Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις δεν περιορίζει, αντίθετα θωρακίζει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, όπου με τις τοποθετήσεις των πολιτικών Αρχηγών ολοκληρώνεται η ψήφιση του νομοσχεδίου για τους περιορισμούς στις διαδηλώσεις.

Η κυβέρνηση αυτή τόλμησε, είπε ο πρωθυπουργός, να αντιταχθεί στη θεοποιημένη πρωτοκαθεδρία του δικαιώματος της συνάθροισης, όπου κάθε ομάδα διαδήλωνε, παρεμποδίζοντας την ταυτόχρονη άσκηση των δικαιωμάτων των άλλων, όπως της ελεύθερης μετακίνησης, της εργασίας κτλ.

Ορισμένοι, παρατήρησε ο πρωθυπουργός, αρνούνται να αποδεχθούν ότι έχουμε μία σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα, που σέβεται τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών της.

Χαρακτήρισε θρασύτατη την κριτική της αντιπολίτευσης για αντιδημοκρατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου και τόνισε πως αυτό έρχεται να ρυθμίσει μία αναγκαιότητα που ανέδειξε η πραγματικότητα.

«Εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ ξεχνάτε ότι ενίοτε επικαλεστήκατε το υφιστάμενο και εν ενεργεία χουντικό πλαίσιο για να απαγορεύσετε διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της δικής σας θητείας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Κανέναν δεν αιφνιδιάζουμε φέρνοντας αυτό το νομοσχέδιο»

Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι προχθές κάποιοι βανδάλισαν σημεία της Αθήνας, μεταξύ των οποίων και το μνημείο για τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στη Marfin. «Τα λόγια περιττεύουν. Είναι μίσος, άκριτη έχθρα για την Δημοκρατία. Είναι φασισμός» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Και όμως τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται συχνά στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση. Το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται ακριβώς να θωρακίσει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών. Τόσο από τον κίνδυνο της κρατικής αυθαιρεσίας όσο και από τον σφετερισμό του δικαιώματος από όσους δεν θέλουν την ομαλότητα». «Τα λόγια περιττεύουν. Είναι μίσος, άκριτη έχθρα για την Δημοκρατία. Είναι φασισμός» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα προστατευμένο. «Το αναγνωρίζουν και το κατοχυρώνουν τα συντάγματά μας εδώ και 1,5 αιώνα, από το 1864» είπε και πρόσθεσε «Και μάλιστα σχεδόν με την ίδια διατύπωση, σε όλες τις αναθεωρήσεις που έχουν μεσολαβήσει μέχρι τώρα».

Αναφέρθηκε στο άρθρο 11 του Συντάγματος και μίλησε για ουσιαστική αποσαφήνιση και ρεαλιστική εφαρμογή του, ώστε να οριστεί ακριβέστερα το περιεχόμενο του όρου υπαίθρια δημόσια συνάθροιση και να θεσπιστούν κανόνες για την ανεμπόδιστη διεξαγωγή τους. «Με τρόπο όμως που δεν θα εμποδίζει την μετακίνηση και την εργασία των πολιτών και τη ζωή μια ολόκληρης πόλης. Γιατί όσο ιερή είναι η πρώτη εξίσου ιερές είναι και οι δεύτερες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η Δημοκρατία δεν γνωρίζει στεγανά, ούτε αναγνωρίζει προνομιακές ομάδες οι οποίες θα κατοχυρώνουν ένα συνταγματικό δικαίωμα σε βάρος των περισσότερων. Η δημοκρατία μας αναγνωρίζει ισότιμους πολίτες. Όπως και το Σύνταγμά μας δεν ιεραρχεί, τα δικαιώματα τα οποία κατοχυρώνει. Αλλά προσβλέπει στην άσκησή τους από όλους χωρίς η ισχύς του ενός να θίγει το άλλο. Το πλαίσιο των δημοσίων συναθροίσεων πρέπει επιτέλους να αλλάξει».

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚλείνουν στις 6μ.μ. οι σταθμοί του μετρό στο Σύνταγμα και στο Πανεπιστήμιο
Επόμενο άρθροΣε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για την Ιδιωτική Εκπαίδευση