Οκτώ διακεκριμένοι Έλληνες που ζουν μακριά από την πατρίδα τιμήθηκαν με τα πρώτα «βραβεία ΑΡΓΩ» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε εκδήλωση υπό την αιγίδα και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

 

Χιλιάδες Έλληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό, αλλά τα επιτεύγματά τους σπάνια γίνονται γνωστά στην πατρίδα μας. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει η διεθνής ένωση «Η Αργώ – ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ Ευρωπαϊκής Ένωσης» που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Πριν από περίπου 10 μήνες, οι άνθρωποί της οραματίστηκαν τη βράβευση των συμπατριωτών μας, οι οποίοι τιμούν την Ελλάδα στα πέρατα της οικουμένης, και των οποίων οι πράξεις, αν δεν σχετίζονται με τον αθλητισμό ή κάποια άλλη δραστηριότητα με ευρεία και παγκόσμια προβολή, τότε δεν τυγχάνουν αναγνώρισης στην πατρίδα μας.

 

Έτσι, αρχής γενομένης από σήμερα και κάθε χρόνο, η «ΑΡΓΩ» θα βραβεύει οκτώ Έλληνες από ισάριθμους κλάδους.

 

Οι προσωπικότητες που βραβεύτηκαν το 2019 και οι ομιλίες τους στην εκδήλωση:

 

– Βραβείο Επιχειρηματικότητας: Μαίρη Κατράντζου, σχεδιάστρια μόδας – Μ. Βρετανία:

«Ευχαριστώ που με σκεφτήκατε και μου δώσατε την ευκαιρία να γυρίσω στη χώρα μου. Είναι σημαντικό να θυμάσαι από πού ξεκίνησες. Ελπίζω να συνεχίσω να εκπροσωπώ τη χώρα μου για πολλά χρόνια. Είναι κάτι που μου δίνει δύναμη και με γεμίζει. Είχα πάντα μια πολύ δυνατή βάση κι αυτή ήταν ότι γεννήθηκα στην Ελλάδα που μου έμαθε τη σημασία της λέξης ‘Ιδέα’. Οι γονείς μου και ο σύντροφός μου με στήριξαν και μου έμαθαν πολλά».

 

Βραβείο Ανθρωπιστικής Προσφοράς: Αυξέντιος Καλαγκός, καρδιο-αγγειοχειρουργός, τακτικός καθηγητής πανεπιστημίου στη Γενεύη και στην Κωνσταντινούπολη – Ελβετία:

 

«Η ανθρώπινη αλληλεγγύη είναι μία από τις αξίες που ξεκίνησαν οι πρόγονοι μας. Τη λαμβάνω για λογαριασμό όλων όσοι με βοήθησαν να προσφέρω αυτήν την αλληλεγγύη στους πιο άπορους και στα παιδιά».

 

Βραβείο Αθλητισμού: Κατερίνα Στεφανίδη, χρυσή ολυμπιονίκης – ΗΠΑ:

 

«Θεωρώ ξεχωριστό αυτό το βραβείο. Ως αθλήτρια που προπονούμαι και ζω στο εξωτερικό, παρά την αγάπη που μου δείχνουν, έχω δεχθεί και επίθεση επειδή ζω εκεί. Είναι σημαντικό, τα ταλέντα που καλώς η κακώς δεν βρίσκονται στην Ελλάδα, να τα βραβεύουμε. Αυτό κάνετε για μένα απόψε και σας ευχαριστώ».

 

Βραβείο Καινοτομίας: Μαρία Θέμελη, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής – Ολλανδία:

 

«Είμαι καλύτερη στις επιστημονικές ομιλίες! Στην Ολλανδία είδαν το βιογραφικό μου και έκριναν ότι είμαι αξία βράβευσης σε μια αντίστοιχη εκδήλωση. Προφανώς κάτι τέτοιο έγινε και σήμερα. Η δουλειά μου αφορά τη θεραπεία για τον καρκίνο και για μένα αυτό είναι αυτονόητο. Η καινοτομία στην οποία αφορά το βραβείο, είναι μία πατέντα με την οποία βρήκαμε μέθοδο παραγωγής κυττάρων για να καταπολεμήσουμε τον καρκίνο. Σκοπός μου είναι να κάνω αυτήν την πατέντα προσβάσιμη σε όλους, γιατί η θεραπεία για τον καρκίνο δεν μπορεί να είναι προνόμιο λίγων. Τον επιστημονικό τρόπο σκέψης, μου τον έμαθαν πρώτα οι γονείς μου και μετά το ελληνικό πανεπιστήμιο, η ιατρική σχολή Πατρών»

 

Βραβείο Επιστημών: Αθηνά Κουστένη, αστρονόμος με ειδικότητα στην εξερεύνηση του διαστήματος, διευθύντρια Έρευνας στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας:

 

«Ελπίζω να μη φαίνεται, αλλά είμαι πολύ συγκινημένη! Δεν υπάρχει πιο μεγάλη τιμή για κάποιον, από τη γεύση της επιτυχίας στη γενέτειρα χώρα του. Επίσης χαίρομαι που δεν ισχύει το ‘ουδείς προφήτης στον τόπο του’. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για εμάς που ζούμε στο εξωτερικό. Οι Έλληνες έχουν αποδείξει πολλάκις ότι διαθέτουν δύναμη και αντοχή για να δουλέψουν και να αναδειχθούν σε δύσκολες συνθήκες.

Χωρίς τη βοήθεια συγγενών και φίλων, δεν θα είχα φτάσει εκεί που βρίσκομαι. Δεν θα ζούσα το όνειρο μου να εξερευνήσω τα μυστήρια του σύμπαντος».

 

Βραβείο Πολιτισμού και Τεχνών: Γιώργος Λάνθιμος, σκηνοθέτης – ΗΠΑ:

 

(Ο Γ. Λάνθιμος δεν ήταν παρών – και σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του τόνισε: «Δεν θα ήμουν αυτός που είμαι, αν δεν είχα μεγαλώσει στην Ελλάδα. Με τιμά ότι με σκέφτεστε με αυτό το βραβείο»).

 

Βραβείο Προσφοράς στα Κοινά: Ανδρομάχη Καρακατσάνη, δικαστής στο Ανώτατο δικαστήριο του Καναδά:

 

(Η κα Καρακατσάνη δεν ήταν παρούσα και το βραβείο παρέλαβε ο Καναδός πρέσβης Μαρκ Άλεν).

 

Βραβείο Γαστρονομίας: Κονσταντίν Φιλίππου, διεθνούς φήμης σεφ – Αυστρία:

 

«Είναι μεγάλη τιμή. Από τότε που ήμουν παιδί ο πατέρας μου μιλούσε για την ομορφιά αυτής της χώρας. Είμαι υπερήφανος που παίρνω το βραβείο σ’ αυτή τη χώρα και σ’ αυτήν την υπέροχη πόλη»

 

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Έλενη Αρώνη.

 

Η πρωτοβουλία για τα βραβεία πάρθηκε τον Ιούνιο του 2018, και λίγους μήνες αργότερα στελεχώθηκε η ειδική επιτροπή της οποίας προεδρεύει η πρύτανης, κα Ελένη Αρβελέρ.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠήρε ΦΕΚ η απόφαση για τα μέτρα ελέγχου της αγοράς του γάλακτος
Επόμενο άρθροΝέα συνάντηση των ηγετών της ΕΕ, αν απορριφθεί η συμφωνία