Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020, 11:20

Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη που διεξήχθη από τις αρχές Ιανουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου σε 224 ενδημικές πόλεις στην Κίνα διαπίστωσε ότι η μετάδοση του κορωνοϊού δεν φαίνεται να αλλάζει με τις διακυμάνσεις της ημερήσιας θερμοκρασίας ή της υγρασίας.

«Η μελέτη μας δεν υποστηρίζει την υπόθεση ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η υπεριώδης ακτινοβολία μπορούν να μειώσουν τη μετάδοση της νόσου COVID-19», δήλωσε μια ομάδα με επικεφαλής τον Ye Yao του Πανεπιστημίου Fudan στη Σαγκάη. 

Ο Δρ. Robert Glatter, ειδικός ιατρικής έκτακτης ανάγκης που εργάζεται στη Νέα Υόρκη, συμφώνησε. Τα νέα λειτουργούν «σε αντίθεση με ορισμένες δηλώσεις στις αρχές Φεβρουαρίου ότι ο ιός θα εξαφανιστεί με κάποιο θαυματουργό τρόπο τον Απρίλιο, καθώς οι θερμοκρασίες θα αυξάνονται», δήλωσε ο Glatter.

Όπως αναφέρει το NAS (National Academy of Sciences) στις ΗΠΑ, «οι πειραματικές μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ υψηλότερων θερμοκρασιών και υγρασίας και μειωμένης επιβίωση του ιού  SARS-COV-2 στο εργαστήριο». Ωστόσο, το NAS τόνισε επίσης ότι πολλοί άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εξάπλωση του νέου κορωνoϊού.

Οι Κινέζοι ερευνητές διεξήγαγαν μια σύνθετη ανάλυση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού στην Κίνα, όπου ξεκίνησε η παγκόσμια πανδημία. Συνέκριναν τα επιδημιολογικά δεδομένα με τις διακυμάνσεις των ημερήσιων θερμοκρασιών και την ποσότητα του ηλιακού φωτός, καθώς και με τις αλλαγές στην υγρασία. Διαπιστώθηκε, μετά την προσαρμογή για τα επίπεδα υγρασίας και υπεριώδους ακτινοβολίας, ότι η ικανότητα εξάπλωσης της νόσου COVID-19 δεν αλλάξει με την αύξηση της θερμοκρασίας. Η ποσότητα της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας επίσης δεν επηρέασε τα ποσοστά μετάδοσης.

Η ερευνητική ομάδα επεσήμανε ότι τα πρότυπα είναι παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν με μια άλλη εστία που συνδέεται με κορωνοϊό, την εξάπλωση του Αναπνευστικού Συνδρόμου στη Μέση Ανατολή (MERS) το 2012 έως το 2013. Σε αυτή την εστία, οι περιπτώσεις MERS εξακολουθούν να εξαπλώνονται ακόμα και όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες στην Αραβική Χερσόνησο είναι στους 45 βαθμούς Κελσίου.

Άλλες νεοεμφανιζόμενες ζωονοσογόνες ασθένειες, όπως αυτές του Ebola και ορισμένων στελεχών της γρίπης, έχουν επίσης εμφανιστεί σε απρόβλεπτα πρότυπα, σημειώνουν οι επιστήμονες.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020, 11:20

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΧρ. Σταϊκούρας: Ικανοποιητική συμφωνία που προσφέρει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία (video)
Επόμενο άρθροΤο τηλέφωνο ξεπέρασε το ίντερνετ εν μέσω πανδημίας