την υπόθεση αυτή. Θα ήθελα, όμως, να εστιαστούμε στα ζητήματα που ενδιαφέρουν πρωτίστως τους πολίτες. Όταν υπάρχει μία υπόνοια που αφορά τους θεσμικούς αρμούς της εξουσίας, πρέπει να διερευνηθεί. Η απάντηση είναι η ενίσχυση των αρμών της δημοκρατίας».

Για το θέμα της διαφήμισης των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού από τα ΜΜΕ και των χρημάτων που διανεμείθηκαν, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση έδωσε χρήματα σε μία εταιρεία που διένειμε τα χρήματα όπως έκρινε, με κριτήρια που όρισε. «Δεν ήταν λίστα Πέτσα. Γνωρίζω πολυ καλά τι έγινε στο παρελθόν. Δεν εξηγήσαμε από την πρώτη στιγμή, την αναθέσαμε σε μία εξωτερική εταιρεία του κλάδου. Δεν υπάρχει κριτική για το πού πήγαν τα χρήματα, τα οποία δεν δόθηκαν με παρέμβαση πολιτική», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο ένας χρόνος διακυβέρνησης είναι ευκαιρία αναστοχασμού και οριοθέτησης προτεραιοτήτων για το μέλλον αυτές οι επέτειοι, και έχει βγει ένα σχετικό σποτάκι.

Αναφερόμενος στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: «Αν τα κάναμε όλα ανάποδα γιατί απολαμβάνει η κυβέρνηση μεγαλύτερη αποδοχή από πέρυσι; Φαντάζομαι ότι ο κ.Τσίπρας θα πει για εικονική πραγματικότητα και εξαγορασμένα μέσα που παραποιούν την αλήθεια».

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Ν. Γκάτσιος

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροKοντά στην επιστροφή του στον Παναθηναϊκό ο Μποχωρίδης
Επόμενο άρθροΥπέγραψε στον Βόλο ο Κρητικός