Για τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων 70 ετών με πρώτο θύμα τον τουρισμό μίλησε ο πρωθυπουργός στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Όπως τόνισε, η κυβέρνηση ενδέχεται να προχωρήσει σε νέα μέτρα στήριξης του κλάδου, που επλήγη περισσότερο από την πανδημία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια, η ελαχιστοποίηση των απωλειών, η διαφύλαξη των θέσεων εργασίας και η επανεκκίνηση των επιχειρήσεων.

«Η πολιτική μας για αυτό το καλοκαίρι υπηρετεί δύο στόχους, να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες, να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας και να ζωντανέψουμε τις επιχειρήσεις.
Ο δεύτερος στόχος είναι στρατηγικός, να μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από την επιτυχή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, ώστε ο τουρισμός να μπορέσει να ανασυνταχθεί και να επανέλθει δυναμικά στην ανάπτυξη από το 2021» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετης στήριξης του κλάδου στα τέλη Ιουλίου, ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου μίλησε για τους ρεαλιστικούς στόχους της φετινής χρονιάς.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να μην είναι μηδενική αυτή η χρονιά. Να υπάρξει έστω και ένα μικρό έσοδο από τον τουρισμό που θα συμβάλει στη μείωση της μεγάλης ύφεσης. Δεν μπορεί κανείς να προσδοκά με τα σημερινά δεδομένα κάτι περισσότερο από το 20-25% των περσινών εσόδων που μεταφράζεται σε 4-5 δις» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος.

Δραματικά στοιχεία για τον τουρισμό το τετράμηνο

Την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου η τουριστική κίνηση ήταν μειωμένη κατά 36,1% και τα έσοδα εμφάνισαν πτώση κατά 51,4%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2019, σύμφωνα με στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Μόνο τον Απρίλιο οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 96,2% και οι εισπράξεις κατά 98,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.
Κομβικής σημασίας για την επανεκκίνηση του τουρισμού είναι η απελευθέρωση των πτήσεων την 1η Ιουλίου.

Τουρισμός: Απώλειες σε παγκόσμιο επίπεδο

Τη σκληρή πραγματικότητα αποτυπώνουν οι αριθμοί στον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού. Η μείωση εσόδων αναμένεται να κυμανθεί από 910 δισ. δολάρια έως 1,2 τρισεκατομμύρια, ενώ θα κινδυνέψουν 100 έως 120 εκατ. θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣτο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ ο Λεβαδειακός
Επόμενο άρθροΈχω δουλέψει ως καθαρίστρια στο σπίτι της Κριστίνα Αγκιλέρα