Θα υπάρξουν αυστηρές προϋποθέσεις καθώς και έκδοση Προεδρικού Διατάγματος από το ΣΤΕ για την αξιοποίηση των περιοχών Natura, δήλωσε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μια ημέρα μετά τη ψήφιση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ο κ. Χατζηδάκης, απαντώντας και στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, επί του νομοσχεδίου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι θεματοφύλακας της τήρησης του νόμου.

Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες γίνονται εξορύξεις με τις δέουσες προφυλάξεις αλλά και ειδικές άδειες και υπογράμμισε ότι το ίδιο γίνονταν άλλωστε και επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν υπάρχει καμία χώρα που να έχει διακόψει τις εξορύξεις ακόμα και σε περιοχές Natura. Θα ήμασταν η πρώτη χώρα που θα το κάναμε». ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός είπε ότι με το νέο νόμο μπαίνει αυστηρό πλαίσιο για το τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται να γίνει στις περιοχές αυτές. «Μέχρι τώρα μπορούσες να κάνεις διάφορα πράγματα αλλά επειδή δεν ήταν τίποτα οριοθετημένο χρειάζονταν μέσο» τόνισε και πρόσθεσε «αυτό το καθεστώς αδιαφάνειας αλλάζουμε, για το τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται.Θα υπάρχουν αυστηρές προυποθέσεις και στην συνέχεια θα εκδίδεται και Προεδρικό Διάταγμα από το ΣΤΕ«.

Σε ότι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων ειδικά στο Ιόνιο και στο Αιγαίο που η κατάσταση, όπως είπε, έχει κακοφορμίσει θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας ώστε να αντιμετωπίζονται ταχύτερα τα προβλήματα.

Ο κ Χατζηδάκης αναφέρθηκε και σε άλλες τομές που προωθεί το νομοσχέδιο όπως για παράδειγμα ότι στο εξής δεν θα επιτρέπεται να χτίσεις αν δεν έχεις φροντίσει τι θα γίνουν τα μπάζα. Επίσης θεσμοθετείται ενιαίο τέλος για τις πλαστικές σακούλες με στόχο να ενισχυθούν οι πάνινες, αλλά και προωθείται η απλούστευση των αδειοδοτήσεων με τρόπο όμως τέτοιο ώστε να προστατεύεται το περιβάλλον.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος ερωτηθείς για το χωροταξικό νομοσχέδιο επιβεβαίωσε ότι θα έχει ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση και για τη μεταφορά συντελεστή.

Τέλος άφησε ανοικτό να υπάρξει παράταση στην καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου για τη τακτοποίηση των αυθαιρέτων. «Θα τα πούμε στην ώρα τους» είπε.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗ Άθερτον συνέβαλε στην παραγωγή αντισηπτικών από την οικογενειακή της επιχείρηση
Επόμενο άρθροΣυνδέουν τον Γκιουμούς με τον Ολυμπιακό