Να συζητηθεί το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στη Σύνοδο του Ιουλίου που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στις Βρυξέλλες ζήτησε ο πρωθυπουργός, κατά την  τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Παρασκευή. Την ίδια ώρα, αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ για την τουρκική προκλητικότητα. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε – στην τηλεδιάσκεψη – ότι είναι παράδοξο να συζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την παράταση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για την Κριμαία και να μην συζητούν για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου. Ζήτησε μάλιστα το θέμα αυτό να συζητηθεί στη Σύνοδο του Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στις Βρυξέλλες.

Ο αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, αναφερόμενος στις απειλές της γειτονικής μας χώρας για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα προειδοποίησε: «Αν συμβούν τέτοια πράγματα, η Ελλάδα θα εξασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, υπάρχει δέσμη μέτρων κλιμακούμενη».

EUROKINISSI

Ο κ. Φλώρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης: «Αν θα φτάσουμε σε καθαρά στρατιωτική δράση είναι κι αυτή μια πιθανότητα, δεν την έχει αποκλείσει κανένας. Δεν υπάρχει σημειακή κρίση, θα εξαπλωθεί αμέσως, δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι στο Καστελόριζο και να μην εξαπλωθεί παντού».

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση σε όποια χώρα αποπειραθεί να καταλάβει ελληνικό έδαφος: «Έχουμε τη δυνατότητα αντίδρασης εντός 5 λεπτών εφόσον διαταχθούμε. Όποιος πατήσει τα πόδια του σε ελληνικό έδαφος, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα πάμε να δούμε ποιος ήτανε».

Απάντηση Δένδια στις αιτιάσεις Τσαβούσογλου – Στ. Πέτσας: Από το διεθνές δίκαιο προκύπτει ότι τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα

Νέο μήνυμα έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ότι «από το διεθνές δίκαιο προκύπτει ότι τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έδωσε έμφαση στη σημασία της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας, χαρακτηρίζοντάς την πρότυπο «για την οριοθέτηση των οικονομικών ζωνών και με άλλες χώρες, πρωτίστως με την Τουρκία».

Ο κ. Δένδιας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, απευθύνθηκε προσωπικά στον Τούρκο ομόλογό του: «Αν βρίσκει αυτή τη συμφωνία της αρεσκείας της Τουρκίας, τότε μπορούμε να διαπραγματευτούμε με τους κανόνες αυτής ακριβώς της συμφωνίας, την επήρεια στα νησιά, την υφαλοκρηπίδα στα νησιά, τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες στα νησιά».

Είχε προηγηθεί νέα προκλητική δήλωση για το θέμα των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο από τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλέτ Τσαβούσογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι τα ελληνικά νησιά έχουν χωρικά ύδατα αλλά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

«Η Ελλάδα έκανε όνειρα. Τώρα το Καστελόριζο από εμάς είναι 2 χλμ. Εδώ φαίνεται. Από την Ελλάδα είναι 570 χλμ. απόσταση. Δηλαδή αυτό έχει υφαλοκρηπίδα και για εμάς θα κλείσει τη θάλασσα. Αυτό δεν είναι δυνατόν» είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Ο Μ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε διεξοδικά και στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές θα συνεχισθούν και θα ενισχυθούν.

«Είναι σαφές και προκύπτει και από την πρόσφατη συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας ότι το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας προβλέπει ακριβώς για τα νησιά μας ότι έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Είναι κάτι που επανειλημμένως έχουν επιβεβαιώσει με τις δημόσιες δηλώσεις τους και μεγάλες άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ» υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας.

Να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο καλεί την Τουρκία ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου μέσω της ΕΡΤ

Να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο ζήτησε από την Τουρκία, σε αποκλειστική δήλωσή του στην ΕΡΤ, ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζεν Άσελμπορν.  Σημείωσε ότι το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να γίνει σεβαστό παντού, είτε στην Κριμαία και τη Δυτική όχθη, είτε στην Τουρκία και το Λουξεμβούργο. «Δεν μπορεί» τόνισε με έμφαση «να είναι δυνατόν 6 χιλιόμετρα από την Κρήτη, η Τουρκία να θέλει να ξεκινήσει αυτόνομες γεωτρήσεις. Αυτό είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας που βρίσκεται κοντά στην Ευρώπη και υπογράμμισε ότι κατ’ ουσίαν «η διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι μία διαμάχη μεταξύ της Τουρκίας και των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και για αυτό η Ε.Ε. πρέπει να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος. «Πρέπει και μπορούμε να το κάνουμε» είπε, «και έχουμε και φίλους στην Τουρκία οι οποίοι δεν βλέπουν τα πράγματα έτσι όπως τα βλέπει ο Πρόεδρος με την δική του οπτική. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι θα πρέπει να έχουμε μία φυσιολογική σχέση».

Η Τουρκία, ανέφερε ο κ. Άσεμπορν, χρειάζεται την Ευρωπαϊκή Ένωση για την οικονομία της καθώς η μεσαία τάξη της Τουρκίας δομήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες επειδή έχουμε μία καλή οικονομική συνεργασία. «Αλλιώς δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα η Τουρκία δεν θα ήταν τόσο πλούσια, δεν θα είχε ισχυρή μεσαία τάξη χωρίς την Ευρώπη. Αυτό πρέπει να το ξέρει η Τουρκία. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε και εμείς».

«Ο μοχλός πίεσης» συμπλήρωσε ο ίδιος «είναι ένας δημοκρατικός μοχλός. Βεβαίως θα πρέπει να το κάνουμε με όλους τους κανόνες της διπλωματίας και οι αγαπητοί πολίτες και πολιτικοί θα πρέπει να αντιληφθούν πως «αν συμπεριφέρεστε έτσι με την Ελλάδα συμπεριφέρεστε με τον ίδιο τρόπο σε όλους εμάς» και αυτό πρέπει να σταματήσει». Ελπίζω κατέληξε ο κ. Άσελμπορν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που γνωρίζει καλά την Ευρώπη, ότι μπορεί να παρέμβει ώστε να αλλάξει αυτή η σχέση.

«Έχουμε μία σχέση», είπε ο υπουργός «όταν αποφασίσαμε ομόφωνα το 2004 να ξεκινήσουμε διάλογο με την Τουρκία, ώστε κάποτε να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Και εγώ ο ίδιος» συνέχισε λέγοντας «το πιστεύω ακόμη και σήμερα ότι δεν είναι τίποτα αδύνατο, εφόσον η Τουρκία ασπαστεί τους κανόνες του κράτους δικαίου και τους κανόνες της ευρωπαϊκής ένωσης που έχουν αποτυπωθεί με τη συμφωνία της Κοπεγχάγης. Αυτό είναι δύσκολο όμως αυτή την εποχή» κατέληξε.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης, Γιώργος Σιδέρης

Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕΟΔΥ: Δέκα νέα κρούσματα του κορονοϊού και ένας θάνατος
Επόμενο άρθροΈγκλημα στον Εύοσμο: Προφυλακιστέες μάνα και κόρη