Πανδημία, οικονομία και ελληνοτουρκικές σχέσεις κυριάρχησαν στη συνέντευξη του Πρωθυπουργού, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης. Η δυσκολότερη απόφαση, ήταν να κλείσουμε τη χώρα με δραστικό τρόπο για την ασφάλεια των πολιτών, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο ραδιόφωνο του Σκάϊ.

«Αναμφίβολα ήταν η δυσκολότερη απόφαση. Έπρεπε να προτεραιοποιήσουμε την υγεία των πολιτών. Γνώριζα ότι θα οδηγούσα τη χώρα σε μια βαθιά ύφεση. Ελπίζω να δικαιωθώ. Κερδίζουμε την πρώτη μάχη.» είπε
Αναφερόμενος στο κλείσιμο των συνόρων με τη Σερβία, έκανε λόγο για απόλυτα κατανοητή απόφαση από τους γείτονες, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής μιας γενικευμένης νέας καραντίνας στη χώρα, απάντησε ναι, εφόσον χρειαστεί, ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος ότι παρά την ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, θα επιλεγούν στοχευμένα τοπικά μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού.

Αποκτήθηκε, όπως είπε, μια πολύτιμη εμπειρία. «Δεν είναι μόνο τα αποτελέσματα. Είναι και η εικόνα του επαγγελματισμού που εκπέμπει η χώρα όπως συμβαίνει στα σημεία εισόδου με τα barcodes. Είμαστε πιο έτοιμοι σήμερα απ’ ό,τι πριν τρεις μήνες.
Διαθέτουμε περισσότερα κρεβάτια εντατικής είτε με δημόσιους πόρους, είτε με ιδιωτική πρωτοβουλία ώστε να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το φθινόπωρο θα έχουμε και περισσότερα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Αναφερόμενος στα φαινόμενα κοινωνικής χαλάρωσης που παρατηρούνται, όπως στα πανηγύρια, ο κ. Μητσοτάκης τα χαρακτήρισε αναμενόμενα, υπενθύμισε την ατομική υποχρέωση και πως η κυβέρνηση δεν κινείται στην κατεύθυνση απαγόρευσης.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, δήλωσε ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες, η χώρα πηγαίνει στην σωστή κατεύθυνση.
«Υποστηρίξαμε την πραγματική οικονομία και προστατεύσαμε τις θέσεις εργασίας.
Το 2020 η χώρα βγήκε στις αγορές με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο και αυτό είναι έμπρακτη εμπιστοσύνη στη χώρα και την ελληνική οικονομία», ανέφερε.

Παραδέχτηκε λάθη στη διακυβέρνηση, όπως συνέβη στην επιλογή των Διοικητών Νοσοκομείων.

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η σύναψη του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου είναι μία πρόκληση για την Ελλάδα, γιατί παραβιάζει και τους βασικούς κανόνες της γεωγραφίας και πως η κυβέρνηση με την ανάπτυξη διπλωματικών ενεργειών, έκανε ευρωπαϊκό κεκτημένο τη φύλαξη των συνόρων μας.

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, την επιτυχία στην διαχείριση της κατάστασης στον Έβρο και το τηλεφώνημα με τον Ερντογάν είπ

«Είμαστε γείτονες, έχουμε διαφορές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να μιλάμε. Ο κ. Ερντογάν δεν ήθελε να μιλάει μαζί μου, μετά την επιτυχία στον Έβρο. Είναι σημαντικό να μπορούμε να μιλάμε.» καθώς όπως είπε ησυνέχιση της τουρκικής προκλητικότητας δεν μπορεί να μην έχει επιπτώσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη.

«Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τα οποία είναι αναμφισβήτητα με όποιον τρόπο είναι ο πιο κατάλληλος, αλλά αυτή τη στιγμή είναι η διπλωματία» είπε

Περισσότερα σε λίγο

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟ Ολυμπιακός αγόρασε τον τερματοφύλακα της Λάρισας, Όγκμουντουρ Κρίστινσον
Επόμενο άρθροΎφεση 9% στην Ελλάδα το 2020 και ανάκαμψη 6% το 2021