Με τη φράση «όχι σε μονομερείς ενέργειες», ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στην Τουρκία κατά την επίσκεψη του στην 115 Πτέρυγα Μάχη στα Χανιά, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας χαρακτήρισε την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας» στην περιοχή.

Νέο μήνυμα στην Τουρκία, με το βλέμμα στην έναρξη των διερευνητικών επαφών Αθήνας-Άγκυρας, έστειλε ο πρωθυπουργός, στις κοινές δηλώσεις του με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός: «Το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να μένει η σταθερή πυξίδα για όλους μας. Είμαι, λοιπόν, συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τώρα πια έχει έρθει η σειρά της διπλωματίας».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ, ανέφερε: «Υποστηρίζουμε έντονα τον διάλογο μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας, και τους ενθαρρύνουμε να ξεκινήσουν εκ νέου τις συνομιλίες για τα θέματα αυτά το συντομότερο δυνατό».

Την περαιτέρω στρατηγική συνεργασία επιβεβαίωσε η ανακοίνωση του μόνιμου ελλιμενισμού στη Σούδα του ελικοπτεροφόρου «Hershel Woody Williams». Της νεότερης θαλάσσιας πλωτής βάσης επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Για το θέμα αυτό ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε πως: «Η Σούδα θα γίνει έδρα ελλιμενισμού του USS Hershel Williams, ενός από τα μεγαλύτερα πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ, στον ουρανό της Σούδας και της Κρήτης θα πετούν πάντα τα αεροσκάφη μας, ελληνικά και αμερικανικά, εγγυητές της σταθερότητας».

Ο κ. Πομπέο σχολίασε πως: «Πρόκειται κυριολεκτικά για μια ιδανική επιλογή, δεδομένης της στρατηγικής θέσης των εγκαταστάσεων, και συμβολίζει την αμυντική συνεργασία που θα συνεχίσει να επεκτείνεται και να αναπτύσσεται».

Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάικ Πομπέο ανέδειξαν την ισχυροποίηση των δεσμών Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών, με τον πρώτο να αναφέρει ότι: «Η αναβαθμισμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Αμερικής απλώνει τη δράση της και στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας μας με αιχμή τον εκσυγχρονισμό των 84 F-16 μας σε Viper…Διευρύνεται, όμως, και σε άλλα πεδία και σε άλλες περιοχές» και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να επισημαίνει πως: «Εμείς θεωρούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί πραγματικό πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και με εξαιρετική υπερηφάνεια υποστηρίζουμε την ελληνική κυβέρνηση».

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Πομπέο πραγματοποίησαν κοινή επίσκεψη στη στρατιωτική βάση της Σούδας. Ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στην ελληνική Φρεγάτα ΜΕΚΟ «Σαλαμίς» και στα αμερικανικά ταχύπλοα σκάφη CCM που βρίσκονται στη ναυτική βάση στο Μαράθι.

Στη διευρυμένη συνάντηση στην 115 Πτέρυγα μάχης, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι κύριοι Δένδιας, Παναγιωτόπουλος, Φλώρος και ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Τζέφρυ Πάιατ.

Νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, ο πρωθυπουργός και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας. Το βράδυ της Δευτέρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, υποδέχθηκαν τον Μάικ Πομπέο και τη σύζυγό του στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά. Ο πρωθυπουργός και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συζήτησαν, με θέα το λιμάνι της Σούδας, ενώ τα δύο ζευγάρια δείπνησαν, συνοδεία κρητικών εδεσμάτων.

H αντίδραση της Τουρκίας

Ενοχλημένη είναι η Άγκυρα από την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, κάτι που γίνεται σαφές από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, Ομερ Τσελίκ, που χαρακτήρισε «μονόπλευρη» τη στάση των ΗΠΑ.

Σε ανταπόκρισή της για την ΕΡΤ από την Κωνσταντινούπολη, η Αριάνα Φερεντίνου, αναφέρει ότι: «Οι ΗΠΑ επισκέφτηκαν την ελληνική πλευρά δύο φορές σε ένα μήνα.

Αυτό ρίχνει μια σκιά στην αμερόληπτη πολιτική των ΗΠΑ. Η Τουρκία επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι είναι ανοικτή στην πολυμερή διπλωματία. Η επίσκεψη μόνο στο ελληνικό τμήμα της Κύπρου, και η επίσκεψη στην Ελλάδα δυο φορές σε ένα μήνα και η μονόπλευρη δήλωση υποστήριξης από τις ΗΠΑ, δεν εξυπηρετεί την ειρήνη της περιοχής και δημιουργεί μια μη πρέπουσα κατάσταση για τις συμμαχικές μας σχέσεις.

Ενώ μια διαδικασία αποκλιμάκωσης της έντασης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, λαμβάνει χώρα, και ενώ η Τουρκία έχει διακηρύξει την ετοιμότητά της προς την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η μονομερής επίσκεψη στην ελληνοκυπριακή πλευρά, σημαίνει υποστήριξη της πολιτικής μη-λύσης  της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Στις ΗΠΑ

Από τις ΗΠΑ σε ανταπόκρισή της για την ΕΡΤ η Λένα Αργύρη αναφέρει ότι: «Η επίσκεψη του κ. Πομπέο και όσα ανακοίνωσε από την Κρήτη έφερε την Ελλάδα στο επίκεντρο των συζητήσεων τις τελευταίες ώρες στην Ουάσιγκτον κυρίως γιατί αρχίζει κ γίνεται πιο εμφανής από ποτέ η πρόθεση της Αμερικής να επενδύσει σε έναν σταθερό κ αξιόπιστο σύμμαχο. Ο ρόλος που η Ουάσιγκτον δίνει στην χώρα μας έχει διπλή σημασία λένε εδώ στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Πρώτον γιατί θα έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στα ζήτημα ασφαλείας (κάτι που παλαιότερα δεν ήταν δεδομένο) και δεύτερον γιατί η Ουάσιγκτον έχει έναν επιπλέον λόγο (γιατί έτσι δηλαδή προωθούνται κ οι δικοί της σχεδιασμοί) να πιέζει την Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης και υιοθέτηση πιο παραγωγικής στάσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες εδώ στην Ουάσιγκτον ο κ Πομπέο συνειδητά επέλεξε να πάρει θέση στην κρίση Ελλάδος Τουρκίας κ με το ταξίδι του να ταχθεί ουσιαστικά στο πλευρό της Αθήνας μιας και η τουρκική στάση όλο το τελευταίο διάστημα κ σε μια σειρά ζητημάτων έχει φέρει στα όρια της την αμερικανική διπλωματία παρόλο που επισήμως και
Μπροστά από τις κάμερες εξακολουθούν να περιγράφουν την άγκυρα ως σημαντικό στρατηγικό εταίρο».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης συνεχίζει να προκαλεί η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να επικεντρώνει την κριτική του στην απόσυρση του όρου «ιστορική» από τη συμφωνία των Πρεσπών και κατηγορεί την κυβέρνηση για εξαπάτηση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε: “Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αναγνώρισε χθες ως «ιστορική» τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η άρον-άρον απόσυρση του όρου «ιστορική», επιβεβαιώνει το μέγεθος της εξαπάτησης.

Από το πρωί, οι βουλευτές της ΝΔ προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Ο κ. Πλεύρης ζητάει ευθύνες, ενώ για την κα Μπακογιάννη η Συμφωνία των Πρεσπών παράγει σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Όταν καταλήξουν, ας μας απαντήσουν και στα εξής: είναι αλήθεια ότι χθες βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη το μισό υπουργικό Συμβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας; Με ποιους συναντήθηκαν και γιατί κρατήθηκαν μυστικές οι συναντήσεις;

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δύο επιλογές: ή θα φέρει άμεσα προς κύρωση τις διμερείς συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία στη Βουλή ή θα παραδεχτεί πως έχει χάσει τον έλεγχο όχι μόνο στη χώρα αλλά και στο ίδιο του το κόμμα”.

«Η αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ είναι στην πραγματικότητα “αναβάθμιση” της εμπλοκής της χώρας στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια, που έχουν μετατρέψει την ευρύτερη περιοχή σε “μπαρουταποθήκη”. Από αυτήν την πολιτική θα αναβαθμιστεί η θέση, τα κέρδη και τα πεδία επενδύσεων της αστικής τάξης της χώρας, ενώ αντίθετα για τον λαό σημαίνει “αναβάθμιση” των κινδύνων, αφού όλη η Ελλάδα μετατρέπεται σε αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση στους σκληρούς ανταγωνισμούς των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Κίνα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Τις τελευταίες δύο ημέρες, έχουμε ενημερωθεί αναλυτικά μόνον από τον κ. Πομπέο και έχουμε εμπεδώσει για “ό,τι δώσαμε στους Αμερικανούς”. Αναμένουμε να μάθουμε και τι ακριβώς πήραμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην ανάπτυξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων είπε σε άριστα αγγλικά ότι “The sky is the limit”, για να έρθει λίγη ώρα αργότερα το απόλυτο άδειασμα από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών ο οποίος δεν ανέφερε απολύτως τίποτα για τα ελληνοτουρκικά και δεν έκανε καμία πολυπόθητη αναφορά σε μη ίσες αποστάσεις, πέρα από το ότι η Ελλάδα συνιστά πυλώνα σταθερότητας!», επισημαίνει μεταξύ άλλων το ΜεΡΑ25.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Νίκος Μελέτης, Λένα Αργύρη, Aριάνα Φερεντίνου, Κώστας Σκουλάς

Πηγή: EΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟΣΕ: Χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης σιδηροδρομικού δικτύου από τον «Ιανό»
Επόμενο άρθροΑνανέωσε με τον Τζιάβρα ο Ολυμπιακός