Στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων κατέθεσε η πρόεδρος της Δημοκρατίας στα πρώην κρατητήρια του ΕΑΤ – ΕΣΑ την Παρασκευή, με αφορμή την 46η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία ξεναγήθηκε στους χώρους από τον σύλλογο εξορισθέντων – φυλακισθέντων, επισήμανε την ανάγκη για διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Απόψε θα πραγματοποιηθεί δεξίωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου.

«Σήμερα είναι μια μέρα τιμής και μνήμης για όλους αυτούς που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν για να μπορούμε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε τα αγαθά της Δημοκρατίας. Αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία, για την ελευθερία, για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και πρέπει εκτός από το να τους τιμούμε, να διατηρούμε τη μνήμη αυτή ζωντανή, ώστε να μην ξαναζήσουμε ποτέ τέτοιες στιγμές» δήλωσε η κα. Σακελλαροπούλου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Με περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων, μόλις 500 άτομα, λόγω της πανδημίας, θα πραγματοποιηθεί απόψε στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου η δεξίωση για την 46η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα υποδεχθεί τους πολιτικούς αρχηγούς, 22 υπουργούς, 60 βουλευτές, 90 αντιστασιακούς, 70 εκπροσώπους των Γραμμάτων και του Πολιτισμού, καθώς και 40 προσκεκλημένους από τον χώρο της υγείας αλλά και της παροχής υπηρεσιών, οι οποίοι με τη δουλειά τους στήριξαν την ελληνική κοινωνία την περίοδο του lockdown.

«24/7/74: Η ιστορική στιγμή που σηματοδότησε την αποκατάσταση και θεμελίωση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα», αναφέρει στο μήνυμά του που ανήρτησε στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. «Με οδηγό την παρακαταθήκη του Kων/νου Καραμανλή», προσθέτει, «καλούμαστε να συνεχίσουμε να οδηγούμε την Ελλάδα στον δρόμο της Δημοκρατίας, της εθνικής ενότητας, της ανάπτυξης και της συνοχής».

pic.twitter.com/wVW840pCli

«Η επέτειος για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας έχει ξεχωριστό συμβολισμό. Η 24η Ιουλίου ήταν το ιστορικό αποτέλεσμα μιας εθνικής καταστροφής» γράφει, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Τονίζει ότι «οι μεγάλες εθνικές προκλήσεις επιβάλλουν τώρα πιο πολύ από ποτέ οι Έλληνες να είμαστε ενωμένοι, σεβόμενοι τους δημοκρατικούς θεσμούς».

pic.twitter.com/imB7SXuCkO

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, από την έδρα της Ολομέλειας, στην ομιλία του για τα 46 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας τόνισε: «Η κατάκτηση της προκοπής του ελληνικού λαού και της εθνικής του ασφάλειας, η οποία και πριν 46 χρόνια απειλείτο και σήμερα απειλείται, είναι βέβαιο ότι με αποφασιστικότητα και ενότητα αυτοί οι στόχοι, επίκαιροι όσο ποτέ, θα κατακτηθούν και πάλι».

Ο πρόεδρος της Βουλής προχώρησε σε συμβολική συλλεκτική εκδοτική ανατύπωση της έκδοσης «300 της Βουλής των Ελλήνων» (1976), την όποια προσέφερε σε όλους τους βουλευτές.

«Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και των συνταγματικών μας ελευθεριών. Αυτός είναι ο καλύτερος φόρος τιμής για τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού κινήματος και τα θύματα της χούντας», επισημαίνει, στο μήνυμά του, ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Μοιράσου το άρθρο:



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΔιεθνής Αμνηστία-Εκδήλωση: «Χωρίς συναίνεση είναι βιασμός!»
Επόμενο άρθροΒόλος: Θετικός στον κορωνοϊό πολίτης που είχε επισκεφθεί το δημαρχείο